SÖNDAG 22 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tyréns hjälper Skandinaviens största hamn att expandera

Göteborgs Hamn planerar att fördjupa och bredda farleder för att kunna hantera större containervolymer.
Tyréns har fått i uppdrag att ta fram miljökonsekvensbeskrivning avseende kajförstärkningsåtgärder och ansökan om dispens för dumpning av muddermassor till havs.

Projektet bedrivs som ett samarbete mellan Göteborgs Hamn och Sjöfartsverket, där hamnen ansvarar för kajförstärkningar och hantering av muddermassor och Sjöfartsverket ansvarar för muddring av farleder. Målet är att ha ett komplett underlag till Mark- och Miljödomstolen till sommaren 2020.

– Det är vår samlade erfarenhet och breda kompetens inom marin miljö som gjorde att vi fick förtroendet att ingå i projektet. Den marina miljön utgörs av ett mycket komplext system och det gäller att förstå systemets helhet för att kunna beskriva detaljerna, säger Martin Hörngren, uppdragsansvarig på Tyréns.

Under åren 2000-2004 genomfördes ett liknande projekt i Göteborgs Hamn. Sedan dess har dock de genomsnittliga fartygen blivit omkring tio gånger större. För att kunna utnyttja fartygens maximala lastkapacitet krävs att farlederna breddas och fördjupas. I samband med fördjupningen, vilken kommer att generera över tio miljoner kubikmeter med muddermassor, kommer även den cirka 1000 meter långa Skandiakajen att grundförstärkas.

Tyréns hamngrupp arbetar för närvarande med att utföra kompletterande utredningar och med att ta fram underlag för den fortsatta samråds- och tillståndsprocessen.

– Vi har genomfört marinbiologiska och maringeologiska undersökningar i anslutning till hamnens nuvarande dumpningsplats för att bedöma om bottnarna lämpar sig för dumpning av muddermassor. Nästa steg är att genomföra sedimentundersökningar i farleden, sjömätning och strömmodellering för att bedöma risken för spridning av den grumling som uppkommer vid muddring och dumpning, säger Lena Holm, sedimentspecialist på Tyréns.

Miljökonsekvensbeskrivningen och dispensansökan för dumpning blir en del av tillståndsansökan för vattenverksamhet som kommer att sökas av Göteborgs Hamn och Sjöfartsverket.

– Att vi är flera parter gör projektet extra spännande. Precis som i andra stora infrastrukturprojekt kommer samverkan ha en avgörande betydelse för projektets framgång. Det handlar om att hålla en jämn och greppbar dialog med projektgruppen genom hela processen, säger Martin Hörngren.

Tyréns är ett av Sveriges ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad. I samspel med kunder och partners skapar vi hållbara lösningar inom stadsutveckling och infrastruktur. Vi har 2 700 medarbetare och verksamhet i Sverige, Danmark, England, Estland och Litauen. 2019 rankades Tyréns som Sveriges 7:e bästa arbetsplats av Great Place to Work®.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-12
ITU-programmet får vara kvarTobias Håkansson blir ny regionchef för distrikt ÖresundHager har förstärkt försäljningsteamet i väst med ett par strategiskt viktiga rekryteringarNy undersökning från LTH visarPatrik Settlin utses till ny vd för LitiumPSA:s el- och hybridoffensiv – de första svenska priserna klaraHenkel Norden inleder samarbete med KW PartsKonjunkturvändningen är näraKlimatomställning och kompetensförsörjning i höstens regeringsförklaringAirmees cargocyklar breder ut sig över Stockholm Ökad automation och digitalisering med hjälp från Prevas och RobotlyftetABB inleder byggnation av ny robotfabrik i ShanghaiNy varumärkesprofil för Volkswagen TransportbilarIAAM Sverige arrangerar European Advanced Materials Congress
2019-09-11
Viktigare än någonsin att nätverka på mässgolvetFatpump – Bästa tipsen för ett bra köpStålåret 2019: Nu laddar vi omBesiktningstekniker till Opus i AkallaVälsmord hydraulikinspiration i Borlänge 23-24 oktoberProduktnyhet September 2019 - SortimentväskaRamirent blir totalleverantör till NCC:s bostadsprojekt i ÄngelholmSizes ingår partnerskap med Business Arena StockholmSTIHL invigde expansion av det nordiska huvudkontoretebm-papst lanserar nya fläktar för kommersiella fordonLand Rover Defender - Ikonen är tillbakaEngcon ökar sin omsättning för nionde året i rad BMW visar upp nyheter på IAA Cars i FrankfurtStena Recycling är officiell partner till ASAPRacing och konceptbilarVärldspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
2019-09-10
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationer
Annonser