FREDAG 19 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Världens första sollcellsdrivna passagerarbil är här

Prototypen av det första kommersiella fordonet som drivs med solenergi lanseras i Nederländerna den 25 juni meddelar Lightyear, den holländska pionjären inom hållbara transporter.

Prototypen Lightyear One kommer att vara det första konkreta steget mot Lightyears kall att göra hållbara transporter tillgängliga för alla, överallt.

Designad med solenergi i fokus

Lightyears tillvägagångssätt nyttjar flera innovationer för att ge föraren frihet och samtidigt skapa ett fordon som kan åka överallt. Den är konstruerad från grunden för att lösa två av de största problemen hos elektriska bilar idag: räckvidd och laddning. Den fyrhjulsdrivna bilen är utformad för att användas under långa perioder utan att behöva laddas med en kabel. Batteriet allena har en räckvidd på mellan 600 och 800 kilometer, beroende på användning. När bilen väl kräver laddning är den såpass energieffektiv att den laddar två till tre gånger snabbare än någon annan elbil på marknaden. Det innebär att man som förare under natten kan ladda bilen i ett vanligt eluttag och dagen därpå köra 400 kilometer - något som ger dem frihet att använda bilen även på platser där infrastruktur för elbilsladdning saknas.
Den revolutionära konstruktionen hos Lightyear One är heller inte begränsad till enbart effekt. Den optimerade aerodynamiken samt lätta och fyra av varandra oberoende motorer i hjulen minskar friktionsförlusten och säkerställer att bilen nyttjar så stor andel energi som det bara går.

Företaget

Lightyear grundades 2016 av fem medlemmar från teamet som utvecklade Stella, världens första soldrivna fyrsitsare. De vann World Solar Challenge och Best Technology Achievement hos Crunchies. De har även kört Pacific Coast Highway från Los Angeles till San Francisco på en laddning - med noll utsläpp under resans gång. Idén till Lightyear kommer från grundarnas kall att göra pålitliga och hållbara transporter tillgängligt för alla, överallt.
Lightyear’s mål är att inom tio år leverera bilar med låg driftkostnad och lång livstid, vilket innebär att kostnaden per mil blir väldigt låg. Något som kommer ge fler personer möjligheten att köra elektriskt än idag.

Världspremiär 25 juni

Den 25 juni kommer Lightyear Prototype One att lanseras i nederländska Katwijk. Prototypen är efterlängtad hos miljöaktivister och bilentusiaster, och inte minst hos de de mer än 80 personer som redan har reserverat en Lightyear One för leverans 2020 och 2021.

Om Lightyear
Lightyears mål är att göra hållbara transporter tillgänglig för alla, varhelst i världen man befinner sig. Lightyear utvecklar elbilar med energieffektiv design och integrerade solpaneler. Förare kan köra 20.000 kilometer om året på enbart solenergi. Det snabbväxande företaget grundades 2016 och har nu 130 anställda. Teamet är en blandning av unga talanger och personer med lång erfarenhet från bilindustrin, inklusive tidigare anställda i Tesla, Ferrari och Jaguar. På mindre än två år har företaget tagit in 16 miljoner euro och öppnat sin egen produktionsanläggning i Helmond. Sommaren 2019 öppnar Lightyear ett nytt kontor och lanserar den första prototypen av Lightyear One, Lightyears första modell. De första modellerna kommer att levereras 2020. www.lightyear.one.

Journalister som är intresserad av att vara med vid lanseringen i Nederländerna den 25 juni, kontakta Cloudberry Communications.

För intervjuer, kontakta LEWIS:
Tel: +31 (0)40 235 46 00
E-mail: LightyearNL@teamlewis.com
Mer pressinformation och pressbilder:
lightyear.one/presskit/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser