Ökad användning av digital teknik i arbete och privatliv väcker olika strategier - industritorget.se
TORSDAG 28 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ökad användning av digital teknik i arbete och privatliv väcker olika strategier

Den ökade användningen av digital teknik har på ett grundläggande sätt påverkat organisering av arbete och i förlängningen även arbetsförhållanden i dagens arbetsliv.
Utvecklingen har bidragit till att tidigare tydliga gränser mellan arbete och övrigt liv suddats ut. En ny studie om hur chefer och medarbetare hanterar arbete och privatliv i ett digitalt arbetsliv presenterades nyligen på ett seminarium hos AFA Försäkring.

– I vårt projekt har vi låtit anställda och chefer under en vecka i en aktivitetsdagbok skriva ned vilka gränsöverskridande aktiviteter (mellan arbete och övrigt liv) man har genomfört, med vilken teknik de genomfördes och vilka känslor de genererade. Sedan har vi följt upp dagböckerna med enskilda intervjuer och i vissa fall med familjeintervjuer, säger Calle Rosengren, en av forskarna som presenterade studien.

Forskningsprojektet Vägar till ett hållbart arbetsliv är finansierat av AFA Försäkring och startade 2017. Forskarna Kristina Palm, Ann Bergman och Calle Rosengren har undersökt hur bl.a. bärbara datorer och smarta telefoner används av medarbetare och chefer på företagen Södra Cell, Valmet och AstraZeneca för att hantera gränsen mellan arbete och övrigt liv.

– Den digitala tekniken gör att arbete och privatliv kan flyta ihop, och olika individer hanterar det här på olika sätt . Hur vi hanterar gränsen beror dels på hur vi själva vill ha det och dels på krav och förväntningar på att vi ska vara tillgängliga för både arbete och privatliv, säger Calle Rosengren.

Ann Bergman, professor i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet, berättade om sju olika digitala strategier för hantering av gränsen mellan arbete och övrigt liv som identifierats utifrån det underlag forskarna samlat in.

– En strategi är totalsepareraren, där man helt håller isär sfärerna arbete och privatliv. Platssepareraren innebär att man inte tar med sig arbetet hem och inte heller tar med sig privatlivet till arbetet. Tidssepareraren betyder att man arbetar bara på arbetstid, men platsen för arbetet kan variera.

Vi vill betona att ingen av de här strategierna är bättre eller sämre än någon annan, säger Ann Bergman.

De fyra övriga strategierna beskriver olika sätt att blanda yrkeslivet med det privata, istället för att separera arbetsliv och privatliv på olika sätt.

Kristina Palm, docent i industriell arbetsvetenskap vid Karolinska Institutet i Stockholm, berättade att det finns forskning som visar att man kan bära med sig både positiva och negativa känslor från arbetet till privatlivet och tvärtom och att de i sin studie undersökt vilka känslor den digitala tekniken framkallat hos personerna som deltagit i projektet.

– Vi har sett att med den digitala tekniken så kan känslor överföras direkt mellan de båda sfärerna, säger Kristina Palm.

– Vi vill långsiktigt bidra till färre arbetsskador och minskad ohälsa i arbetslivet. Det gör vi bland annat genom att skapa ökad medvetenhet om det förebyggande arbete vi bidrar till som forskningsfinansiär. Och forskningen vi finansierar ska komma till nytta i arbetslivet. Det är ett av våra huvudkriterier när vi beslutar om vilka projekt som får stöd, säger Susanna Stymne Airey, chef för FoU och enheten Förebygga på AFA Försäkring, som finansierat forskningsprojektet.

Kontakt:
Kristina Palm, teknologie doktor och docent vid Karolinska Institutet: 073-583 53 13, kristina.palm@ki.se
Ann Bergman, professor vid Karlstads universitet: 073-460 65 59, ann.bergman@kau.se
Calle Rosengren, filosofie doktor vid Lunds universitet: 072-710 26 28, calle.rosengren@design.lth.se
Susanna Stymne Airey, AFA Försäkring: 08-696 41 60, susanna.stymneairey@afaforsakring.se
Linda Harling, presskommunikatör, AFA Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-20
Mirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:er
Annonser