SÖNDAG 01 AUGUSTI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Volvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklass

De helt nya maskinerna innebär även en ny storleksklass för Volvo CE, med 25 % högre bränsleeffektivitet och en rad avancerade funktioner som ger 20 % högre produktivitet.
Volvo CE gör inget halvhjärtat: när företaget går in i en ny storleksklass av grävmaskiner siktar de redan mot toppen och producerar det bästa på marknaden från start. Och Volvo CE lanserar inte bara en, utan två 50-tonsgrävare – EC530E och EC550E – som briljerar inom tung grävning, massutgrävning och storskalig platsförberedelse.

Med gräv- och lyftkrafter som normalt återfinns i 60-tonsmaskiner har dessa två grävmaskiner den högsta motoreffekten i klassen, vilket ger bra dragkraft och svängmoment. Tillsammans med stora skopor är EC530E och EC550E perfekt lämpade för att fylla dumprar i 30- till 40-tonsklassen, så att färre skoplaster krävs för att lasta dem, vilket ger kortare cykeltider. Den här kombinationen kan öka produktiviteten med imponerande 20 %.

Dessa är 50-tonsmaskiner med alla egenskaper hos större maskiner. En extremt styv och förstärkt undervagn har den hållbarhet och styrka som normalt förknippas med en grävmaskin i 60-tonsklassen. Detta stöds av lika stadiga undre och övre ramar. EC550E-undervagnen har en lång och bred undre ram som ger extra stabilitet vid arbete med tyngre laster. Undervagnen på EC530E har å sin sida samma transportmått (och är lika smidig att lasta) som Volvos 48-tonsgrävare EC480E.

Och det är inte bara undervagnen som står pall för det mesta – bommen och skaftet har en större tappstorlek för extra hållfasthet vid riktigt krävande arbeten.

IMVT möjliggör upp till 25 % högre bränsleeffektivitet

En Volvo D13J-motor med låga utsläpp må vara hjärtat i EC530E och EC550E, men den kombinerade bränsleeffektiviteten möjliggörs tack vare dessa maskiners användning av det allra senaste elektrohydrauliska systemet. Denna åstadkoms genom IMVT (Independent Metering Valve Technology) som, tack vare intelligent elektronisk styrning, erbjuder både mer exakt manövrering och effektivitet än ett traditionellt mekaniskt kopplat hydraulsystem. Ännu större effektivitet fås genom optimering av motorpumpen, som sänker motorvarvtalet medan effekten bibehålls, och bättre layout för hydraulrören. Sammantaget erbjuder EC530E och EC550E god kontroll och effektivitet för alla applikationer. Det nya systemet har en rad smarta funktioner, inklusive krypkörningsläge (praktiskt för lyfta-bära-arbete som kräver stor exakthet) och valbar spakstyrning. Spakstyrningen är mindre uttröttande för föraren eftersom grävmaskinen kan styras med styrspaksrullarna istället för pedalerna.

Föraren kan välja mellan flera olika funktioner beroende på aktuell arbetsuppgift och preferens. Det inkluderar prioritet för bom/svängning och bom/körning, som möjliggör att den ena funktionen kan få företräde framför den andra. Det går även att justera bomsänkningshastigheten, vilket ger optimal kontroll i arbetsuppgifter som kräver extra precision. En ny teknik som får bom och skaft att studsa mindre gör maskinen mindre stötig, vilket uppskattas av förarna.

Dig Assist-applikationer för maskinstyrning

Som tillval får föraren även hjälp i arbetet av Dig Assist-apparna som används via den 10-tum stora Volvo Co-Pilot-surfplattan. Dessa inkluderar 2D-, In-Field Design- och 3D-programpaketen. Lastindikeringssystemet (OBW) är en annan användbar funktion, som ger information i realtid om skopans last (för optimal fyllnad) samt registrerar flyttad materialmängd per skoplast, per skift eller per dag, vilket ger ovärderlig produktivitetsdata.

Med Volvos kvalitetstillbehör kan du maximera maskinens produktivitet. Specialframtagna exempel inkluderar redskapsfästen, skopor, hydraulhammare, gripklor, saxar, gripar och så vidare, som alla är gjorda för att fungera i harmoni med dessa maskiners specifika egenskaper.

Nästan som hemma

Volvo Care Cab är ett toppenställe att tillbringa arbetsdagen på. Att kliva in i hytten är säkert och enkelt tack vare fastbultade halksäkra fotsteg och ledstänger med hög synlighet. För smidigare transport kan det valbara fotsteget och gångbryggan fällas undan.

Väl på plats sitter förarna i en miljö med både låg bullernivå och låga vibrationer, tryggt förvissade om att hytten skyddas av en ROPS-struktur som överträffar branschstandarderna för den här viktklassen. De har även bäst sikt i klassen – en fördel som blir ännu bättre om framruta i ett stycke väljs till. Även tekniken har en roll att spela här, med back- och sidokameror, tillsammans med Volvo Smart View-tillvalet för sikt runtom, som är särskilt användbart vid arbete på trånga platser.

Drifttiden en prioritet

EC530E och EC550E har konstruerats med hög hållbarhet och maximal tillförlitlighet som ledord – även vid arbete i krävande applikationer. Smarta åtgärder inkluderar borttagningen av hydraulstyrningsledningarna, så att färre kopplingar behövs. Elsystemet är nu även mer robust tack vare kontakter som överträffar kraven i de stränga standarderna för skydd mot vattenintrång. Tidsåtgången och underhållskostnaderna minskar ytterligare tack vare att motorolje- och filterbytesintervallen utökats till 1 000 timmar och de grupperade filtren nås från marknivå. Åtkomsten till överbyggnaden via ett trepunktsgrepp på höger sida gör det enkelt att komma åt AdBlue-tanken, som även har ett stänkskydd för att undvika spill (och risk för korrosion).

Volvo CE:s utbud av drifttidstjänster via återförsäljaren Swecon är oumbärligt för att säkerställa långvariga maskinprestanda och lönsamhet. Oljeanalys, Care Inspection och Undervagnsinspektioner bidrar till att hålla maskinerna i toppskick, medan lättlästa rapporter som baseras på CareTrack-telematiksystemet hjälper ägarna att hålla koll på produktivitet, bränsleeffektivitet och maskinens kondition.

mySwecon ger dig full kontroll

För Sweconkunden finns även den kostnadsfria webbappen mySwecon som ger dig full överblick över ditt maskinägande på din mobiltelefon, surfplatta eller dator. I vårt digitala verktyg har vi samlat alla de tjänster som kunden behöver för att göra vardagen enklare – allt med stöd av de inbyggda systemen som finns i Volvos maskiner och hos Swecon.

Fråga: när är en 50-tonsmaskin precis som en 60-tonsmaskin?
Svar:när det är en Volvo EC530E och EC550E.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fredrik Rigö
Chef Marknadskommunikation
Swecon Anläggningsmaskiner AB, Sverige
fredrik.rigo@swecon.com
+46105563462
Kontaktinformation
Postadress
Box 55
63102 Eskilstuna
Besöksadress
Bolinder­vägen 100
63510 Eskilstuna
Region
Eskilstuna
Södermanlands län
Sverige
Organisationsnummer:
556575-1137
Grundat: 2000
Anställda: 400
Välkommen till Swecon Anläggningsmaskiner AB

Vi är återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner i Sverige.
Sweconkoncernen finns även representerad i de baltiska länderna samt delar av Tyskland.

Utöver Volvos produkter är Swecon även generalagent för Soosan hydraulhammare, kombinationssaxar och sorteringsgripar på den svenska marknaden.

Med ca 400 anställda och 41 serviceplatser i landet kan Swecon erbjuda dig ett komplett sortiment av anläggningsmaskiner, utrustning, reservdelar, service och support. Hos oss kan du också få hjälp med förmånlig finansiering och försäkring vid köp av en Volvo anläggningsmaskin - allt under ett tak.

Läs mer om våra tjänster, produkter, nyheter, film & kontakter längre ner i profilen.

Välkommen att kontakta oss!

Företagets tjänster/produkter

Finansiering & kreditinformation: Avbetalning, Entreprenadfinansiering, Fordonsfinansiering, Hyra, Kontokredit företag, Leasing, Maskinfinansiering
Maskiner: Försäljning: Entreprenadmaskiner, Specialmaskiner
Maskinreparationer: Akutservice, Analys/underhåll av hydraulolja, Elservice/reparation, Hydraulisk service/reparation, Mekanisk service/reparation, Renoveringar
Service, reparation & underhåll: Mekaniskt underhåll, Service, Reparation & Underhåll, Service, Reparation av Entreprenadmaskiner
Skog, Entreprenad & Lantbruksmaskiner: Försäljning: Asfalt kall fräsmaskiner, Asfaltfräsmaskiner, Asfaltläggningsmaskiner, Asfalts maskins tillbehör, Asfalts skärare, Asfaltverk, Banddumprar, Bandgrävmaskiner, Dumprar, Gaffelställ, Gafflar, Gripare, Gruvtruckar, Hjulgrävmaskiner, Hjullastare, Kompakttraktorer, Krossar, Midigrävmaskiner, Minidumprar, Minigrävmaskiner, Schaktare, Silogrepar
Skopor (Planeringsskopor, Övriga skopor), Stenbrytare, Stengrep, Tiltrotatorer, Vagnar, Vägbyggnadsmaskiner, Väghyvlar, Vägvältar, Återvinningsmaskiner för asfalt
Skog, Entreprenad & Lantbruksmaskiner: Uthyrning: Asfalt kall fräsmaskiner, Asfaltfräsmaskiner, Asfaltläggningsmaskiner, Asfalts maskins tillbehör, Asfalts skärare, Asfaltverk, Bandgrävmaskiner, Bandlastare, Dumprar, Gruvtruckar, Grävmaskiner, Hjulgrävmaskiner, Hjullastare, Kompaktlastare, Lastare, Midigrävmaskiner, Mindre asfaltmaskiner, Minidumprar, Minigrävmaskiner, Redskapshållare, Rivningsgrävmaskiner, Vagnar, Vibratorer, Vägbyggnadsmaskiner, Väghyvlar, Vägvältar, Återvinningsmaskiner för asfalt
Truckservice, redskap & reservdelar: Aggregat, Brandskyddskontroll, Däck & fälgar, Förarutbildning, Förebyggande underhåll, Gaffelaggregat, Gaffeltest, Gafflar, Hyttmontering, Kranarm, Reparation av AC, Reparationer, Reservdelar, Rotator, Service, Snöblad, Snöskopa, Totalunderhåll/serviceavtal
Utbildning: Grävmaskinsutbildning, Hjullastarutbildning, Kvalitetsutbildning, Truckförarutbildning, Truckutbildning

Kontakter

Fredrik Rigö
Chef Marknadskommunikation
016-42 95 00
+46702268730
Anne Bast
Presskontakt
016 54 15 906
Söderberg, Lennart Christer
VD
016-42 95 00
Britt-Marie klingborg
010 556 02 53

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Volvo L350H hjullastare - bäst har blivit bättre

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling