Öar i topp när Circle K rankar Sveriges främsta elbilslän och kommuner - industritorget.se
LÖRDAG 08 AUGUSTI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Öar i topp när Circle K rankar Sveriges främsta elbilslän och kommuner

Circle K släpper nu Stora elbilsbokslutet, den första årliga sammanställningen av elbilsbeståndet och laddningstillgängligheten i samtliga Sveriges 21 län och 290 kommuner.
Gotlands län och Orust kommun tar hem förstaplatserna i respektive ranking, som baseras på data från Power Circles statistikdatabas ELIS samt SCB.

Gotlands län och Orust kommun hamnar i topp när Circle K sammanställer en ranking av elbilsbeståndet och laddningsmöjligheterna i Sveriges län och kommuner. På Gotland fanns det vid utgången av årets tredje kvartal, 260 privatägda elbilar och pluginhybrider, samt 148 laddplatser. Detta motsvarar 4,4 bilar och 2,5 laddare per 1 000 invånare. Detta innebär en ökning av antalet laddningsbara bilar med 52,2 procent under tolvmånadersperioden mellan september 2018 och 2019.I Orust kommun fanns det 5,4 bilar och 2,1 laddare per 1 000 invånare, en ökning av antalet laddningsbara bilar med 78,4 procent och av antalet laddare med hela 3 100 procent.

– Det pratas mycket om elbilens framtid och om elladdning, men det är svårt att få en helhetsbild över hur det verkligen ligger till. Genom Sveriges största sammanställning av elbils- och infrastruktursdata har vi tagit tempen på utvecklingen. Vi kan konstatera att andelen elbilar visserligen fortfarande är låg, men växer väldigt snabbt. Och att infrastrukturen i form av laddstolpar börjar komma ikapp, säger Johan Söderberg, Senior Director Fuel på Circle K Sverige.

På andra och tredje plats bland Sveriges län återfinns Halland respektive Södermanlands län. Halland hamnar bland de tio främsta länen i alla utom en kategori. I länet finns exempelvis 3,3 privatägda elbilar per 1 000 invånare och antalet laddplatser har ökat med 68,3 procent. Bakgrunden till Södermanlands höga placering är hög tillväxt av både laddningsbara bilar och laddplatser, 67,6 respektive 64,3 procent.

På andra plats bland kommunerna kommer den skånska kommunen Vellinge, som ligger på tionde plats vad gäller antal elbilar per invånare och den har tionde största ökningen av antalet laddare med 408,3 procent. Strängnäs har en ännu större ökning av antalet laddare, 880 procent, vilket är fjärde bäst i kategorin men hamnar lägre i övriga kategorier, vilket ger en tredje plats.

Rankingen är en sammanställning med syfte att visa på elbilsutvecklingen i Sverige, hur tillgänglig infrastrukturen i form av laddplatser är, samt hur snabbt utbyggnaden går. De kategorier som ligger till grund för rankingen är antalet privatägda laddningsbara bilar per invånare, förändringen av antalet laddningsbara bilar per invånare och andelen elbilar av antalet registrerade personbilar. För att ge en bild av möjligheterna för länens och kommunernas invånare att äga elbil eller pluginhybrid vägs även antalet laddplatser per invånare, förändringen av antalet laddplatser och antal laddningsbara bilar per laddplats in i rankingen. Länen har rankats i varje kategori, varefter en total ranking tagits fram.

Antalet elbilar och pluginhybrider är fortfarande relativt få i landet som helhet. Laddningsbara bilar utgör endast 2 procent av det totala antalet registrerade personbilar i landet, varav de flesta var företagsägda. Men antalet laddningsbara bilar växer snabbt, och antalet laddplatser ökar i nästan exakt samma takt – antalet laddningsbara bilar ökade med hela 47,7 procent och antalet laddplatser med 48,8 procent i Sverige.

Det län där ökningen gått snabbast var Kronobergs län, där antalet elbilar och pluginhybrider ökade med 70,4 procent under perioden, från 653 till 1 125 stycken. Den till antalet största ökningen skedde inte oväntat i Stockholms län, där det i september 2019 körde runt 12 638 fler laddningsbara bilar än året innan, en ökning med 38,9 procent. Jämtlands var det län som hade flest laddplatser per invånare, med 3,4 laddplatser per 1 000 invånare. Detta efter att 163 nya laddplatser öppnats mellan september 2018 och 2019.

– Det är tydligt att laddningsbara bilar är på frammarsch, även om de fortfarande utgör en liten del av det totala antalet personbilar i Sverige. Vi tror på elbilens framtid och att marknaden kommer att fortsätta växa otroligt snabbt. Därför satsar vi stort på att bygga ut vårt laddningsnätverk runt om i landet. Vi lanserar egna snabbladdare och öppnar ännu fler så kallade supersnabbladdare, säger Johan Söderberg.

Fakta om laddningsbara bilar i vinnarlänet Gotland jämfört mot Sverige i övrigt

• På Gotland fanns 35 175 personbilar registrerade, av dessa är totalt 390 laddningsbara, varav 260 privatägda.
• I länet fanns 4,4 privatägda elbilar och pluginhybrider per 1 000 invånare och 6,5 laddningsbara bilar totalt per 1 000 invånare, vilket kan jämföras med 2,8 respektive 9,0 i landet som helhet.
• Antalet elbilar och pluginhybrider på Gotland är 136 fler sedan september 2018, en ökning med 52,2. I landet som helhet har antalet ökat med 47,7 procent.
• Det fanns 148 laddplatser, motsvarande 2,5 per 1 000 invånare, en ökning med 13,8 procent. I hela Sverige finns 0,85 laddplatser per 1 000 invånare och antalet har ökat med 48,8 procent.


Maria Philipson
Communication Manager
Presskontakt, extern kommunikation, PR
maria.philipson@circlekeurope.com
+46704296243

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-07-10
Om el var en bristvara: Var tredje svensk skulle prioritera mobilen Dubbelt så snabbt, tre gånger säkrare att lägga takEngcon redovisar positivt resultat 2019Uppsving för onlinevideo under COVID-19Ny version av affärssystemet Unit4 ERP lanserat
2020-07-09
ABB gör tillverkning mer hållbar genom att återvinna och fabriksrenovera tusentals gamla robotarNy lärportal för kompetenshöjning inom industrin2D-kodläsare får automatiseringen att rullaEffektivitet på en ny nivå med IE5+ motorer och LogiDriveNy undersökning bland småföretagare: Få känner till vad fossilfri el innebär Equinix i nytt globalt samarbete med Alibaba Med IT som vapen besegrar Panini matsvinnet
2020-07-08
LFE – Animation av elektromagnetisk digital flödesvaktHantera dina spännband som ett proffsFöråldrad teknik gör att transport-och logistikföretag förlorar kunder Svenskarna börjar pensionsspara för sent – många riskerar att få klara sig på halva lönen BluJay partnerskap med Raven Logistics ger ett enda transportsystemUnit4 introducerar nytt globalt partnerprogramVerizon Business utökar sin VNS-portfölj med Ciscos ENCSAI-företag ska hjälpa handeln fylla butikerna med bibehållet avstånd
2020-07-07
Stort projekt för bilindustrin avklarat!Förbättrad säkerhet och ergonomi med ny och modern produktionsutrustningCTEK och Ferroamp lanserar ny integrationslösning för Chargestorm Connected och EnergyHubElesa tilldelas Högsta Kreditklass av Syna!
2020-07-06
Ny och unik data visar på bred och stor efterfrågan av byggplåtWELAND AB förvärvar Andon Robotics AB och Svets & Robotteknik i Småland ABJuni blir den första månaden under 2020 med färre inledda konkurser i Sverige än 2019.Ny rapport uppmärksammar HCL som ledande leverantör av specialiserade insiktstjänster Emballator skräddarsydde guldhink för Svenska SpelHushåll i Europa är för varma under sommarenNya möjligheter för telekomoperatörer med edge computingMambu ingår partnerskap med Google Cloud för att snabba på kundernas övergång till molnet
2020-07-04
Nytt distributionsavtal med Pedab breddar marknaden för dynabook
2020-07-03
Bolt introducerar ny och unik prissättningsmodell för sina elsparkcyklar mySwecon uppdaterad - här är nya finesserna!Wibax ingår i avtal om att förvärva Baltic TankNorelem säkrar fabriksteknik med ny skärmhållare och tillbehörssortimentFallskyddsprodukter från PetzlDana Lim rekryterar nyckelkompetens inom industriförsäljningMolnanvändningen i företag ökar både under och efter pandeminTechnima Nordic har lanserat nya aerosoler med RAL-bättringsfärger avsedda för färgmarknadenGoldman Sachs och TPG Growth leder Infinidats nya finansieringsrunda
2020-07-02
En återfödelse i innovationens namnNy gratis e-utbildning inom byggetik ska nå flerFixera med vakuumteknik direkt på arbetsbordetAtt anlita en konsult kommer aldrig blir detsamma igen!Maximera era digitala verktyg – för kreativitetens skull Lindab lanserar ställbar rännkrok som passar alla takNy handbok beskriver hållbarhetsaspekterna för skogsråvara från svenskt skogsbrukMontera i sten eller betong vid sommarhuset
2020-07-01
100 procent återvunnen plast i ny pall för Systembolagets flödenAnimation av flerstegsejektorer som minskar luftförbrukning100-årig forskning kan utrota dödsolyckornaKompakt och tunn centrifugalfläktHär är utsuget som renar utandningsluften från virus och bakterier
2020-06-30
VBN Components hårdmetall vinner Best of Industry AwardWeland investerar i såglinje från KaltenbachTryggare arbetsplats inom tillverkningsindustrinIntegrerat packflöde skapade ökad effektivitetEtt par räcker - HARTING TW1STEREftermontering av dödvinkelassistent för tunga lastbilarMotorer för puckhantering och sorteringsarmar i automatiserat i labb
Annonser