SÖNDAG 15 DECEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vindkraftverken i Vänern får franska ägare

Ett franskt företag köper nu de fem kommunägda vindkraftverken.
Vindpark Vänern säljer sina fem verk till det franska bolaget Innovent för drygt 25 miljoner kronor. Ägarna, Karlstads och Hammarö kommuner fattade beslut om att påbörja arbetet med en försäljning redan 2015 och äntligen är en affär i hamn.

– Sett till förutsättningarna är vi nöjda med affären, säger Erik Kornfeld, vd i Vindpark Vänern Kraft AB.

Totalt har Vindpark Vänern producerat drygt 325 GWh (vilket är det samma som 325 miljoner kWh) förnybar el sedan hösten 2009 då de första verken togs i drift.

– Vindparken har bidragit till att fossilproducerad el på kontinenten ersatts med förnybar el vilket inneburit minskade utsläpp med 250 000 ton koldioxid enligt vårt sätt att räkna. Det motsvarar utsläppen från biltrafiken i Karlstad under två års tid, säger Erik Kornfeld, vd på Vindpark Vänern Kraft AB.

Ekonomiskt gick Vindpark Vänern med överskott under åren 2009-2011. 2012 försämrades lönsamheten efter att priset på el och elcertifikat sjönk kraftigt samtidigt som flera verk drabbades av driftstörningar. Under åren 2012-2016 har ägarkommunerna Karlstad och Hammarö skjutit till närmare 260 miljoner kronor i vindkraftsbolaget. Medel som i praktiken betalat de lån som vindparken finansierats med. Vad satsningen kommer att ha kostat vet vi först när alla bokslut är klara men det rör sig om cirka 250 miljoner kronor.

– Karlstad har gjort flera framgångsrika investeringar i kraftproduktion de senaste 100 åren. Den här satsningen har tyvärr inte lyckats, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad.

Under torsdagen blev det klart att Vindpark Vänerns fem verk säljs till det franska bolaget Innovent för 2,5 miljoner euro.

– Innovent är ett stabilt bolag som är specialister på förnybar energi. Vi känner oss trygga med att de kommer att driva parken vidare på ett bra sätt. I överenskommelsen har vi även säkerställt att det franska moderbolaget garanterar det svenska dotterbolagets framtida skyldigheter. Det är dotterbolaget som ska äga parken, säger Erik Kornfeld.

Överenskommelsen är villkorad med att politikerna i Karlstad och Hammarö godkänner affären.

– Vindparksbolaget har gjort ett bra jobb med att hitta en stabil köpare och vi är glada att ett avtal nu finns på plats och en försäljning gått i lås, säger Bosse Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Hammarö kommun.

För mer information:

Erik Kornfeld, vd i Vindpark Vänern Kraft AB, 070-001 88 03

Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande Karlstad, 070-689 39 39.

Bosse Henriksson, (M), kommunstyrelsens ordförande Hammarö, 073-033 19 71.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-12-09
​Högsta säkerhetsbetyg till Nya Renault CapturSkolan som tränar framtida ledare i InstalcoMagdalena Forsberg ny ambassadör för Mitsubishi MotorsBilhandlarnas vardag kommer att hetta till!Trästommar håller ställningarna inom nyproduktion av flerbostadshus3D-modellering med hög byggbarhetÅrets Byggchef 2019 är Jeanette Rhodin KörössyDriftsäkerhet
2019-12-06
Pro 2 - Klassledande strömförsörjningABB och Stena Recycling i nytt miljösmart samarbeteGerdau och SKF i avtal för att förbättra produktiviteten vid brasilianska stålverkNu är det nya majestätiska vattenkraftaggregatet Sofia igång i Åsens kraftverkNy dragtruck för trånga utrymmen: Jungheinrich EZS 130Elvaco breddar utbudet inom LoRaWAN – lanserar fyra nya mätarmoduler till värmemätareAldrig ett tomt batteri!TEKONF – ett kompetent företag inom teknisk konfektionVolvo Group Venture Capital investerar i programvara för autonom mobilitetWingårdhs Arkitekter flyttar till Varvsstaden
2019-12-05
Exacta har förvärvat samtliga aktier i 3P Logistic ABNy version av IRONCAD nu här!SSAB inleder studie i Finland för fossilfri ståltillverkningDe brinner för plåt och senaste teknikenInterroll trummotorer får EHEDG-certifiering för högsta hygienkrav AWS och Verizon levererar 5G Edge Cloud Computing tillsammansDan Nilsson ny standardiseringschef på SISFyra av tio småföretagare har ingen hemsidaSiemens bygger vätgas­anläggning för utsläppsfritt energisystemKraftig 18V kolborstfri gäng­stångskap med extra kraftAllt viktigare med miljö­certifierat byggmaterialSomfy lanserar radiatortermostat för det smarta hemmetStora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer hos drygt 150 butikerProduktnyhet December 2019 - IndustrifördelareDynamics by Sigma öppnar i Storbritannien
2019-12-04
Iscar Chatterfree och Solidmill Damaskus Maskinskydd förvärvar leverantör – stärker sin ledande position i Sverige Troax skapar nya möjligheter – på längden och på höjdenBranäsgruppen startar ett vasst samarbete – tar bort plastsugrören4,5 miljoner till AI-forskning i NorrbottenNu blir det lättare att resa fossilfritt i JämtlandErik ska bidra till att utveckla svensk industriUppsala kommun vinner årets Biogasutmärkelse 2019Visma förvärvar fintech­bolaget InyettEasyfairs renodlar varu­märket Empack och lanserar nya mässan Logistics & AutomationDB Schenker startar nytt i åtta länderCaterpillar lanserar nya bandschaktaren Cat D5 och förenklad namnstruktur
2019-12-03
PR-Plast Investerar för en ljusare framtidMetal Work Sverige AB söker en driven säljareSvenska bilförare väljer helst Volvo V60Peab bygger ut SCAs sågverk i BollstabrukStröman Maskin AB är ny generalagent för Johnston och Beam i SverigePanasonic förvärvar finsk värmepump­verksamhet7 av 10 svenska hantverkare genomgår sällan eller aldrig säkerhetsutbildningar på arbetsplatsen Veeam förutspår teknologi­trenderna för 2020 De är nominerade till Träpriset 2020Rejlers förvärvar Elproj teknik ABVerkstäder uppmanas hjälpa bilägare som är oroliga för brandrisk!Årets XL-BYGG leverantör 2019Så skapar ni en hållbar affärsmodell i 5 stegKylkedjan TESAB växer!En ny generation av axialfläktarVi välkomnar Peter Benjaminsson som ny försäljningschef Bygg
2019-12-02
Ny hemsida räcker inte för att nå ut på nya marknader
Annonser