LÖRDAG 31 JULI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Är framtidens OVK automatiserad?

Dagens teknologi ger möjligheter som inte har funnits tidigare.
På ett webbinarium om automatisk kontinuerlig OVK som hölls den 10 maj framhöll Locum fördelarna med att automatisera den obligatoriska ventilationskontrollen och uppnå löpande kontroll.

Webbinariet arrangerades av Svensk Ventilation, Energi- och Miljötekniska Föreningen och Funkis, Funktionskontrollanterna i Sverige. Huvudfrågan var: Bör man digitalisera OVK?

Locum AB testar sedan en tid att automatiskt övervaka ventilationssystemet och inomhusmiljön. Sensorer registrerar kontinuerligt samtliga mätvärden som ingår i en regelrätt OVK. Forskningsarbetet har skett i Locums eget labb.

– Det är först nu som den tekniska utvecklingen av kapacitiva sensorer – sensorer som inte driver i väg värden – har gjort denna typ av digitalisering möjlig, sa Mikael Nutsos som var Boverkets expert när OVK-lagstiftningen togs fram och i dag arbetar som teknikutredare på Locum.

Census Eye heter systemet som Locum har testat. Det erbjuds av Aera-IAQ och mäter luftflöden. Enligt Mikael Nutsos är luftflöden den viktigaste indikatorn, inte CO2-nivån.

VAV som levererar fel flöden, havererade spjäll med mera bevakas med onlinekontroll via sensorer i luftbehandlingsaggregaten. Algoritmer behandlar kontinuerliga mätvärden. Trådlösa och batteridrivna sensorer, in- och utdata uppdaterar systemen var tredje minut och kommunicerar krypterat med en gateway. Informationen lagras sedan i molnet eller lokalt på en server och kunden loggar in i Census Eye och får tillgång enligt de rättigheter som kontot har.

Optimerar driften och inomhusmiljön
Forskningsprojektet har drivits på av det faktum att Region Stockholm har målet att minska sin energiförbrukning med 30 procent fram till år 2030.

– Det blir svårare för varje år som går att minska energiförbrukningen. Nu har de lågt hängande frukterna plockats, men tack vare teknologin kan vi kanske nå målet, sa Thomas Ahlberg, teknikchef på Locum.

Luftflöden, funktioner, temperaturer, fuktighet och partiklar är sådant som går att mäta effektivt och precist med sensorer och digitala verktyg. Mätningarna blir ett kvitto på att lokalerna driftas ekonomiskt och att inomhusmiljön är i linje med den tilltänkta.

Fler fördelar med automatisk kontinuerlig OVK, som kom fram på webbinariet, är att tekniken pratar med tekniken, utöver teknikområden. Visserligen behövs det fler givare och sensorer, men nyttan kan vara mycket stor eftersom det går att nyttja den datakraft som finns i befintliga system. Mängden info per watt är hög.

“På datastaplar har vi nu sett att ett snöoväder faktiskt försämrade filtrens effektivitet.”

Locums forskning har dessutom gjort det möjligt att visualisera sådant som tidigare var teorier – till exempel att fläktfilter fungerar sämre när det är vått ute.

– På datastaplar har vi nu sett att ett snöoväder faktiskt försämrade filtrens effektivitet, sa Mikael Nutsos.

Kundnyttan består av nöjdare kunder, möjligheter till energimätningar, uppföljning och benchmarking. Digitala, kontinuerliga mätningar är ett tydligt sätt att följa upp inomhusklimatet, som är lätt att läsa av och förstå i Census Eye-gränssnittet. Locum har flera vårdlokaler och där är det av största betydelse att lokalerna mår bra och att alla värden ligger rätt.

Blir det bättre?
Under webbinariet påpekade Mikael att den obligatoriska ventilationskontrollen är sorgligt eftersatt. Torbjörn Knutsson, ordförande i Funkis, höll med. Men han är osäker på den generella nyttan med digitaliserad OVK som ett medel för att förbättra kontrollerna.

– OVK är lagstadgad och intervallstyrd. Får man ett utfall var tredje minut är det per definition inte OVK. Tanken med digitalisering och kontinuerlig övervakning är jättebra i sig – om man kan försvara det ekonomiskt. För mindre fastighetsägare är den typen av insatser antagligen inte aktuell, förklarar han.

Torbjörn Knutsson säger att Funkis har ett utbildningsansvar, men att Boverket samtidigt skulle behöva ta ett helhetsgrepp om OVK:n. Kanske kan digitaliseringen vara en del av arbetet vidare, eftersom digitala mätningar kräver färre mätpunkter och ger precisa värden. Samtidigt ställer de stora krav på den som ska tolka insamlade data. Han menar att det är viktigt att komma överens om en gemensam standard om man ska införa något så omfattande som digital OVK. Också detta skulle Boverket kunna se på och reglera.

“Inneklimatet är oerhört viktigt för att vi människor ska må bra.”

– Inneklimatet är oerhört viktigt för att vi människor ska må bra. Kommunerna måste skärpa sig när det gäller tillsynen och vi som gör kontrollerna behöver också en uppgradering för att bli bättre och mer up to date, så att vi kan göra allting enligt boken, säger Torbjörn Knutsson.

Erik Österlund på Svensk Ventilation var under webbinariet tydlig med att ingen har bestämt att framtidens OVK ska se ut just så här.

– Vi vill bara visa vad modern teknik kan erbjuda inom OVK. Det sker saker hela tiden i fastigheter, de ser inte likadan ut år efter år, och då kan kontinuerlig och automatisk övervakning vara motiverad.

Kontaktinformation
Postadress
Kungsbroplan 1
11227 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
802000-3581
Grundat: 1971
Anställda: Ej angivet
Plåt & Ventföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation som är medlemmar i Svenskt Näringsliv.

Vi har drygt 950 medlemsföretag inom byggplåtslageri, ventilation samt stål och lättbyggnad. Plåt & Ventföretagens mål är lönsamma medlemsföretag med kompetent personal, och att vi genom detta blir ett ännu attraktivare branschförbund som därmed kan rekrytera ännu fler medlemmar. Vi arbetar bland annat för att stötta våra medlemmar i arbetsgivarfrågor, tvister eller avtalsfrågor men även för att utveckla och främja återväxt i branschen.

Affärsidé

Plåt & Ventföretagen erbjuder medlemsföretag rådgivning, avtal och utbildning. Vi arbetar aktivt för att synliggöra våra branscher samt ge ett tryggare företagande. Vi verkar för att driva utvecklingen och säkra tillväxten i våra branscher.
Mission

Aktivt synliggöra våra branscher samt ge ett tryggare företagande.

Vision

Genom medlemsnyttan blir vi det självklara valet. Alla företag verksamma inom våra branscher, ska och vill vara våra medlemmar.
Historia

Plåt & Ventföretagen, eller Sveriges Bleck & Plåtslageriernas arbetsgifvareförbund som det hette från början, bildades år 1900. Tanken med förbundet var, enligt de första stadgarna, att ledamöterna genom sammankomster skulle lära känna varandra och utbyta tankar. På så sätt skulle man verka ”till ömsesidig nytta för organisationen i sin helhet”. Huvudsyftet var och är fortfarande att ge förbundets medlemsföretag bästa möjliga service.

Under förbundets årliga kongress 2016, togs ett enhälligt beslut om att byta namn på förbundet. I dag heter vi Plåt & Ventföretagen, ett namn som direkt återspeglar de branscherna förbundets medlemmar är verksamma inom.

Företagets tjänster/produkter

Plåtbearbetning: Additiv tillverkning, Automatavgradning, Automatstansning, Bandbockning, Bockning, Byggnadsplåtslageriarbeten, CNC-Rörbockning, CNC-Stansning, Excenterpressning, Finklippning, Fotostansning, Hydraulpressning, Håltagning, Kantbockning, Kantpressning, Klippning, Kombi laser - stansning, Metallbandbearbetning, Nibbling, Nitning, Panelbockning, Perforering, Plåtformning, Plåtkapsling, Plåtpressning, Rullformning, Rörbockning, Spaltning, Stansning, Trycksvarvning, Trådbockning, Valsning, Varmpressning, Övrig plåtbearbetning
Smides & Plåtslageriarbete: Aluminium arbeten, Bandtäckning, Burspråks arbeten, Byggnadsmontage, Byggnadsplåtslageri, Byggplåt, Entrétak, Fasadarbeten, Fasadplåt, Fönsterbleck, Hängrännor, Koppartak, Koppartäckning, Mässingsplåtarbeten, Papptäckning, Plåtbeklädnad, Plåtbeslag, Plåtdetaljer, Plåtfasader, Plåttak, Plåttaksmålning, Rostfria arbeten, Skiffertak, Skivtäckning, Skorstensbeslag, Skärmtak, Smidesarbete, Snörasskydd, Spiskåpor, Stuprännor, Stuprör, Takfönster, Takkupor, Takpannor, Takplåtslageri, Takrenoveringar, Takskottning, Taksäkerhet, Taktäckning, Takunderhåll, Tegeltak, Tunnplåtsarbeten, Tätskiktning, Underhållsarbeten, Vattenavrinning, Ventilationshuvar, Ventilationsplåtslageri, Vindskiveplåt, Väggplåt, Zinktak
Värmesystem & Ventilation: AC-system, Armatursatser, Avfuktare, Avgasningsutrustning, Befuktningsdysor, Beröringsfri termoanalys, Besiktning av all sorts ventilation, Besiktningar av eldstäder och rökkanaler, Bioenergipannor, CE-märkning, Dyskanaler, Element, Elpannor, Energibesiktning, Energikontroll, Energioptimering, Energisystemlösningar, Entreprenadbesiktning, Evaporativa kondensorer, Expansionssystem, Fjärrvärme, Fjärrvärmeväxlare, Fläktar & aggregat, Flödesmätning, Fuktavskiljare, Gasanläggningar, Innemiljöutredning, Installation av eldstäder, Kaminer, Klimatanläggning, Kontaktvärmare, Luftbefuktning, Luftbehandling, Luftfuktare, Luftfuktarsystem, Luftfuktningsanläggningar, Luftförbättrare, Luftkonditionering, Luftrenare, Luftreningsanläggningar, Luftvärmare, Luktanalyser, Luktrening, Oljepannor, Osmosanläggningar, OVK-besiktning, Panncentraler, Pelletsbrännare, Plattvärmeväxlare, Radiatorer, Radonutredning, Serviceavtal, Skorstensrenovering, Smutsfilter, Solenergisystem, Solfångare, Solvärme, Sotning, Torkningssystem, Varmvattenberedare, Vattenmätarkonsoler, Vedpannor, Ventilationsanläggningar, Ventilationsmontage, Ventilationsprodukter, Ventilationsservice, Ventilationssystem, Vridspjäll, Värmekulvertar, Värmepumpar, Värmeskåp, Värmeväxlare, Ångsystem

Kontakter

Johan Lindström
xx
Tomas Skagerlind
073-074 83 60

Filmer

Avtalsfilm2017 170217 textad

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling