SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Webers storsatsning – återvunnet material minimerar spill

Att återanvända så mycket material som möjligt är viktigt
Weber har sedan länge arbetat med att minimera spillet i sina fabriker. Det handlar då om många olika material som används i allt från leverans, tillverkning och rengöring av maskiner.

- Vi försöker att alltid återvinna material som blir över eller av andra anledningar inte kan sälja. Det material som vi inte kan återvinna är vi noggranna med att sortera för att minska både spill och miljöpåverkan, säger Kenn Axberg, produktionschef på Weber i Vingåker.

Kenn, som arbetat på företaget sedan 1986, har gått hela näringskedjan från att jobba inne i produktionen, till driftchef och nu produktionschef. Han har sett fabrikens långa arbete med återvinning och minskat spill, vilket genererat både ett mer kostnadseffektivt arbetssätt, men också en minskad påverkan på vår jord.

– Bara de senaste fem åren har vi minskat vårt spill med 60 procent, och är nu nere på 1000 ton spill per år. Det låter mycket, men sett till den totala produktionen som omfattar 200 000 ton material så motsvarar spillet nu endast 0,5 procent, fortsätter Kenn.

De olika fabrikerna arbetar mot samma mål

Weber-fabrikerna i landet samarbetar även med varandra. Inte bara tar de hand om sitt eget spill i största möjliga utsträckning, de hjälps även åt genom att ta tillvara på varandras spill, så fort möjlighet ges. Till exempel har fabriken i Vingåker tagit in spill från fabriken i Tullinge och lyckats återvinna det i produktionen .

På Webers fabrik i Tullinge jobbar Tommy Jensen som produktionssupport. Även han har arbetat inom företaget sedan -86, och har innan sin nuvarande roll arbetat som både processoperatör och ställföreträdande driftschef.

En del av Tommys arbete är att utforma produktionsplaner, där inköp av råvaror är en viktig aspekt. Här ligger största fokus på återanvändning.

– Att återanvända så mycket material som möjligt är viktigt ur ett kostnadsperspektiv, men framförallt är det hållbarhetsaspekten som är bärande i vårt arbete, säger Tommy Jensen.

Användningen av sand - en utmaning

Vid produktionen i Tullinge används stora mängder sand för såväl tillverkning som för att städa maskiner mellan olika körningar. Genom att arbeta tillsammans med Webers R&D-avdelning har sandbalansen kunnat optimeras markant.

– För några år sedan kunde städning av en maskin kräva cirka två ton sand. Idag är den siffran nere på 150 kilo. Det i sin tur genererar att mycket mindre sand behöver slösas på deponi, berättar Tommy Jensen.

I Tullinge har även en så kallad nosslecleaner installerats i packmaskinen. Det har resulterat i både mindre spill och en minskad mängd damm i hela fabriken, vilket skapat bättre arbetsmiljö. Även i fabriken i Vingåker har man under de senaste åren arbetat mycket med att förbättra sina filter, och därmed skapa en bättre arbetsmiljö.

– Vi är noggranna med valet av leverantörer av just sanden. För grov sand ger nämligen mer spill, berättar Kenn Axberg.

– Alla de här åtgärderna leder dessutom till ökad produktionskapacitet, vilket innebär win-win för alla. Därigenom har vi på några år minskat kassationen av sand med 40% och förbättringsarbetet fortsätter, avslutar Tommy Jensen.

Anders Anderberg
Market Development Manager
anders.anderberg@weber.se
08-625 61 05

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-26
De investerar för fler lasertimmarPremiär för MVS energi­lagringslösning på eCar Expo på Svenska MässanVetlanda får högteknologisk biltvätt med abonnemangBranschöverskridande storsatsning på spårbarhet för hållbar industriNya Alfa Laval PlusClean-rengöringsmunstyckeABS Wheels tilldelas utmärkelsen Årets Superföretag 2021Utsetts till Årets Super­företag
2021-11-25
Steglös tryck- och vakuumkontroll med IO-Link9 av 10 arkitekter blir nöjda med slutresultatet när de väljer byggnadsplåtFem myter kring snabb­laddning av elfordonÖver 5000 nya snabb­laddningspunkter till 2025GARO lanserar IP65 kapslingarDATRON CNC-verktyg för bearbetning i många olika materialE.ON-bolaget Avacon beställer Gomeros kontrollutrustning SIPPI Uppsala blir spik till ark – vi flyttar!
2021-11-24
Det handlar om både bekvämlighet och lönsamhetSanco väljer en motpart som kan erbjuda allt inom tryckluft och kvävgasOCS hjälper Ljusgårda med automatiserad salladsodlingLär dig mer om nivåteknik Underhålls- och rengörings­kit för bästa prestanda och lång livslängdCM605 - En läckströmstång för mätning av likströmmarSäkerhetsutmaningarna med IIoT och Industry 4.0Rekordmånga företag på årets AutomationsdagVälkommen till Plastteknik Nordic 2021Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbilDana Lim har växtvärk och bygger ut igenDescartes tar nästa innovationssteg 2021 det viktigaste året i företagets historiaValeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknik
2021-11-23
Koaxiala elektriska rundmat­ningsbord för exakt position­eringAhlsell stärker sitt verktygserbjudandeBalansering CNC-bearbetning och 3D-utskrift för metalldelarLindab förvärvar den svenska taktillverkaren ProfilplåtRenova prisas för miljöriktig vattenreningÅrets kvinnliga stjärnskottFjärrvärmen i Borås – en guldklimp i klimat­omställningenRobotar tar jobb på H22 City ExpoStockholmarna bryr sig minst om att minimera vattenförbrukningenFärger och framtidstro präglar Ebbepark i LinköpingDEFA utbildar bostadsrätts­föreningar inom elbilsladdningEftermarknaden avgjorde valet för Björnens Entreprenad AB
2021-11-22
Dimgenerator skyddar butiker från inbrottABB levererar robot i guldfärgPeab förvärvar byggrätter på Lilla Essingen i StockholmIVECO levererar 1 064 gasdrivna S-WAY-lastbilarBravida etablerar sig i HälsinglandInstabox ställer om till eldrivetVi kvinnor behövs i techbranschen!Sveriges nöjdaste fjärr­värmekunder finns i KarlstadVad vill ni att er robot skall kunna göra?Han är Stockholms främste entreprenör 2021
2021-11-19
Smart depåladdning från ABB för Göteborgs nya elbussarNya spiralformade PTFE-slangen från Parker Varför är digitalisering så viktigt?HCL Technologies har utsetts till ledare i IDC MarketScapeFörsta spadtaget för Ottosson Truck /Hyundais nya huvudkontorMikael Anjou ny VD för SizesLogistic Contractor etablerar sig med eget kontor i LuleåAdvenica har fått en ny order på cybersäkerhetsprodukterKB Components dubblar sin kapacitet med nytt logistiksystem Formica Capital investerar i ChargeNode