SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Utsläppsminskning med flera hundra ton

Viking Lines fartyg använder nu grön landel
Från och med 2030 blir det lag på att fartyg ska använda landel när de ligger i hamn. För Viking Line är det här redan vardag, och nu har rederiet dessutom övergått till att enbart använda grön el från förnybara energikällor. Sammantaget minskar därmed rederiets årliga växthusgasutsläpp med upp till 780 ton.

Redan på 1980-talet kopplade Viking Line för första gången sina fartyg till landel vid Stadsgårdskajen i Stockholm. Efter det har elanslutningar också byggts i hamnarna i Mariehamn, Helsingfors och Tallinn. Nu har Viking Line övergått till grön el i samtliga hamnar. Elen produceras från förnybara energikällor så som vindkraft, solenergi och biogas.

– De årliga koldioxidutsläppen från våra fartyg är ända upp till 780 ton mindre jämfört med om fartygen skulle producera el med sina egna motorer när de ligger i hamn. Tack vare landelen minskar också fartygens utsläpp av små partiklar markant, och det uppkommer inte heller något buller i näromgivningen från motorerna, säger Dani Lindberg, hållbarhetschef på Viking Line.

Viking Lines fartyg använder landel på alla linjer förutom Åbolinjen, där hamntiderna i Stockholm, Mariehamn är så korta att man inte hinner koppla upp fartyget till landel.

Landelen är en gemensam kraftansträngning från rederierna och hamnarna, eftersom den kräver betydande ekonomiska investeringar från bägge parter. Under årens lopp har Viking Line installerat elanslutningar på alla sina fartyg som går från Stockholm till Helsingfors och från Helsingfors till Tallinn, senast på fartyget Viking XPRS år 2021.

– Det är glädjande att hamnarna tillhandahåller landel, eftersom lagen som förpliktar till att använda detta träder i kraft först 2030. Efter det ska alla fartyg som ligger i hamn mer än två timmar använda landel i stället för bränsle, och hamnarna ska se till att det finns nödvändig infrastruktur för användning av el, säger Dani Lindberg.

Stora passagerarfartyg drar mycket el, och av ett fartygs bränsleförbrukning går i snitt 25 procent till elproduktion. Därför satsar Viking Line på att minska elförbrukningen på sina fartyg som ett led i att målmedvetet minska de totala utsläppen från fartygsflottan.

–Tack vare tekniska innovationer är våra nya fartygs energieffektivitet redan nu i toppklass med globala mått mätt. Till exempel har Viking Glory ett energiåtervinningssystem som konverterar spillvärme från motorerna till elektricitet och utnyttjar spillkyla från LNG-bränslet för kylning av kylanläggningar och kylrum. Vi förbättrar alla våra fartygs energieffektivitet under hela deras livscykel genom att uppdatera och förnya de tekniska lösningarna, bland annat ventilationssystemen, säger Dani Lindberg.

För mer information, kontakta gärna:
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tfn +358 18 270 00

Eleonora Hansi, informationschef Viking Line
eleonora.hansi@vikingline.com, 070-452 41 41

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-26
Klarar snöröjning i tuffa förhållandenSkärande verktyg för precision och effektivitetSäkerhetsoro bland svenska konsumenter Eaton lanserar DC snabb­laddare för elfordonBröderna Sjögrens Trafik firar 100 år som företag
2024-02-23
Forma framtiden med plåtbockning i 3DLuftfilterlösningar och aggregat för extrema miljöerUtforska vattenskärares mångsidighet och precisionISOBUS: En revolution för jordbruksmaskinerengcon lanserar ny storlek på markvibrator
2024-02-22
Förbättra din arbetsmiljöKvalitetssäkrade begagnade maskiner Tydlighet vid installations­märkningCarita Nero blir ny vd på KlaravikÖka effektiviteten i din tillverkningsprocess
2024-02-21
Det är viktigt att förstå termografins användbarhetFörsäkra dig om att hörseln inte tar skada vid arbetetUpptäck våra senaste produkterEn ny hydraul­cylinder eller renovera de befintliga? Mångsidiga verktyg för formning och bockning
2024-02-20
Effektiva lösningar för industriell luftkomprimeringEn väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningar