SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ännu en fantastisk kundresa att lyfta fram

Samarbetet har gett fantastiska resultat
Våren 2023 så initierades ett samarbete mellan IKP AB och Parker i Borås. Målet var att optimera en av Parkers industriella rengöringsprocesser, valet föll på en tvätt innan målning. Innan vi bestämde vilken kemi som skulle rekommenderas gjordes en gedigen genomgång av rengöringsprocessen. Vilket gjorde att vi fick en god förståelse för Parkers utgångsläge med fokus på processunderhåll, nuvarande kemi-uppställning, typ av gods, typ av förorening, maskinella förutsättningar och renhetskrav. Det viktigaste för oss är att fånga upp just Parkers målbild, som i det här fallet var att få ett stabilare tvättresultat och att säkerställa längre badlivslängder utan att riskera tvättresultatet.

IKP AB såg goda möjligheter att hjälpa Parker till ett stabilare rengöringsresultat och förlänga badlivslängden markant. Därför offererade vi tjänsten IKP Optimera som innebär att IKP AB tar ansvar för att processen sköts och optimeras på ett så effektivt sätt som möjligt. Tjänsten innefattar även att vi löpande genomför badprover och justerar doseringsschemat därefter samt löpande support från våra applikationsingenjörer. Allt för att bytet och resultatet ska bli så effektivt och tryggt som möjligt.

Inför uppstart bokades ett onboardingmöte där vi gick igenom kemiuppställningen och rekommenderat processunderhåll. Vår rekommendation var att börja med en maskinåterställning och ett effektivt kemiskt maskinrengöringspaket sattes in.

Sen var det bara att sätta igång.

Badlivslängsoptimering på 800%

Utgångsläget för tvättprocessen innebar en badbytesfrekvens på ca 2-4 veckor. Vilket genererade i snitt, ett avfall på 45000 liter vätska, som skickas på destruktion årligen. Sedan IKPs uppstart i april så har byte av vätska skett endast i två av sköljstegen, vilket genererade ett avfall på 1600 liter. Vi kan således räkna med en ny bytesfrekvens på minst ca 6 månader, vilket innebär en 800% förbättring och en direkt besparing tack vare en minskning av destruktion från 22500 liter till 16000 liter på ett halvår. En direkt kostnadsbesparing men även utifrån ett miljöperspektiv, där vi kan räkna med stora besparingar avseende minskade CO2-emissioner.

När vi summerar förbrukningen av kemikalier för processen under det första halvåret, exklusive maskinrengöringen, så kan vi konstatera en minskad kemiåtgång med 57%.

Sen det faktum att vi tillsammans lyckats öka kvaliteten på tvättresultatet som en följd av en övervakad och välskött process är ju trots allt det viktigaste målet för en rengöringsprocess. Sen fick vi även bukt på utfällningar som orsakade bekymmer i filter och kunde minska slitaget på pumpar tack vare ett mer skonsamt kem. Kostnader som också bör tas med i total besparingskalkylen. För att inte tala om minskade energikostnader då uppvärmning av nysatta bad inte längre behövs.

Ulrik Torstensson, Underhållstekniker processvätskor på Parker i Borås, sammanfattar samarbetet med IKP AB så här:

"Fantastisk kunnig personal att jobba ihop med och IKP AB kommer vara ett företag att räkna med i framtiden"

Vi på IKAB vill tacka Ulrik och hans kollegor för ett mycket positivt och bra samarbete. Det engagemang och intresse för att arbeta tillsammans med de förbättringsåtgärder som föreslagits är en mycket viktig faktor för ett så lyckat slutresultat.

Charlotte Stigen Låstberg, VD på IKP AB konstaterar att:

Vi ser fram emot att vara en samarbetspartner till Parker under lång tid framöver och nästa steg är att utvärdera i vilken utsträckning vi kan skapa ännu mer värden genom att koppla på onlineövervakning med hjälpa av vår senaste innovation - sensorteknologi för industriella rengöringsvätskor.

Vill ni veta mer?

Hör gärna av er till oss på IKP AB så bokar vi in ett möte.
Charlotte Stigen Låstberg
charlotte@ikpab.se alt +46761686297.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-07-02
Ny försäljningschef på DematekMatlådor som sparar tid och energiVita varningsprodukter CEJN introducerar SmartflowSabroe presenterar den nya styrenheten unisab 4
2024-07-01
Lär dig om vakuum­mätarens viktiga rollEffektiviteten av värmekamerorHur man förstärker delar Samuel Sollenby återvänder till OlsonsEn historia inom skärande bearbetning
2024-06-28
Kantvikars betydande roll Kompressorns roll i kylanläggningarOTTO Digital Services för systemSäkerhet med väggrindar och vägbommarNyhet i sortimentet från Western Fabrications
2024-06-27
Födelsedag 60-års Rockwell arrangerar år­ets automationshändelse Optimera kabelhanteringen Saab tecknar kontraktOKQ8 Bank har tecknat ett 3 årigt avtal
2024-06-26
XMOR® revolutionerar grävandetInga maskiner är för stora för ossTrejon lanserar CONDORÅtervunnet material möter AI ROCKWOOL bygger stenullsfabrik i Sverige