SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Världsunik bojortbåt säljs på Klaravik

Unik bojort i Kristinehamn söker ny ägare
Den världsunika bojorten i Kristinehamn letar nu ny ägare på Klaravik. Båten sjösattes under pompa och stått 2005 som ett stort kulturhistoriskt projekt. Sedan dess har den använts som charterbåt i Kristinehamns skärgård och satt avtryck med sitt iögonfallande segel och piratliknande utseende. Nu inleds jakten på nästa flyt(t).

Kristinehamnsprägeln på det historiska skeppet, som rymmer 55 passagerare, är stort. Bojorten som båttyp härstammar förvisso från Nederländerna men redan under 1600–1700-talet hade bojortar en stor del i tillväxten av Kristinehamn som stad. Det var nämligen med hjälp av bojortar som Kristinehamns skärgård, med frakt av järn via Göteborg, blev en internationell spelare för handel med båt som transportmedel. Och 1642 blev också bojorten en del av Kristinehamns stadsvapen som en direkt följd.

Agerat som piratbåt i VänerskärgårdenBåten som nu säljs på Klaravik är en replika av den gamla bojort-båttypen som annars helt dog ut för för hundratalet år sedan. Att båten är unik i sitt slag är därför ingen överdrift. Bygget av den nya bojorten drevs och sjösattes av Kristinehamns kommun som fram tills nu stått som ägare.

– Den har använts i chartersammanhang som en del av piratupplevelse till ön Saxholmen. De sista åren har båten dock inte använts då renovering har krävts, konstaterar Peter Eskebrink på Kristinehamns kommun och fortsätter:
– I nuläget är det framför allt däcket som är i behov av renovering. Skrov, segel, motor och livbåtar och annat som hör till båten är komplett och bättre i ordning.

Drömmer om återkomstDet politiska beslutet om att sälja båten togs av Kristinehamns kommun i fjol. Den senaste tiden har båten förvarats utanför Södertälje. En köpare skulle kunna ta båten vattenvägen, standarden på däcket till trots. Allra helst “hem” tillbaka till Kristinehamn om Peter Eskebrink får önska:

– Med tanke på Kristinehamnskopplingen vore det oerhört roligt om någon i trakten kunde föra kulturavet vidare. Att få se bojorten leva upp i ny regi i Kristinehamns skärgård är onekligen ett värdigt drömscenario, avslutar Peter Eskebrink.

För mer information, kontakta


David Kvicklund, Content Manager Klaravik, david.kvicklund@klaravik.se, 054-774 52 31
Kontaktinformation
Postadress
Tynäs­gatan 10
65216 Karlstad
Besöksadress
Tynäs­gatan 10
65216 Karlstad
Region
Karlstad
Värmlands län
Sverige
Organisationsnummer:
556881-8693
Grundat: 2012
Anställda: 190
Välkommen till Klaravik - marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon.

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har 190 anställda, 390 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2021 omsatte Klaravik drygt 3 miljarder svenska kronor.

Välkommen att kontakta oss!

Kontakter

Åsa Albinsson
073-523 24 25
Klaravik Kundtjänst
Kundtjänst
054-151304
David Kvicklund
Content Manager
054-774 52 31

Filmer

Klaravik - Så funkar det

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN