Underhållssystem – alltid mer att göra för att vässa underhållsorganisationen - industritorget.se
TORSDAG 02 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Underhållssystem – alltid mer att göra för att vässa underhållsorganisationen

Alla större och medelstora processindustrier använder underhållssystem för att planera, styra och följa upp underhållet.
Att ha ett underhållssystem på plats innebär inte per automatik att underhållsarbetet blir optimalt. Långt därifrån, många industrier har inte gjort en korrekt set-up från början och även om man gjort det går det alltid att trimma underhållet ytterligare och vässa underhållsorganisationen.

Ett konsult- och utbildningsföretag som tagit fasta på detta är Trivalo. Generellt fokuserar företaget på treenigheten Människa, Process och IT, därav förleden ”tri”. ”Valo” symboliserar värde och målet är att öka värdet för kunderna. När det gäller exempelvis processindustrin är målet att höja nyckeltalen, som inom många branscher visar sig i en TAK-analys. TAK står för tillgänglighet, anläggningsutbyte och kvalitet, vilka i slutänden bidrar till ökad produktion och i många fall till högre vinst.

Ett av Trivalos erbjudanden kallas Digital Audit. Det är en tjänst som bland annat passar för process- och verkstadsindustrier. Trivalo granskar kundens underhållssystem utifrån, kvaliteten på data, hur kunden planerar underhåll, effektiviteten på genomförande och uppföljning. När granskningen är klar presenterar Trivalo en rapport med förslag till förbättringar och dessutom med åtgärderna i prioritetsordning, där de mest lönsamma förbättringarna prioriteras.

Process- och verkstadsindustrin av idag använder underhållssystem från IFS, SAP, IBM, Infor EAM och Maintmaster. Södra har utvecklat ett eget – Merit. Vad kan då Trivalo lära sina kunder som leverantörerna av underhållssystemen inte redan lärt dem? Jo, ofta har kunden inte gjort en korrekt och fullständig set-up från början. Vissa kunder har själva dessutom modifierat sina underhållssystem. Med åren har mycket data samlats i både underhålls-, drift- och affärssystem. Lagrade data kan vara mycket omfattande och med väldigt skiftande kvalitet. Förutom viktiga (och oviktiga) data innehåller systemen också många sanningar om hur arbetet med att upprätthålla statusen på anläggningarna bedrivs.

– Vår Digitala Audit granskar kundens underhållssystem och underhållsverksamhet ur tre aspekter, berättar Mats Eliasson, ansvarig för strategisk underhållsutveckling på Trivalo och med 35 år erfarenhet av management, marknadsföring och affärsutveckling. Först tittar vi på kvalitén på data och att nödvändiga grunddata är inlagda i underhållssystemet. Förutom i detta, kan data också finnas på andra håll, exempelvis i separata sensorsystem. Har relevanta och korrekta data lagts in för objekten? Har kritikalitetsanalys gjorts på alla objekt? Kritikaliteten på objekten är det viktigaste som ska styra planeringen av underhållet. Hur är kopplingen mellan kritikalitetsklassningen och reservdelshållningen, upplägg på förebyggande underhåll med mera?

– Sedan frågar vi oss hur man producerar data som sparas i underhållssystemet. Hur används uppgifter om timmar och kostnader? Hur återrapporteras fel efter att de har åtgärdats och kvitterats? Här gäller det att personalen är utbildad på att återrapportera på ett sätt som gör det möjligt att utföra analyser, bland annat på återkommande fel.

– Slutligen tittar vi på hur underhållsverksamheten bedrivs, fortsätter Mats Eliasson. Hur duktig är man på att bereda och planera underhållet? Vilken effekt får det förebyggande underhållet? På vissa punkter läggs för lite på förebyggande underhåll, men på andra kanske alldeles för mycket. Vi kollar trender och nyckeltal, såsom MTBF – Mean Time Between Failure – och teknisk tillgänglighet. Viktiga frågor är förstås om underhållet är effektivt och om underhållsorganisationen är effektiv, har man tillräckligt med tid för förbättringar?

Trivalo utför en Digital Audit till ett fast pris. I denna ingår bland annat en avancerad dataanalys med en databaserad nulägesanalys. Den visar bland annat kvaliteten på anläggningsdata och kvaliteten på arbetsorderinformationen. Granskningen avslutas med en rapport som redovisar vilka brister som har uppdagats. Under 10 rubriker listas insikter, åtgärdsförslag och även vilka förbättringar de kan ge på nyckeltalen. Åtgärderna prioriteras också, med de ”lågt hängande frukterna” först.

Trivalo avrapporterar även muntligt med både chefer och medarbetare närvarande. Generellt avgörande faktorer för ett vägvinnande underhåll är kvalitet på data, strategiskt användande av underhållssystemet och kunskap om hur man får ut mesta möjliga av systemet, men även underhållsorganisationens struktur och processer, sammansättning och de enskilda medarbetarnas kompetens.

För den underhållschef som känner på sig att mer finns att hämta med det underhållssystem man har, kan säkert en Digital Audit, också innebära något av en nystart som inspirerar både ledning och medarbetare till ett mer värdeskapande underhållsarbete.

Trivalo arrangerar också utbildningar inom ramen för Trivalo Academy. Bland annat finns en utbildning i LCP – Life Cycle Profit – som ger en djup förståelse för vad Underhåll i Världsklass innebär. Det finns också utbildningar i IBM Maximo underhållssystem, ekonomisk reservdelsstyrning, underhållssimulering, underhållets resultat, Underhåll i Världsklass samt Ständiga förbättringar. Utbildningarna är lämpliga bland annat för process- och verkstadsindustrin.

Stordåhd Kommunikation AB ställer ut med tidningen Nordiska Projekt som mediapartner på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars. Besök oss gärna och diskutera underhåll med oss!

www.nordiskaprojekt.se/

underhall.se/

Jan Åström
Chefredaktör / Projektledning
jan.astrom@storkom.se
0704809715

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-03-30
Det stora antalet video­möten utmanar IT-säkerheten Distansutbildning värdefullt i CoronatiderStor potential för bioenergi - branschen står redo för att levereraEntreprenad Live är positiva i orostider – “Vårt koncept håller”3D-skrivarna går varmaGPIF och Kommuninvest gör gemensam satsning på gröna obligationerSatsa på varseldrabbade – skapa snabbspår för omställningNSVA ser stora fördelar med schaktfria lednings­dragningarAnvänd telefonen som Passerkort
2020-03-27
Rototilts helautomatiska snabbfästessystem den stora snackisen under ConexpoStyrud investerar för hållbarhetFAT av RO-anläggningEmballator Melleruds Plast kraftsamlarArkitekter skriver ut skyddsutrustning till vårdpersonal i coronatiderVolkswagen fyller på med laddbara bilar för den svenska marknadenRegion Värmland väljer Steora efter lyckad utvärderingLinde & Lantmännen Agroetanol bygger ut koldioxidanläggningen Norlic i NorrköpingVattenstämman 2020 i Kalmar ställs inBilfläktar blir respiratorer när Ford samarbetar med 3M, GE Healthcare och UAWBranschens första självsugande batteridrivna vattenpumpEnergiförbättring blir elföretag
2020-03-26
Ny agentur hos LichronProblem med att få fram prototyper och små serier?Hög tid att boka reparationer och renoveringar under semesterperioden.Falun först i Sverige med Dig Assist i skolanKunskap om tryck & kvalité i varje bitLagerautomation är hetare än någonsin Descartes stärker sitt e-handelserbjudande, förvärvar PeoplevoxDescartes växlar upp i Norden – rekryterar HR-chefSå påverkas det sydsvenska näringslivet av CoronavirusetDen smarta fabrikenRädda SME-företagen - Storföretagen måste betala sina fakturor i tidSTIHL inför hemleverans av motorsågarASUS lanserar Chromebook Flip C436 i SverigeFullt fokus på hållbarhet när Klädesholmen satsar på solcellsanläggningSökte en nischverksamhet – blev lösullsentreprenör på heltidNu öppnar Würth butik i Växjö - invigningsdagar 26-27 mars!Träbyggandet ökar och Sweco skriver ramavtal med DeromeBranschens första batteridrivna rensmaskinHuawei och Deloitte i ny rapport: 5G-teknik hjälpte Kina bekämpa Coronaviruset
2020-03-25
Hållfasta tryckfjädrar i verktygsstål för höga temperaturer Säkerhet från EnglandElmia Lastbil flyttas fram till 2021Gasum ska förse Preem med förnybart marint bränsleAbsolicon står stadigt trots Coronakris​Beijer Byggmaterial släpper guide till hantverkare i hantering av Covid-19Derome expanderar mer – slår upp portarna i KarlskronaSLP gör nytt förvärv i Malmö och bygger nyttNolia Beer i Luleå flyttas till 13-14 november10 krisåtgärder för svenska småföretag och jobbFull fart på försäljning och planering inför Stora Nolia och Load Up North – vårens mässor flyttasNetOnNet möter behovet av snabba leveranser när allt fler svenskar ställer om till arbete hemifrånWeber dry renovationProduktnyhet Mars 2020 - Gruppfördelare 1"Svenska bygg- och infrastrukturprojekt anlitar Sika för bredd och kvalitetKronans Apotek kraftsamlar för att prioritera läkemedelsleveranserNu bygger Derome hotell­rummen till Sara KulturhusHydroscand investerar i rörbockningsverksamheten i HudiksvallSuccén fortsätter trots corona kris
2020-03-24
Fem stjärnor för effektiv fasningnorelems dämpare levererar rätt strukturAngående rådande situation om Coronaviruset COVID-19
Annonser