SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Västlänken kläs med natursten

Monterat med Svanenmärkt ankarmassa
Västlänken är namnet på järnvägen som just nu håller på att växa fram i en tunnel utanför Göteborg. Med tre nya tågstationer kommer stadens invånare att få möjlighet till bättre och enklare resor med färre byten. Vid tågstationernas perronger håller Kungälvs Natursten AB på att lägga naturstensgolv samt montera väggbeklädnader i Oppdalsskiffer från Norge. Väggarna kommer att monteras med hjälp av marknadens första Svanenmärkta ankarmassa, FIS V Zero, som uppfyller både miljö- och prestandakrav.

Västlänken är ett stort infrastrukturprojekt som genomförs i Göteborg. En ny järnvägstunnel ska koppla samman befintliga järnvägsspår och möjliggöra förbättrade tågförbindelser genom staden. Kungälvs Natursten AB ansvarar för leverans och montering av natursten till perrongernas golv och väggar. Väggarna kläs av Oppdalsskiffer, en klassiker som är omtyckt både för sitt vackra utseende och minimala miljöpåverkan.

För att montera skiffern krävs över 40 000 infästningar, där varje skifferplatta ska monteras på betongväggen med hjälp av fribärande kramlor. Av denna anledning har Kungälvs Natursten AB valt att fästa kramlorna med FIS V Zero, den första Svanenmärkta ankarmassan på den svenska marknaden.

Ett stort projekt som kräver bra produkter
Kungälvs Natursten AB grundades 1979 och drivs idag av tre bröder. Bröderna tillhör fjärde generationen inom yrket och är den andra generationen som driver företaget. De har arbetat uteslutande med natursten sedan de slutade skolan och vid Västlänken ansvarar de för flera olika entreprenader, där närmare 20 000 kvadratmeter natursten ska levereras och monteras.

- Vi ska montera cirka 10 000 kvadratmeter golv och sedan mekaniskt montera 5000 kvadratmeter Oppdalsskiffer från Norge med hjälp av rostfria bärande kramlor. För att montera skiffern använder vi FIS V Zero från fischer, säger Christer Olsson, platsansvarig hos Kungälvs Natursten AB.

Han fortsätter:
- Många kemiska ankarmassor på marknaden är likvärdiga, men vi gillar FIS V Zero för att den är byggvarubedömd. Det var en prioritet i projektet. Västlänken är ett stort projekt för oss och kräver att vi jobbar med högkvalitativa produkter. Vi sökte efter en kemankare som uppfyllde vår beställares kravspecifikationer och som inte smittade av sig på stenmaterialet. Eftersom vi använder känsliga material var det viktigt för oss att arbeta med produkter som inte orsakar fläckar. Det har vi hittat i FIS V Zero.

”Vi försöker påverka där vi kan”
Utöver sina tekniska egenskaper erbjuder FIS V Zero även flera miljöfördelar. Ankarmassan innehåller inga peroxider eller andra kemikalier som kräver särskild hänsyn, vilket även gör att förpackningen inte kräver extra hantering när produkten är tom. FIS V Zero har utvecklats för att möjliggöra högkvalitativt arbete samtidigt som den tar hänsyn till både människor och miljö.

- När det gäller att göra mer hållbara val så försöker vi påverka vår verksamhet där vi kan – och välja produkter och material därefter. Att FIS V Zero både är byggvarubedömd och Svanenmärkt är absolut en fördel som vi uppskattar, avslutar Christer Olsson.

Kungälvs Natursten AB har varit på plats sedan sensommaren 2022 och arbetar för närvarande med en delentreprenad. Den stora etappen kommer att påbörjas under det första kvartalet 2024 och projektet förväntas vara klart den 22 december 2025.

För ytterligare information, kontakta:
Lars Holbæk | Nordic Head of Product- & Marketing Management, fischer Group | T +45 22 60 64 76 | E-mail: lh@fischerdanmark.dk

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-22
NYHET! - ApparatskåpStor minskning av CO₂-utsläpp Trend Micro lanserar nya AI-drivna funktionerXellas nya byggblock presenteras på NordbyggJames Hardie ställer ut på Nordbygg
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd