​Lipigon tecknar avtal inom marknad värd miljarder dollar - industritorget.se
TISDAG 07 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

​Lipigon tecknar avtal inom marknad värd miljarder dollar

Lipigon Pharmaceuticals tecknar ett nytt avtal och tar över patentportföljen för läkemedelskandidater som ska hjälpa mot bland annat hjärtkärlsjukdomar.
– Marknaden för olika blodfettsstörningar uppgår till ett värde av flera miljarder dollar. Det här är en väldigt viktig affär för oss, säger Stefan K Nilsson, vd på Lipigon.

Den patentportfölj som Lipigon köper gäller läkemedelskandidater som Lipigon tagit fram i samarbete med tyska Secarna Pharmaceuticals. Genom att hämma ett blodfettsreglerande protein så bryts blodfetter ned, vilket i sin tur medför att nivåerna av skadliga blodfetter förbättras.

– Affären innebär att vi på Lipigon helt tar över rättigheterna och utvecklingen av läkemedelskandidaten – Lipisense. Tidigare delade vi och Secarna på detta, säger Stefan K Nilsson.

Lipigon, som sitter på Umeå Biotech Incubator, utvecklar läkemedel för lipidrelaterade sjukdomar, alltså sjukdomar som beror på störningar hur fetter hanteras i kroppen. Mest känt är kolesterolets roll i utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar, men felaktig hantering av fetter kan även bidra till olika leversjukdomar, diabetes typ 2 samt ett flertal sällsynta så kallade särläkemedelssjukdomar.

Med en marknadsbas på runt 140 miljoner patienter världen över, beräknas marknadsvärdet för en fungerande behandling med ett läkemedel av denna typ kunna uppgå till flera miljarder dollar.

– Lipisense är vårt mest långt gångna projekt. Att vi nu äger produktkandidaterna, patentansökningarna och har full kontroll över utvecklingen, gör oss mer attraktiva när det gäller att locka investerare och nytt kapital, men det ger oss också bättre förutsättningar att utforska nya affärsmöjligheter, säger Stefan K Nilsson.

I oktober tecknade Lipigon ett även mångmiljonavtal med det börsnoterade bolaget CombiGene AB (publ).

– Det är ett bra flyt just nu och många nya saker är på gång. Vi är i startgroparna för att resa nytt kapital för fortsatt utveckling av Lipisense, och vi märker att många potentiella partners och investerare riktar sina blickar mot Umeå. Lipigon har tidigare varit lyckosamma med att attrahera kapital och vi är fulla av tillförsikt, säger Stefan K Nilsson.

För mer information kontakta:
Stefan K Nilsson, vd Lipigon
+46 70-578 17 68
stefan@lipigon.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-04-01
Hur fungerar egentligen rengöringsmedel på virus?I Sysslebäck 3D-printas biobaserade skydd åt sjukvårdenEnvirozone tar hjälp av självkörande råttor Bristande cyberskydd orsakade dataförlust och driftsstopp för flera organisationer förra året Iggesunds engelska fabrik helt olycksfri under 2019Unit4 teamar upp med Arribatec för att leverera ERP-programvaraNu har vi öppnat i Uddevalla – Nr 40!Klimatsmartare byggbransch med Wood Tubes reglar av papperAkademiska Hus och NCC vinner pris för säker arbetsmiljöRed Dot design-utmärkelser till Mazda CX-30 och Mazda MX-30Kompetens och rådgivning var avgörande faktorerNytt verktyg hjälper inköpare ta strid mot det giftiga elavfalletAtt begränsa utsläpp från infrastruktur blir nyckel till klimatkrisenSnabbt snygga kanter med nya batteridrivna grästrimmern FSA 57 Är du klar med planeringen inför driftstoppet i sommar?Hälften av de västsvenska småföretagarna korttidspermitterarSolcellsstatistik 2019 – nu finns 44 000 solcellsanläggningar i SverigeAddSecure och Affärsverken utvecklar unik helhetslösning för smarta elnätJordan lanserar fler munvårdsprodukter av återvunnen plastDerome och Magnolia Bostad bygger bostäder i Borås
2020-03-31
Upprop: Plastföretag som kan hjälpa till i kampen mot CoronaTeknik med nålspetsprecisionVill du korta dina cykeltider?HCL lanserar BigFix 10 - en ny version av branschens ledande plattform för slutpunktshanteringKipp Scandinavia AB säker­ställer sin leveransförmåga Allt talar för mindre komponenterBilar köpes - allt är av intresse !Nätverket Stålakademin – en möjlighet för hela branschenPeab bygger koldioxidneutral fabrik åt Komatsu Forest i UmeåKlimatsmart kund väljer Ruthmann billiftar Stockholmsmässan blir FältsjukhusNu lanseras Purus Corner med mattsvart sil i mönstret ChessNordprofil Byggplåt AB förvärvar grossistverksamhet i Luleå Kraftfulla gamingdatorer bidrar i kampen mot Covid-19Mercedes-Benz 8-sitsiga elbil vintertestad i SverigeStructor bidrar till vindkrafts­utbyggnaden i SverigeHallströms Verkstäder AB om Projektet Smart Industriell Modernisering JHSatsning på fossilfritt gruvbrytningssystemFyrfasen Energi och Eways krokar arm för att göra det lätt att köra elbil
2020-03-30
Vi har godkända kirurg­maskar som är CE och ISO märkta.Akutsjukhus prisat för innovativ plåtfasadLesjöfors koncernchef: ”Vår beredskap är god och vi följer utvecklingen dag för dag”Passa på innan den 6 AprilLär dig mer om DATRONs fräsverktyg Ny betydande order: DVel levererar mätutrustning till Studsvik Det stora antalet video­möten utmanar IT-säkerheten Distansutbildning värdefullt i CoronatiderStor potential för bioenergi - branschen står redo för att levereraEntreprenad Live är positiva i orostider – “Vårt koncept håller”3D-skrivarna går varmaGPIF och Kommuninvest gör gemensam satsning på gröna obligationerSatsa på varseldrabbade – skapa snabbspår för omställningNSVA ser stora fördelar med schaktfria lednings­dragningarAnvänd telefonen som Passerkort
2020-03-27
Rototilts helautomatiska snabbfästessystem den stora snackisen under ConexpoStyrud investerar för hållbarhetFAT av RO-anläggningEmballator Melleruds Plast kraftsamlarArkitekter skriver ut skyddsutrustning till vårdpersonal i coronatiderVolkswagen fyller på med laddbara bilar för den svenska marknadenRegion Värmland väljer Steora efter lyckad utvärderingLinde & Lantmännen Agroetanol bygger ut koldioxidanläggningen Norlic i Norrköping
Annonser