Världens första sollcellsdrivna passagerarbil är här - industritorget.se
FREDAG 29 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Världens första sollcellsdrivna passagerarbil är här

Prototypen av det första kommersiella fordonet som drivs med solenergi lanseras i Nederländerna den 25 juni meddelar Lightyear, den holländska pionjären inom hållbara transporter.

Prototypen Lightyear One kommer att vara det första konkreta steget mot Lightyears kall att göra hållbara transporter tillgängliga för alla, överallt.

Designad med solenergi i fokus

Lightyears tillvägagångssätt nyttjar flera innovationer för att ge föraren frihet och samtidigt skapa ett fordon som kan åka överallt. Den är konstruerad från grunden för att lösa två av de största problemen hos elektriska bilar idag: räckvidd och laddning. Den fyrhjulsdrivna bilen är utformad för att användas under långa perioder utan att behöva laddas med en kabel. Batteriet allena har en räckvidd på mellan 600 och 800 kilometer, beroende på användning. När bilen väl kräver laddning är den såpass energieffektiv att den laddar två till tre gånger snabbare än någon annan elbil på marknaden. Det innebär att man som förare under natten kan ladda bilen i ett vanligt eluttag och dagen därpå köra 400 kilometer - något som ger dem frihet att använda bilen även på platser där infrastruktur för elbilsladdning saknas.
Den revolutionära konstruktionen hos Lightyear One är heller inte begränsad till enbart effekt. Den optimerade aerodynamiken samt lätta och fyra av varandra oberoende motorer i hjulen minskar friktionsförlusten och säkerställer att bilen nyttjar så stor andel energi som det bara går.

Företaget

Lightyear grundades 2016 av fem medlemmar från teamet som utvecklade Stella, världens första soldrivna fyrsitsare. De vann World Solar Challenge och Best Technology Achievement hos Crunchies. De har även kört Pacific Coast Highway från Los Angeles till San Francisco på en laddning - med noll utsläpp under resans gång. Idén till Lightyear kommer från grundarnas kall att göra pålitliga och hållbara transporter tillgängligt för alla, överallt.
Lightyear’s mål är att inom tio år leverera bilar med låg driftkostnad och lång livstid, vilket innebär att kostnaden per mil blir väldigt låg. Något som kommer ge fler personer möjligheten att köra elektriskt än idag.

Världspremiär 25 juni

Den 25 juni kommer Lightyear Prototype One att lanseras i nederländska Katwijk. Prototypen är efterlängtad hos miljöaktivister och bilentusiaster, och inte minst hos de de mer än 80 personer som redan har reserverat en Lightyear One för leverans 2020 och 2021.

Om Lightyear
Lightyears mål är att göra hållbara transporter tillgänglig för alla, varhelst i världen man befinner sig. Lightyear utvecklar elbilar med energieffektiv design och integrerade solpaneler. Förare kan köra 20.000 kilometer om året på enbart solenergi. Det snabbväxande företaget grundades 2016 och har nu 130 anställda. Teamet är en blandning av unga talanger och personer med lång erfarenhet från bilindustrin, inklusive tidigare anställda i Tesla, Ferrari och Jaguar. På mindre än två år har företaget tagit in 16 miljoner euro och öppnat sin egen produktionsanläggning i Helmond. Sommaren 2019 öppnar Lightyear ett nytt kontor och lanserar den första prototypen av Lightyear One, Lightyears första modell. De första modellerna kommer att levereras 2020. www.lightyear.one.

Journalister som är intresserad av att vara med vid lanseringen i Nederländerna den 25 juni, kontakta Cloudberry Communications.

För intervjuer, kontakta LEWIS:
Tel: +31 (0)40 235 46 00
E-mail: LightyearNL@teamlewis.com
Mer pressinformation och pressbilder:
lightyear.one/presskit/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-25
Veidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
2020-05-22
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner allt
Annonser