Vasa Vind driftsätter en av Sveriges största vindparker - industritorget.se
ONSDAG 27 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vasa Vind driftsätter en av Sveriges största vindparker

Vindparken i jämtländska Åskälen, förvaltad av Vasa Vind åt den holländska pensionsförvaltaren APG – och för vilken Modity är samarbetspartner för den fysiska balansen – är äntligen redo att driftsättas.
Parken är en av Sveriges största och väntas på egen hand producera 930 GWh årligen, och upp emot 1,1 TWh tillsammans med Vasa Vinds övriga två parker i området.

– Det känns väldigt bra att vad som kan kallas flaggskeppet för Vasa Vind äntligen kan komma i drift. Alla som arbetar på Vasa Vind har arbetat stenhårt med stort engagemang under hela den här processen, och att tillsammans med dem äntligen komma i mål med projektet känns fantastiskt, säger Annette Eriksson, VD på Vasa Vind.

– När parken är i full drift så räknar vi med att den producerar upp emot 930 GWh årligen. Tillsammans med våra andra anläggningar i området förväntar vi oss kunna producera omkring 1,1 TWh per år, vilket motsvarar närmre 60 000 eluppvärmda villor med en genomsnittlig årlig energiförbrukning om cirka 20 000 kWh. När vi fick klartecken att bygga parken såg den ut att bli Sveriges största. Tack vare den explosionsartade expansionen av vindkraft i Sverige de senaste åren finns det numera ett par andra parker som är större, vilket endast är positivt.

– Vi på Modity är mycket glada över att parken äntligen driftsätts, både i egenskap av samarbetspartner i projektet och som entusiaster för förnybar elproduktion. Att få vara en del av ett projekt av den här omfattningen är något vi är stolta över, och vi ser fram emot att hjälpa till i arbetet att maximera parkens fulla potential, säger Tord Rixborn, affärsutvecklingsdirektör på Modity.

Sverige har en enorm potential för vindkraft, och den senaste tidens kraftiga vindkraftsutbyggnad är fortfarande bara början. Vinden har en viktig roll att fylla som förnybar elproduktionsresurs, när industrin och fordonsflottan elektrifieras för att bromsa klimatförändringarna.

– Vindparken och dess produktion kommer att fylla en jätteviktig funktion i det svenska energisystemet redan från driftsättningen och under lång tid framöver. Det är på grund av att vi bygger dessa större parker som gör att vi kan lita på vår förnybara produktion i takt med att den blir en allt större andel av den totala elproduktionen framöver, säger Annette.

Annette Eriksson lyfter att vindkraftsutbyggnaden väntas dämpas något de kommande åren, delvis beroende på att elcertifikatmarknaden har uppfyllt sitt syfte – men även att tillståndsprocesserna för byggnation av vindkraftverk och parker är långdragna.

– Om vi vill stimulera utbyggnaden av förnybar elproduktion finns ett behov av att vi får till enklare processer, till exempel i samband med tillståndsansökan. Det är idag väldigt enkelt att överklaga vindkraftsprojekt, vilket riskerar att marknadens aktörer drar sig för att investera tid och resurser i att bidra till utbyggnaden.

– Idag är det så pass billigt att bygga att det egentligen enbart krävs att marknaden genererar ett hyggligt elpris för att investeringen ska bli god. Däremot, om elpriset blir alldeles för lågt kan det bli så att man drar sig för att investera i parker som dessa. Parkerna som byggs kan inte heller vara för små, då kostnaderna för elnätsanslutningarna gör att investeringen inte blir lönsam.

Modity är sedan 2017 strategisk partner avseende den fysiska handeln och balansansvaret för vindparken.

– Vi har jättestora förväntningar på Modity och vad deras team kommer att kunna bidra med. Att ha en erfaren och kompetent samarbetspartner är en förutsättning för att arbetet ska fortgå så friktionsfritt som möjligt. Jag känner till bolaget mycket väl och att de är i framkant i branschen. Deras erfarenhet av att hantera just denna typ av uppdrag gör mig trygg i att vi som ägare inte behöver ägna många tankar åt den biten, utan kan fokusera på vårt, säger Annette.

– Ett bra samarbete som präglas av god kommunikation är fundamentalt i detta. Fysiska obalanser kan kosta väldigt mycket pengar i olika tider och att hantera balansen på rätt sätt kommer bli än viktigare i framtiden. Just därför känns det extra tryggt att ha en partner som Modity, som både har långsiktigheten och förmågan att snabbt agera i en föränderlig energibransch.

– Vi har under flera år lärt känna varandra och förstå vilka kritiska delar och önskemål som finns hos respektive bolag. Det känns därför både spännande och tryggt att samarbetet nu går in i produktionsfasen, säger Tord Rixborn.

– Jag själv går i pension i samband med att vi driftsätter parken i Åskälen, men Vasa Vinds ambition har varit och kommer fortsätta att vara, att producera vindparker den här storleken till institutionella ägare. Målsättningen är att hålla en konsekvent utveckling och producera en park likt denna var tredje år.

Tord Rixborn
Affärsutvecklingsdirektör
tord.rixborn@modity.se
0706 - 87 46 95

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-19
​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i EsboStålproduktionen minskade i april
2020-05-13
Med 40 års erfarenhet och ny teknik skapas nya möjligheterDigital körjournal ger mer tid till kundernaFörsta IOT OUT OF THE BOX levererade till kundHydroscands smidiga tryck­luftslang finns nu i butik och webbutikInnovativ konsulting med inriktning på användandet av ConTech inom byggbranschen.Nya Hyundai i10 lanseras i samarbete med Rädda BarnenDet nya Gotlandsflyget presenterar sin VDNatali Engstam Phalén utsedd till en av framtidens kvinnliga ledare
Annonser