SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Trådlös utveckling för AGV:er

Bra kommunikation är avgörande
Läs mer om hur HMS Networks kunskap inom trådlösa lösningar och Anybus-produkter tog Mercedes-Benz AGVer (Automated Guided Vehicle) till nästa nivå.

Säkerhet i första hand. Från och med januari 2027 måste alla AGV:er uppfylla kraven i EU:s maskinförordning (EU) 2023/1230.

När Mercedes-Benz ville bygga ut sin AGV-installation, tog de kontakt med HMS. HMS levererade kompetens inom trådlösa lösningar, produkter och det praktiska stöd som krävdes för att försäkra att AGV:erna rörde sig effektivt och säkert i fabriken.

Mercedes-Benz
Mercedes-Benz, är världsberömda för sin innovativa teknik, sitt hantverk och sin lyxiga design. På deras toppmoderna fordonsanläggning i Ludwigsfelde ser över 70 AGV:er till att fordonsdelarna tar sig till monteringslinjen. Dessa AGV:er transporterar allt från tunga motorer till mindre elektronikkomponenter på avstånd mellan 300 och 800 meter. Varje AGV är försedd med en inbyggd programmerbar logisk styrenhet (PLC) från Siemens eller Schneider Electric, och denna komponent säkerställer effektiv och säker navigering.

Bra kommunikation är avgörande
För att AGV:erna ska kunna styras på ett effektivt sätt krävs bra kommunikation mellan just AGV:erna och fabrikens styrsystem. Tack vare denna kommunikation kan fabrikspersonalen hålla koll på AGV:ernas position, last och senaste status.

Mercedes-Benz förra AGV-system använde sig av Bluetooth-teknik, samt HMS Anybus Wireless Bolt- och Anybus Bridge-produkter. Man var dock på jakt efter att förbättra systemets effektivitet och kunna uppfylla kraven i maskinförordningen (EU) 2023/1230, vilket blir obligatoriskt i januari 2027. Maximilian Lichan förklarar: "Bluetooth fungerade bra, men nu vill vi förbättra vårt AGV-system för att möjliggöra större kapacitet, snabb roaming och lägre latens. Vi måste också uppfylla EU:s säkerhetsbestämmelser, vilka snart blir obligatoriska. Lika viktigt är det att utrustningen och experterna kommer från samma företag, och vi vill att de ska komma till fabriken, installera utrustningen och kontrollera att allt fungerar".

Låt oss ta en titt på hur HMS hjälpte till med att implementera ett trådlöst system som skulle uppfylla behoven.

HMS-experter på trådlöst
Mercedes-Benz såg till att HMS experter på trådlösa lösningar hade tillgång till viktig information, som t.ex. planritningar. Med hjälp av denna information genomförde HMS först en prognostiserande platsundersökning för att fastställa optimala placeringar och hur många accesspunkter som krävdes. HMS besökte sedan fabriken för att bekräfta att undersökningens resultat var korrekta och göra eventuella nödvändiga justeringar.

HMS experter på trådlösa lösningar fanns på plats för att säkerställa att installationen fungerade som det var tänkt.

Mercedes-Benz använde den uppdaterade prognostiserande platsundersökningen för att montera nödvändiga eluttag och dra nätverkskablar. När den nödvändiga infrastrukturen var på plats, kom HMS tillbaka för att installera och konfigurera Anybus Wireless-produkterna, innan man bekräftade att installationen fungerade som planerat.

Trådlösa Anybus-produkter
Den trådlösa infrastrukturen utnyttjade Anybus-accesspunkter som drivs av Anybus PoE L2 Managed Switches, medan en Anybus Wireless Bolt II monterades på varje AGV. Anybus Wireless Bolts hanterar den kommunikation som skickas från AGV:erna till trafikstyrningssystemet och ansluter till de tolv olika accesspunkter som sitter i fabrikens tak. När en AGV rör sig utanför området för en accesspunkt, övergår den till nästa, vilket säkerställer kommunikation utan avbrott.

Accesspunkterna placerades strategiskt på olika platser i fabriken för att säkerställa att man fick sömlösa anslutningsmöjligheter.

En avgörande faktor för att projektet skulle lyckas var användningen av ett frekvensband på 5 GHz, medan de likheter som Bolt II har med sin föregångare också förenklade installationen. Maximilian förklarar: "Vi ville utnyttja frekvensbandet på 5 GHz där vi har fyra särskilda kanaler som inte stör våra befintliga system. Det var också mycket praktiskt att Bolt II passar i samma hål som den ursprungliga Bolt-enheten".

Resultatet
Med hjälp av HMS expertis inom trådlösa lösningar och deras Anybus Wireless-produkter lyckades Mercedes-Benz uppnå sitt mål om effektiv och säker transport av varor på fabriken. Maximilian pratar glatt om resultatet:
"Allt fungerade som vi hoppades att det skulle. Anslutningen är mycket stabil, och vi kan nu uppfylla kraven som anges i förordningen om maskinsäkerhet. Stödet för utökad bandbredd har till och med gjort det möjligt för oss att fjärrhantera och -konfigurera AGV:erna, vilket, även om det inte är en nyckelfunktion, är en trevlig bonus".

Och slutligen, vad har du för tips till användare som funderar på att gå över till trådlösa lösningar?
"En grundläggande faktor för oss var att HMS var tillgängliga för att utforma och installera den trådlösa infrastrukturen. Det var viktigt för oss. Vi ville ha experter på trådlösa lösningar på plats för att se till att hela processen var smidig. Vi är inte experter på trådlöst, det är det HMS som är. Vi tillverkar bilar, som du säkert redan vet", tillägger Maximilian med ett leende.

Läs mer på: www.anybus.com och www.mercedes-benz.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-20
DIRA Robotbrag 30-31 MajVolvo L110H och L120H uppdateras Ny undersökningNewsec exklusiv rådgivare Skrivare allt oftare målta­vla för säkerhetsintrång
2024-05-17
Volvo CE presenterar omfattande rapporterMinimera produktspill Grundstenen för pålitliga VVS-systemEaton lanserar inbytes­kampanj för UPS-system Besök Swecons digitala monter
2024-05-16
Dessa fyra cyberhot växer extra snabbtONE startar ny containerlinjeIVECO Göteborg fyller 25 årSmart och klimatanpass­ad vattenhantering Byggföretag i Umeå på frammarsch
2024-05-15
ELESA vinner Good Design® Award Ny YSTA Sopvals Proffs L Clara blir VP Strategy & TransformationJordfelsbrytare uppfyller europeiska standarder 71% av styrelser tonar ner cyberriskernas allvar
2024-05-14
Montico ny utbildningsaktörYstaMaskiner present­erar nytt kättinghuvud Vårt modulära PLC Handla bra grejer till jobbetAllt fler superdatorer drivs med AMD