Volkswagen-koncernen startar utveckling och produktion av battericeller i Salzgitter - industritorget.se
TORSDAG 28 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Volkswagen-koncernen startar utveckling och produktion av battericeller i Salzgitter

Volkswagen-koncernen satsar på utveckling, testning och produktion av avancerad battericellsteknik i Tyskland.
I Salzgitter ska över 1 000 jobb skapas till år 2023/24 för att testa och producera battericeller – 300 vid Volkswagens utvecklingscenter och pilotlinje och 700 i ett joint venture mellan Northvolt och Volkswagen i syfte att bygga och driva en battericellsfabrik. Över en miljard euro ska investeras i koncernens battericellsaktiviteter under samma period.

• Pilotlinje för battericeller startad vid Volkswagen-koncernens Center of Excellence i Salzgitter
• Volkswagen bygger upp know-how kring utveckling och produktion av battericeller i Tyskland
• Gigafactory i joint venture med Northvolt startar produktion i Salzgitter år 2023/24
• Pilotlinje för batteriåtervinning startar 2020
• Stefan Sommer: "Volkswagen går snabbt och konsekvent framåt med att bygga upp know-how kring battericeller i Tyskland."
• Thomas Schmall: "På väg att bli en världsledande tillverkare av e-mobilitetskomponenter."

En pilotlinje för produktion av små serier av battericeller startade den 23 september vid Center of Excellence (CoE) i Salzgitter. Cirka 300 experter är involverade i utveckling och testning av innovativa tillverkningstekniker för produktion av litiumjonbatterier. I ett första steg investerar Volkswagen över 100 miljoner euro för att samla befintlig utvecklings- och produktionskompetens.

Volkswagen investerar dessutom ytterligare cirka 900 miljoner euro i gemensamma batteriaktiviteter med den svenska batteritillverkaren Northvolt. 2020 inleds byggnationen i Salzgitter av en battericellsfabrik med kapacitet motsvarande 16 gigawattimmar/år. Produktionsstart är planerad till slutet av 2023/början av 2024. För detta ändamål grundade Volkswagen och Northvolt nyligen ett samriskföretag, där 700 jobb ska skapas på medellång sikt.

– Det är ännu en milstolpe i koncernens omfattande elektriska offensiv att vi nu sammanför utveckling, testning och pilotproduktion av battericeller i Salzgitter. Genom att samla kompetensen kan vi driva fram våra egna aktiviteter för att ytterligare främja utvecklingen av battericeller som en nyckelkomponent i elektrifiering, utveckla nya standarder och snabbt överföra dem till serieproduktion, säger Stefan Sommer, ledamot i Volkswagen AG:s koncernledning med ansvar för upphandling.

Volkswagen-koncernen har därför etablerat ett affärsområde för battericeller i Volkswagen Group Components. Affärsområdet är utformat för att optimera battericeller för framtida användning i koncernens elektriska modeller, i samarbete med leverantörer. Spektrumet sträcker sig från ökad kapaciteten för större sortiment, minskad användning av knappa råmaterial och optimering av hållbara tillverkningsprocesser, till återvinning av batterisystem.

– Vi utvecklar och tillverkar redan kraftelektronik, batterisystem, elmotorer och laddningssystem, och bygger upp kunskap om batteriåtervinning. Med integrationen av affärsområdet battericeller är Volkswagen Group Components på väg att bli en världsledande tillverkare av e-mobilitetskomponenter, säger Thomas Schmall, CEO, Volkswagen Group Components.

– Uppstarten av pilotlinjen är ett viktigt steg på vägen att bygga en gigafactory på Salzgitter-anläggningen, genom att vi snabbt kommer att kunna fördjupa vår kunskap om produktionsprocesserna. Detta är viktigt för den framtida utvecklingen och för att säkra prestanda, kostnader och kvalitet. Erfarenheterna gör det möjligt att hantera hela värdekedjan för litiumjonbatterier – från råmaterial och produktion till återvinning, säger Frank Blome, chef för Center of Excellence for Battery Cells i Salzgitter. ”

En pilotlinje för återvinning av batterier är också under uppbyggnad i Salzgitter med planerad start 2020.

Marcus Thomasfolk
Informationschef
070-35 896 57
marcus.thomasfolk@volkswagen.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovation
Annonser