TISDAG 17 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ökat tryck på klimatomställningen i cementindustrin när koldioxidkostnaden slår mot resultatet

Minskad tilldelning av utsläppsrätter i kombination med en fyrdubblad prislapp på nya utsläppsrätter för koldioxid blir nu kännbart för cementindustrin i Europa.
Och det blir allt mer angeläget med konkurrensmässiga förutsättningar för att klara klimatomställningen.

Cementa ser det som självklart att ta sitt ansvar för att Parisavtalet ska nås. Att stävja den globala uppvärmningen och att nå 1,5-gradersmålet är nödvändigt. Samtidigt efterfrågas cement och betong i en allt högre takt när allt fler människor flyttar in till städer och kräver fungerande bostäder och infrastruktur. Den cement som tillverkas i Sverige har 15 procent bättre miljöprestanda än det globala genomsnittet. Men det räcker inte för att klara klimatmålen.

Handeln med utsläppsrätter är det huvudsakliga styrmedlet för att minska koldioxidutsläppen från cementindustrin.

– Att handeln med utsläppsrätter nu skärps i Europa är en väntad utveckling som vi har sett komma och det understryker vikten av vårt långsiktiga klimatarbete. Det förtydligar också behovet av samverkan och engagemang genom hela värdekedjan, för att hitta långsiktiga lösningar för cement och betong som är samhällsnödvändiga byggmaterial, säger Cementas vd Magnus Ohlsson.

Cementa avvecklade under våren 2019 cementproduktionen i Degerhamn, bland annat som en följd av det kraftigt ökade priset på utsläppsrätter. Det innebär att klimatprofilen för kvarvarande svensk cementindustri förbättras, men också att tillverkningen i Sverige minskar då exporten utanför Europa inte längre är lönsam.

Så fungerar handeln med utsläppsrätter

EU:s handel med utsläppsrätter (EU ETS) är ett system för att minska unionens utsläpp av koldioxid och ett av de viktigaste styrmedlen för att nå klimatmålen. Varje anläggning som ingår i utsläppshandelssystemet måste lämna en utsläppsrätt för varje ton koldioxid som de släpper ut. Elproducenter måste köpa alla sina utsläppsrätter. Industrianläggningar som konkurrerar med andra företag utanför EU som inte har samma klimatkrav får en viss andel utsläppsrätter fritt tilldelat och detta gäller cementindustrin.

Från och med 2021 kommer den fria tilldelningen av utsläppsrätter till industrianläggningar att ytterligare stramas åt. Under 2018 ökade priset på utsläppsrätter markant, från cirka 5 euro per ton till cirka 25 euro per ton, vilket betyder att kostnaden för de utsläppsrätter som Cementa nu behöver köpa är mycket kännbar. Underskottet 2018 uppgick till 728 000 ton.

Cementas klimatarbete avgörande för att nå Sveriges klimatmål

För att det svenska samhällsbyggandet ska kunna bidra till det svenska klimatmålet om noll nettoutsläpp år 2045 behövs förutsättningar för svensk cementindustri att klara klimatomställningen. Klimatåtgärder som Cementa redan vidtagit är till exempel 60 procent utfasning av kol som bränsle. Tillsammans med en betydande användning av biprodukter från annan industri i produktionen har de årliga utsläppen redan sänkts med mer än 350 000 ton. Före år 2030 ska i princip allt kol vara ersatt.

Det utvecklingsarbete som pågår för att begränsa de processutsläpp som kommer från råmaterialet kalksten blir allt mer angeläget. Det kräver lösningar för att avskilja koldioxid och lagra den geologiskt, så kallad CCS-teknik. Cementas norska systerverksamhet Norcem siktar mot en implementering av en fullskalig CCS-kedja tillsammans med norska staten och andra aktörer till 2024. Detta är ett viktigt steg för att etablera en infrastruktur för lagring så att också lagring av svenska utsläpp framöver kan bli blir möjligt.

Mer information om vad som görs och vilka förutsättningar som krävs går att läsa i dokumentet Färdplan cement för ett klimatneutralt betongbyggande.

För mer information, vänligen kontakta:
Magnus Ohlsson, vd Cementa, 0708-83 59 32, magnus.ohlsson@cementa.se eller Karin Comstedt Webb, Sustainability Manager HeidelbergCement Northern Europe, karin.comstedt.webb@heidelbergcement.com, tel. +46 70-8649907.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-10
Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i SveviaRyobi lanserar flexibel lödning på ONE+batteri!Sydkoreanskt intresse för svensk fjärrvärmeteknik
2019-09-05
Kompetensförsörjning på agendan när Berendsen fick besökDu kommer väl?Leax ser affärsmöjligheter med Subcontractor ConnectPåminnelse pressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtidRedo för oljespill? Läs spillguidens ABCKom ihåg att förpackningen är en del av produkten!Schneider Electric utökar Easy UPS 3-serien Derome och Riksbyggen tecknar rikstäckande ramavtal​Hydroscand fyller 50 årHelhetslösningar från Weber
Annonser