MÅNDAG 27 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Världens första sollcellsdrivna passagerarbil är här

Prototypen av det första kommersiella fordonet som drivs med solenergi lanseras i Nederländerna den 25 juni meddelar Lightyear, den holländska pionjären inom hållbara transporter.

Prototypen Lightyear One kommer att vara det första konkreta steget mot Lightyears kall att göra hållbara transporter tillgängliga för alla, överallt.

Designad med solenergi i fokus

Lightyears tillvägagångssätt nyttjar flera innovationer för att ge föraren frihet och samtidigt skapa ett fordon som kan åka överallt. Den är konstruerad från grunden för att lösa två av de största problemen hos elektriska bilar idag: räckvidd och laddning. Den fyrhjulsdrivna bilen är utformad för att användas under långa perioder utan att behöva laddas med en kabel. Batteriet allena har en räckvidd på mellan 600 och 800 kilometer, beroende på användning. När bilen väl kräver laddning är den såpass energieffektiv att den laddar två till tre gånger snabbare än någon annan elbil på marknaden. Det innebär att man som förare under natten kan ladda bilen i ett vanligt eluttag och dagen därpå köra 400 kilometer - något som ger dem frihet att använda bilen även på platser där infrastruktur för elbilsladdning saknas.
Den revolutionära konstruktionen hos Lightyear One är heller inte begränsad till enbart effekt. Den optimerade aerodynamiken samt lätta och fyra av varandra oberoende motorer i hjulen minskar friktionsförlusten och säkerställer att bilen nyttjar så stor andel energi som det bara går.

Företaget

Lightyear grundades 2016 av fem medlemmar från teamet som utvecklade Stella, världens första soldrivna fyrsitsare. De vann World Solar Challenge och Best Technology Achievement hos Crunchies. De har även kört Pacific Coast Highway från Los Angeles till San Francisco på en laddning - med noll utsläpp under resans gång. Idén till Lightyear kommer från grundarnas kall att göra pålitliga och hållbara transporter tillgängligt för alla, överallt.
Lightyear’s mål är att inom tio år leverera bilar med låg driftkostnad och lång livstid, vilket innebär att kostnaden per mil blir väldigt låg. Något som kommer ge fler personer möjligheten att köra elektriskt än idag.

Världspremiär 25 juni

Den 25 juni kommer Lightyear Prototype One att lanseras i nederländska Katwijk. Prototypen är efterlängtad hos miljöaktivister och bilentusiaster, och inte minst hos de de mer än 80 personer som redan har reserverat en Lightyear One för leverans 2020 och 2021.

Om Lightyear
Lightyears mål är att göra hållbara transporter tillgänglig för alla, varhelst i världen man befinner sig. Lightyear utvecklar elbilar med energieffektiv design och integrerade solpaneler. Förare kan köra 20.000 kilometer om året på enbart solenergi. Det snabbväxande företaget grundades 2016 och har nu 130 anställda. Teamet är en blandning av unga talanger och personer med lång erfarenhet från bilindustrin, inklusive tidigare anställda i Tesla, Ferrari och Jaguar. På mindre än två år har företaget tagit in 16 miljoner euro och öppnat sin egen produktionsanläggning i Helmond. Sommaren 2019 öppnar Lightyear ett nytt kontor och lanserar den första prototypen av Lightyear One, Lightyears första modell. De första modellerna kommer att levereras 2020. www.lightyear.one.

Journalister som är intresserad av att vara med vid lanseringen i Nederländerna den 25 juni, kontakta Cloudberry Communications.

För intervjuer, kontakta LEWIS:
Tel: +31 (0)40 235 46 00
E-mail: LightyearNL@teamlewis.com
Mer pressinformation och pressbilder:
lightyear.one/presskit/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-22
​Land Rover Discovery Sport uppdaterasInformationsträffar ökar återbruk av byggpallarDirektflyg från fem städer till Skandinaviens största skidområdeAMAB Hydraul öppnar butik i StockholmReningsverk ovan jord med möjlighet att återanvända renat avloppsvattenTyréns fortsätter sin expansion i Uppsala och flyttar till större kontorSVAB visar framtidskonceptet ToolTip Control på MaskinExpoAlmi Invest investerar i Peafowls unika solcellsteknikGekås Ullareds nya plastpåse ger miljonbelopp till välgörenhet!Dachser Air & Sea Logistics startar verksamhet i SverigeBrister i skydd för anställda vid sanerings- och rivningsarbeteÄngelholm är bäst i landet på avfallshantering
2019-05-21
Rekordung plåtslagare belönas med prestigefylld utmärkelseConrad utmanar marknaden med storsatsning på B2BSkanska bygger bostäder åt SGS Studentbostäder i Göteborg för 385 miljoner kronorFärgstarka profiler speglar het branschFörvärv av Pilotene Transport: Best Transport expanderar vidareTvå vindkraftsprojekt klimatkompenserar alla utsläpp av växthusgaser från BRAUnder 2019 kommer vi att lansera ett tiotal produkter.RF-modul ger ökad säkerhet och precisionGymnasium Skövde i unikt samarbeteRedskaparna premiärvisar stödkantläggare på MaskinExpoNytt sortiment av diamantklingor hjälper dig att kapa som en superhjälte och känna dig oövervinnerlig! Världspremiär för självkörande lastbil – med belysning från StrandsUtvecklare växlar upp med ny serie cylindriska kugghjul av plast Astra Hybrid från Idromatic ger högtryck och ånga på MaskinExpoCatrinelunds Gård går på djupet med gps-lösningar från Ag LeaderMagnus Hall ny ordförande för Eurelectric100 procent koldioxidfritt i alla större norska städer​Finjas golv ger elever en stabil grund att stå påRobot med känsla för skrotHastig ökning av gastankstationer för tung trafik i SverigeEnergiEngagemangs VD utsedd till årets företagarePiteå kommun satsar på elbussar
2019-05-20
CompuLab presenterar UCM-iMX8M-Mini Hemma hos Värmlands största spannmålsbondeVi hjälper Vitacon att hjälpa urinblåsepatienter.Ny online-auktion med Hilco IndustrialOEM Automatic presenterar världens första SIL 2/PLd radarsystemMatavfall lyfter flyget i ÖstersundDHL Express lanserar sin första regelbundna helautomatiska och intelligenta leveransservice via drönare i KinaSuccé-helg hos Märsta Förenade 4-5/5Andelen fossilt minskar i transportsektorn Tänker JAFO på miljön?Hon blir regionchef för Wästbygg AB i StockholmKompakta centrifugalfläktar för ventilationssystem med krav på höga tryck Power Circle i Almedalen​Mählers lanserar kraftfull sopvals för lastbil och hjullastare“Vi måste alltid kunna hålla oss rullande”Swegon vinner Stora Inneklimatpriset 2018 Schneider Electric går in som partner i ny centrumbildning - KTH Live-In LabNy försäljningschef för Purus SverigeRookie-VM och Champions Trophy i extremsporten Timbersports Profibus PA till Profinet
2019-05-17
Global hållbarhetssuccé besöker EmpackAffischer i egen design hos SkyltmaxSveriges ledande fönstertillverkare Elitfönster använder TOUGHBOOK för smidigare lagerhanteringLantmännens spannmålsanläggning i Hargshamn är invigdJohan Söderström utsedd till Europachef för Power GridsSTEMMER IMAGING AG firar framgångsrik debut på Deutche Börse inom marknadssegmentet Prime StandartLekang Group utser Logent till nordisk partner för Inbound Transport Management Global Safety Day
Annonser