SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Turning Up the Power

Höjer produktiviteten i GibbsCAM version 2023
Samarbete mellan GibbsCAM och Sandvik höjer produktiviteten i GibbsCAM version 2023

CAMBRIO, ledande CAD/CAM-innovatör inom mjukvara för produktionsbearbetning, är glada att kunna lansera nya GibbsCAM 2023. Utveckling har fortsatt fokusera på att utöka kapaciteten och kärnfunktionaliteten i GibbsCAM, samtidigt som ny teknologi introduceras i samarbete med Sandvik Coromant. GibbsCAM fortsätter att vara ledande inom programmering av avancerade bearbetningscenter och CAM programmering med hög produktivitet, med fortsatt fokus på GibbsCAM’s ursprungliga kärnvärden - Powerfully Simple, Simply Powerful.

Ökad styrka med GibbsCAM 2023
GibbsCAM 2023 innehåller ett antal betydande förbättringar inom svarvning, inklusive den mycket effektiva implementeringen av Sandvik Coromants PrimeTurningTM-strategier. Dessa nya skärmetoder tillåter svarvning och planing i alla riktningar, vilket ger dramatiska vinster i högvolymproduktion. PrimeTurningTM har visat sig ge cykeltidsminskningar på upp till 50 % och mer än 500 % ökning för skärets livslängd. PrimeTurningTM använder skärets lutning för spånförtunning för att man skall kunna ta kraftiga skär och samtidigt sprida skärkrafter och värme över en större del av skäreggen, vilket i sin tur bidrar till längre livslängd. Dessutom anpassar PrimeTurningTM matningshastigheten (utmärkt vid bearbetning av koniska detaljer) för att ständigt hantera spåntjocklek, idealiskt vid körning av stora volymer och vid obemannad bearbetning.

PrimeTurningTM funktionerna I GibbsCAM stöder båda verktygstyperna (CoroTurn® Prime Type-A med tre 35° hörn för fin- och grovbearbetning / spår och släppningsbearbetning etc, och CoroTurn® Prime Type-B med två kraftiga hörn för tyngre grovbearbetning) som båda använder en liten primärvinkel för att förbättra ytfinish. Åke Nilsson, global produktapplikationschef för svarvverktyg på Sandvik Coromant AB, kommenterar: ”Vi har nu utförligt testat PrimeTurningTM -cykeln i GibbsCAM, och den är riktigt bra. Utvecklingsteamet hos Gibbs har tagit ett innovativt grepp på det hela och jag måste säga att de har gjort ett fantastiskt jobb med teknikimplementeringen."

Vidare förbättringar inom svarvning inkluderar en ny möjlighet att styra skärbelastningsvariation för att dämpa resonans/vibrationer och förbättra spånbrytning vid svarvning. Denna teknologi erbjuds nu i ett antal olika CNC maskiner. Teknologin kallas variabel spindelhastighet i Okuma, och lågfrekvent vibration i Citizen. VoluTurn svarvcykeln har utökats med ACTC (ActiveChipThicknessControl) för att aktivt hantera spåntjocklek under bearbetning, VoluTurn styr detta genom att kontinuerligt variera matningshastigheten vid förändrad belastning.

Gängsvarvningsoperationerna har utökats med alternativ för gängning i frontplan (radiell gänga), gängning med variabel stigning, multi-stigning och utökad styrning av kontaktpunkt. Användaren kan således nu skapa gängor invändigt, utvändigt, i frontplan, med eller utan kona samt med eller utan varierande stigning. En gängoperation kan innehålla flera olika segment, med olika gängstigningar.

Parallellt med de många nya verktygsbanorna inom svarvning ges nu även fler möjligheter vid verktygsdefinition av svarvskär. Användaren kan nu definiera både rake och baksläppning på skärplattor för att korrekt kunna simulera allt i 3D. Därtill kan den elliptiska svarvfunktionen nu användas även för invändig bearbetning och ger därtill möjlighet att definiera olika arbetsmån både in- och utvändigt.

Cylindrisk fräsning i GibbsCAM 2023 är nu både enklare och snabbare tack vare att diametrala spårkanter nu även kan väljas direkt på solidmodell - välj en sluten profil för att bearbeta en ö eller ficka, eller välj två spårkanter för att bearbeta spåret mellan dessa, utan att behöva skapa någon geometri/ritning från solidmodellen. Ny hålfräsningsmetod “radiell spiral” ger möjlighet till ökad matningshastighet och skärdjup vid hålbearbetning, då belastning på verktyget blir mer konstant. Därtill kan fickfräsningen nu helt undvika områden där dykning i material behövs, för de situationer där man önskar grovfräsa exempelvis med högmatningsfräs, utan att rampa ner.

GibbsCAM 2023 utökar standardborrcykeltyperna till att inkludera flera nya cykler: så kallad gundrilling, borrning med variabel spånbrytning (fullt ut och spånbryt) och spånbrytande gängning (fullt ut och spånbryt). Dessutom har en ny verktygstyp adderats, en så kallad MFD borr (multifunktionsborr) som kan användas för att utföra både svarv- och borroperationer (med exempelvis Sandvik Coromant CoroDrill® 880-serien). Multifunktionsverktyget kan sömlöst växla mellan svarvning, svarvborrning och fräsborrning utan att behöva lämna detaljen / göra verktygsbyte. Därtill kan svarvborrning nu göras med roterande svarvspindel och motroterande verktyg – en mycket effektiv metod för att avsevärt snabba upp materialborttagning.

Ett antal nya funktioner för maskinhantering inkluderar möjligheten att ställa in verktygsväxlingsposition baserat på olika origon. Detta inkluderar nu möjligheten att ställa in verktygsbyte baserat på detaljorigo (som i tidigare versioner), detaljstation, maskin eller verktygsbärare. Vid simulering är det nu också möjligt att upptäcka kollisioner som sker med matningsrörelse, för att få varning om högmatningsrörelser görs i detaljämnet. Därtill har simuleringen fått utökade visningsfunktioner för fixturkomponenter.

Slutligen, nya funktioner för att organisera/kategorisera arbetsgrupper och koordinatsystem gör att användaren nu kan få bättre överskådlighet över programmeringen. Operationer kan nu med ett högerklick sättas som aktiva/inaktiva. Inaktiva operationer gör att de ignoreras både vid simulering och postning vilket ger snabbhet och god kontroll. För ökad enkelhet och ännu bättre kontroll kan gränsvinklar för bearbetning/rotationsaxlar nu definieras av användaren, direkt i MDD dialogen.

Fructus Data AB |Storsätragränd 5 |12739 Skärholmen | Sweden
Kontakt – Mikael Bagge
Tel: +46 8 59411630 | Mobile: +46 705 839389
Email: mikael.bagge@fructus.se
Web: www.fructus.se
Kontaktinformation
Postadress
Storsätra­gränd 5a
12739 Skärholmen
Besöksadress
Storsätra­gränd 5
12739 Skärholmen
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556011-6120
Grundat: 1991
Anställda: 6
CAD/CAM LÖSNINGAR FÖR EFFEKTIV CNC PROGRAMMERING
Vårt kunniga team har levererat CAM program och lösningar för maskinstyrning till tillverkande industri, i mer än 30 år. Fructus är Nordisk distributör av GibbsCAM för programmering av CNC maskiner. Våra övriga mjukvaror omfattar Alibre 3D CAD, CIMCO Editor/Databas och DNC lösningar samt RopeCAM för specialgängning. Vi tillhandahåller komplettlösningar med programvara, kundanpassning, idriftsättning samt professionell support. I Norden styrs idag tusentals CNC maskiner med hjälp av CAD/CAM lösningar från Fructus.

Låt oss visa hur vi kan stärka även Ert företag.
Välkommen med Er förfrågan!

Agenturer

Alibre CAD, Sverige
Lättanvänd solid 3D CAD till låg kostnad. Alibre Design erbjuder snabb, robust och noggrann 3D modellering som passar utmärkt för det mindre företaget, tillverkande företag, och designers. Den har ett intuitivt arbetssätt vilket gör att den även lämpar sig väl för sporadiska användare.
CIMCO Integration, Sverige
CIMCO Edit är marknadens mest populära NC-editor. Med över 60.000 installerade licenser runtom i världen är den något av en standard idag. I Produktsortimentet finns DNC lösningar, MDC (maskinövervakning) samt PDM för verkstadsgolvet (dokumenthantering).
GibbsCAM, Sverige (Generalagent)
GibbsCAM är ett kraftfullt men lättanvänt CAM program för programmering av CNC maskiner inom områdena fräsning, svarvning och trådgnist. Den senaste generationen GibbsCAM omfattar ett användargränssnitt som har revolutionerat CAM industrin – användarvänligt, intuitivt och med ett logiskt arbetssätt för CNC programmerare och maskinoperatörer. MODULUPPBYGGT GibbsCAM består av ett antal baspaket och därtill ett antal påbyggnadsmoduler. I samtliga baspaket ingår både CAD-del, CAM-del och 3D Simulator. Moduluppbyggnaden gör att man kan starta med ett enklare/billigare CAM program för att sedan bygga på med fler moduler vartefter behov uppstår och man hunnit med att utveckla sin kompetens. ”The Sky Is The Limit”. LOKALT SPRÅKSTÖD FÖRENKLAR INÄRNING GibbsCAM har översatts till cirka 20 olika språk, däribland svenska och finska. GIBBSCAM I NORDEN Sedan tidigt 1990 tal distribueras GibbsCAM i Norden av Fructus Data AB (Sverige, Norge, Finland).

Kontakter

Lars Skogman
Försäljningsingenjör
070-2899172

Filmer

This is GibbsCAM

This is GibbsCAM
Svarvning / Fräsning i Multisvarv
5 axlig fräsning

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-18
Lär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbetenAntalet nätfiskeattacker ökarNytt samarbete med Svenska Taxiförbundet
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884