TORSDAG 25 FEBRUARI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

YIT förstärker inom stadsutveckling med Spacemaker

Som första finska byggföretag har YIT börjat implementera mjukvara för snabb modellering av stadsutvecklingsprojekt från norska Spacemaker.
YIT ska nyttja tekniken för att skapa nya livsmiljöer, bättre bostäder och kortare handläggningstider i projekten. Samarbete med Spacemaker bidrar till att utveckla mer kundorienterade, hållbara och effektiva livsmiljöer.

”Spacemaker kommer att hjälpa oss att designa och utveckla större områden. Deras AI-baserade teknik låter oss se en stor mäng designalternativ genom att sätta olika parametrar. I designfasen kan placeringen av bostäder enkelt justeras baserat på solljus eller vindriktning, till exempel”, säger Juha Kostiainen, Senior Vice President för stadsutveckling på YIT.

Spacemaker används för att justera och optimera arkitektoniska lösningar på närmast oändliga sätt. Mjukvaran uppdaterar alla beräkningar relaterade till projektet omedelbart efter varje förändring. Det gör varje iteration i projektet både enklare och snabbare än vid traditionella projekt, där det kan vara svårt att förändra tidigare designbeslut.

”Tekniken låter oss också analysera och utvärdera arkitekternas förslag snabbare och även generera nya, där flera olika faktorer tas med i beräkningarna, som antalet byggnader, solsken och dagsljus. Utvecklingen av våra framtida städer kräver både kreativitet och data för att ge rätt stöd åt de bästa besluten”, säger Carl Christensen, medgrundare av Spacemaker och företagets teknikchef.

Den konstanta tillväxten av byggnader i städer skapar ett tryck på att bygga allt snabbare och tätare, men det är samtidigt viktigt att kvaliteten i dessa urbana miljöer garanteras.

“Spacemaker har en fantastisk metod för användning av öppna data för städer, till exempel den som tillhandahålls av Finska Trafikledsverket. Mjukvaran kan läsa av de trafikflöden som myndigheten beräknar för 2040, vilket vi kan ta in i våra projekt redan nu och anpassa dessa för framtiden”, säger Marko Oinas, Acting Vice President för bostäder i Finland och CEE inom YIT.

Genom att använda data för att visualisera de många möjligheter som finns att bebygga en viss plats skapas bättre förutsättningar för både goda slutresultat och en mer effektiv resurshantering i de tidiga skedena av projekten. Det ger också arkitekter och stadsplanerare utrymme att koncentrera sig mer på den kreativa aspekten av uppdrag istället för att ägna sig åt beräkningarna.

På YIT används nu Spacemaker av såväl projekt- och detaljplaneutvecklare som av arkitekterna.

”Samarbetet kommer bidra till att vi kan skapa ännu mer hållbara och tilltalande livsmiljöer, och förbättra bostädernas bekvämlighet, samtidigt som vi tar hänsyn till de förutsättningar som platsen redan har, rådande regelverk och bestämmelser”, avslutar Oinas.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-02-15
Ny taxiaktör i Uppsala vill erbjuda snabba och prisvärda resorNytt Linde-försäljningsställe i KirunaMartin Evertsson ny vd för Norvatek och affärsområdeschef för Uniwater Pumping StationsNu tas nästa steg i utvecklingen av ny kärnkraft i SverigeVad gör en konstruktör på emb-papst?Arkitekt får teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska prisAbetong nyanställer i Falkenberg – rekordår följs upp med ytterligare satsning2020: Ett framgångsrikt år av tillväxt för arvalInbjudan till lanserings­evenemangNCC och Svenskt Vatten föreslår insatser för att modernisera Sveriges VA-system
2021-02-12
Repay Mitt AB i Köping expanderar med större lagerytor!Från transparent återvunnen ädelmetall till den finaste produkten för teknisk, industriell eller kemisk tillämpning.  Ny produktkatalog med spännande nyheter!Fulspola inte!Doosan och Hyundai Construction får samma ägareChefer tror att 5G kommer hjälpa den ekonomiska återhämtningen från COVID-19-pandeminDe okända skälen till att molnet tar över och konsekvenserna av detIvanti utser Erik Randles till ny global kanalchef SAS Institutes hackathons ska bidra till innovationer över hela världen – det startade i Norden för fyra år sedanKärleksfälgar till alla hjärtans dagHydroscand utökar sorti­mentet av spiralsugslangMECA+ i Östersund är nu en Godkänd BilverkstadKallt och torrt väder ger höga elpriserCroisette fortsätter växa inom Digital FörvaltningPonsse AB öppnar servicecenter i Uddevalla
2021-02-11
Vakuumpumpar för pneumatisktransportPOWERTEX lastsurrning – fri från Cr6+AFF/AM/AMD/AMK – Ledningsfilter i enlighet med ISO8573OLA driftsätter robot- och automationslösningar från ABB vid megafabriken för elmopeder i IndienRekordår för Combitech med kraftigt ökat resultatSå här övervinner du svårigheterna med pulverblandningLFV och Vattenfall i samarbete om den fossilfria flygplatsenFramgångar för Ouman AB trots ovanligt år: Utökad kundstock med 25 procent Veeam växte med 22 procent under 2020 då efterfrågan på moderna lösningar för dataskydd ökade bland företag av alla storlekar
2021-02-10
Cell Impact utökar maskinparken med avancerat matningssystemVi säkrar transporter och batterilivslängd i Sesam 800 sändarnaFörsta kunderna att beställa Volvos eldrivna kompaktmaskiner på bauma 2019 får sin leveransSCA deltar i stor satsning på autonom skogsföryngringNy simulator för bromssträcka förbättrar säkerheten och minskar nödvändigt robotutrymme med upp till 25 procentDynabook ansluter sig till IGEL ready-programmet som teknikpartner för klintenheterValeo förbinder sig att uppnå koldioxidneutralitet 2050Trenderna som påverkar företagen under 2021Solör satsar i Nora och levererar fossilfri fjärrvärmeSCA stänger pappersmaskinStorskogen förvärvar Strigo ABNorvatek Invest byter namn till Uniwater AB
2021-02-09
Bergen Kommun väljer Nilex för sin ärendehanteringIntercut öppnar servicekontor i Eskilstuna.Allt som behövs för en enkel automatiserad pick-and-place-maskinRepay expanderarBåde trådgnist och fräsmaskin till Lideco i DalstorpSignicat och Mambu inleder samarbete för att digitalisera tjänster för identitetshanteringKinnarps i spännande samarbete med Beckmans DesignhögskolaByggmax expanderar – sex nya butikslägen klara i SverigeNu spetsas spillvärmen fossilfritt även i LindesbergRamirent lanserar Säkrare lyft enligt ISO-standardAddMobile inleder samarbete med Lyft & Byggmaskiner ABColliers får i uppdrag att agera rådgivare åt LogicorSigma Technology storsatsar i Stockholm inom Digitalisering och Cloud
2021-02-08
Snart lanserar Iscar nya produkter för att möta utmaningarna i dagens trenderMiljövänliga mobilskal av hampa
Annonser