LÖRDAG 22 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tyréns hjälper Skandinaviens största hamn att expandera

Göteborgs Hamn planerar att fördjupa och bredda farleder för att kunna hantera större containervolymer.
Tyréns har fått i uppdrag att ta fram miljökonsekvensbeskrivning avseende kajförstärkningsåtgärder och ansökan om dispens för dumpning av muddermassor till havs.

Projektet bedrivs som ett samarbete mellan Göteborgs Hamn och Sjöfartsverket, där hamnen ansvarar för kajförstärkningar och hantering av muddermassor och Sjöfartsverket ansvarar för muddring av farleder. Målet är att ha ett komplett underlag till Mark- och Miljödomstolen till sommaren 2020.

– Det är vår samlade erfarenhet och breda kompetens inom marin miljö som gjorde att vi fick förtroendet att ingå i projektet. Den marina miljön utgörs av ett mycket komplext system och det gäller att förstå systemets helhet för att kunna beskriva detaljerna, säger Martin Hörngren, uppdragsansvarig på Tyréns.

Under åren 2000-2004 genomfördes ett liknande projekt i Göteborgs Hamn. Sedan dess har dock de genomsnittliga fartygen blivit omkring tio gånger större. För att kunna utnyttja fartygens maximala lastkapacitet krävs att farlederna breddas och fördjupas. I samband med fördjupningen, vilken kommer att generera över tio miljoner kubikmeter med muddermassor, kommer även den cirka 1000 meter långa Skandiakajen att grundförstärkas.

Tyréns hamngrupp arbetar för närvarande med att utföra kompletterande utredningar och med att ta fram underlag för den fortsatta samråds- och tillståndsprocessen.

– Vi har genomfört marinbiologiska och maringeologiska undersökningar i anslutning till hamnens nuvarande dumpningsplats för att bedöma om bottnarna lämpar sig för dumpning av muddermassor. Nästa steg är att genomföra sedimentundersökningar i farleden, sjömätning och strömmodellering för att bedöma risken för spridning av den grumling som uppkommer vid muddring och dumpning, säger Lena Holm, sedimentspecialist på Tyréns.

Miljökonsekvensbeskrivningen och dispensansökan för dumpning blir en del av tillståndsansökan för vattenverksamhet som kommer att sökas av Göteborgs Hamn och Sjöfartsverket.

– Att vi är flera parter gör projektet extra spännande. Precis som i andra stora infrastrukturprojekt kommer samverkan ha en avgörande betydelse för projektets framgång. Det handlar om att hålla en jämn och greppbar dialog med projektgruppen genom hela processen, säger Martin Hörngren.

Tyréns är ett av Sveriges ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad. I samspel med kunder och partners skapar vi hållbara lösningar inom stadsutveckling och infrastruktur. Vi har 2 700 medarbetare och verksamhet i Sverige, Danmark, England, Estland och Litauen. 2019 rankades Tyréns som Sveriges 7:e bästa arbetsplats av Great Place to Work®.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-17
CERTEX Svenska lanserar webshopE.ON och Trianon skapar omställning med mer förnybar energi2019: Ännu ett år av dynamisk tillväxt för arval
2020-02-14
Hanwha Cobots hos LichronLissmacs nyaste maskin SMD 335 Schneider Electric vinner guld för Mureva arbets­lampor LED i iF DESIGN AWARDNy hyresdepå för lyft­utrustning.85 % av eleverna har redan fått erbjudande om jobbMatHem bygger nytt, miljö­certifierat lager i LarsbodaBoden bygger för framtidenWürth ställer ut på Underhållsmässan 2020Besök Walraven på Nordbyggmässan!Nudging skapade säkrare byggarbetsplatsNy typ av konturmätning av gods Ökat intresse för Timbersports nybörjarläger – inte minst bland tjejer
2020-02-13
Produktnyhet Februari 2020 - Kulventil med högt handtagLys upp tillvaron i vintermörkret!Lätt, billigt att framställa och miljövänligt – ett nytt textilt material ser dagens ljusHydroscand utökar sortimentet med saneringssugslang M44Optimering på systemnivå gör internet energisnålareNytt eldrivet arbetsfordon gör fastighetsskötseln tyst och avgasfriSecure Meter AB säljer sin svenska undermätnings­verksamhet Cewe till Infometric ABTechbolaget Codemill tar in 30 miljoner och går globaltArbetsgivarna med de mest engagerade medarbetarna Konstfacks-elev vann skulpturtävling i Einar Mattssons kvarter SkulpturparkenXenits medarbetare får prestigefull utmärkelseTelenor Sverige och Ericsson rustar industrin för 5GECCO blixtljus klass 2 för dig med högre krav
2020-02-12
ABUS Kransystem ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020Midroc deltar på Underhållsmässan!Energisnål pneumatisk närvarogivare lanseras med IO-linkDen är snabb, exakt och har låga vibrationer!Converflex väljer trygg fjärrvärme från ÖrnsköldsvikStor potential i den nya generationens elmätareByxan som förändrar förutsättningarnaAddSecure fortsätter att öka sin geografiska närvaro i EuropaeSite Power Systems får nya ägareProtolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutningSofthouse expanderar och växer ur 3 kontor samtidigtBesked från Mercedes-Benz, sopbilsfavoriten blir eldriven.Hydroscands SlangExpress växer i MalmöNu lanseras Galaxy Z Flip – Samsungs första mobil med vikbar glasskärmBravida förvärvar ventilationsföretag i Kiruna3 steg för att undvika phishing-bedrägerier om coronaviruset Optimera fortsätter att växa, köper Arboga Byggtjänst ABSvenska örter året om!
2020-02-11
Blinto expanderar inom nätauktionshandeln Verizon expanderar sitt internationella 5G-ekosystem med nya 5G Lab i LondonLesjöfors nya vd: ”Vi har både utmaningar och möjligheter för 2020”Nyhet! 1-skärig planfräs som ger en mycket fin ytkvalitetVakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhusOQTR-E – Helt nya tiltrotatorer från OilquickKompakt strypbackventil för trånga utrymmenMaskininvesteringar och ökat miljötänk viktiga prio­riteringar på Emballator i HjoFör att öka nöjdheten storsatsar Engcon på sina slutkunder genom sitt gedigna ambassadörsprogramNu byter vi till framtidens elmätare - ger bättre koll på förbrukningenOutSystems fortsätter att växa i SverigeGapwaves lanserar ny fasstyrd 5G-antennSLU och RISE tecknar nytt samarbetsavtalFinja utsedd till årets leverantörspartner 2019!Tre procents bränslebespar­ing för Wiklund TransportHisstillverkaren Aritco väljer hållbar inredning
Annonser