SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Utvinner framtidsmaterial från skog och växter

Som kan användas som byggstenar till miljömässigt hållbara produkter
Med hjälp av sin patenterade process kan Londonföretaget Lixea framställa cellulosa och lignin från olika typer av träbaserade material. Det kan sedan användas som byggstenar till miljömässigt hållbara produkter. Nu flyttar det lovande företaget till Värmland för att komma nära skogsindustrins hjärta.

Beslutet att etablera verksamhet i Bäckhammar, strax utanför Kristinehamn, togs under 2020 och nu är arbetet i full gång för att kunna starta upp produktionen.

– Målet är att ha den nya anläggningen på plats efter årsskiftet, säger Jennica Ivarsson, anläggningschef.

Samtidigt blir Lixea medlemmar i företagsklustret Paper Province och har skiktet inställt på att skala upp sin verksamhet i det skogstäta Värmland.

– Vi jobbar för ett mer hållbart samhälle och vill vara med och minska sopberget. Vår idé bygger på att använda material som annars hade slängts, säger Jennica Ivarsson.

Från London till Kristinehamn

Lixeas unika process skiljer ut cellulosa och lignin från biomassa. Metoden har sina rötter i forskning som bedrivits på Imperial College i London där Lixea tog sina första steg som företag för fem år sedan. 2020 beviljades företaget EU-medel för att etablera en pilotanläggning och de har bland annat fått stöd och rådgivning av Paper Province, Sting Bioeconomy och Business Värmland för att realisera satsningen i Värmland.

– Sverige som land ligger i framkant när det gäller den biobaserade utvecklingen, säger Jennica. Klustren och kompetensen är en stor anledning till att vi valde att etablera oss här, det hoppas vi kunna dra nytta av.

I Bäckhammar blir de inte bara granne med Nordic Paper utan även test- och utvecklingsmiljön LignoCity som hjälper till att kommersialisera hållbara processer och produkter med fokus på skogsråvaran lignin.

Tar vara på lokala resurser

– Cellulosa och lignin kan till exempel utvinnas från sågverksflis, skräp från sockerplantage eller trädodlingar, säger Jennica Ivarsson.

I Sverige utvinns det främst från skogen och kan förädlas till en rad olika typer av produkter och material. Exempelvis papper, textil, biokomposit och nanocellulosa.

– Vi vill inte konkurrera med den traditionella industrin, utan är ett komplement i branschen.

Växer under 2022

Utöver att pilotanläggningen ska komma i gång under 2022 hoppas man också kunna anställa ytterligare fem personer Sverige. Det innebär att ungefär halva personalstyrkan finns i England och halva i Sverige.

– Att starta anläggningen är det viktigaste för mig just nu, så att vi parallellt kan jobba vidare och hitta investerare och komma upp i fullskala relativt snabbt, säger Jennica.

Mer information och foton

För mer information kontakta Jennica Ivarsson, Lixea:
e-post: jennica@lixea.co
Telefon: +46 72 403 73 78
Webb: https://www.lixea.co/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-05-13
Mahdi Barbari från Uppsala tog SM-guld i plåtslageriVill skapa möjlighet för kvinnor att ta plats i elbranschenNytt gränssnitt för arbetsplatsstyrningABB utökar portföljenVolvo CE påskyndar över­gången till elektromobilitet Den sista svensk­producerade Volvo-väghyveln på auktionOptimal ledningsdragning med norelems kabelkedjorNy frekvensomriktar­teknik ökar effekt­densiteten med 100%Tillverkningsindustrin uppmärksammar Lexmark Valde SENNEBOGEN 643E-R från Scantruck ABNya WebEx-produkter för inkluderande hybridarbeteBolist lanserar eventet Byggfesten på Kristi himmelsfärdSå kan robotar vinna människors tillitNy Nordenchef för Panasonic
2022-05-12
Att höja ribban för att förhindra skador ovanför ossRen luft utan föroreningar förbättrar arbetsmiljönAutomatiskt kopplingsbord effektiviserar material­hanteringTillsammans bygger vi industrin i SverigeNytt kontor i MalmöNy teknik för cirkulär användning av oljaRototilt växlar uppSvenska "Samster" gör världsunika solhybrider Inbjudan till Öppet HusRevolutionerar design och prestandaSordin förvärvar ShothuntFörnybar diesel i Göteborgs skärgårdHLD Heatless Adsorption-tork
2022-05-11
Effektiva 3D-printade formverktyg i premiumstålLaser Machining lanserar handhållen lasersvets från IPGPlåtbearbetning i sömlösa flödenÖvervakning och kontroll av vakuumprocesser IIOT - När du vill digitalisera ditt företagVerizon Business blir Bertelsmanns partnerFinnfoam satsar 100 miljonerOptimal resursanvändning för hållbar tillverkning och produktivitetHexicon och Elia Grid International ingår globalt samarbeteSolectro AB visar DATRONs nya verktygsväxlare Kunder testar högkvalitativa produkterTesta våra nya produkter nästa veckaBOLIST öppnar i BrunfloHCL Technologies förvärvar ConfinaleFasadproducent expanderar
2022-05-10
Nya sättet att auktionera maskinerProduktiv kokpunkt för livsmedelsindustrinRobotar för en flexibel och hållbar industri i fokus Teknoprod mässaVälj rätt kabelkedjaLanserar prisbelönt grönt och digitalt ställverk på svenska marknadenWallbox förbinder sig till nettonollutsläpp av växthusgaser år 2030Tjänster och produkter anpassade för installations­marknadenImorgon är det äntligen dags!Framtidens byggmaterial kommer från SkåneDe tillhör branschens främsta talangerVälkommen till Nordic Pellets Conference 11-12 maj i StockholmDagvatten och digitalisering i rampljuset Thea kan bli bäst i Sverige!
2022-05-09
Volvo CE installerar laddplatser i EskilstunaGracos nya batteridrivna färgspruta GXFF CordlessSömnbrist: En fråga om arbetsrelaterad säkerhet5G tar upp kampen med fiberCaterpillar lanserar nästa generations kompakta hjullastareRiktigt intressanta siffror presenteras på Elmia 10 maj