FREDAG 21 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ökat tryck på klimatomställningen i cementindustrin när koldioxidkostnaden slår mot resultatet

Minskad tilldelning av utsläppsrätter i kombination med en fyrdubblad prislapp på nya utsläppsrätter för koldioxid blir nu kännbart för cementindustrin i Europa.
Och det blir allt mer angeläget med konkurrensmässiga förutsättningar för att klara klimatomställningen.

Cementa ser det som självklart att ta sitt ansvar för att Parisavtalet ska nås. Att stävja den globala uppvärmningen och att nå 1,5-gradersmålet är nödvändigt. Samtidigt efterfrågas cement och betong i en allt högre takt när allt fler människor flyttar in till städer och kräver fungerande bostäder och infrastruktur. Den cement som tillverkas i Sverige har 15 procent bättre miljöprestanda än det globala genomsnittet. Men det räcker inte för att klara klimatmålen.

Handeln med utsläppsrätter är det huvudsakliga styrmedlet för att minska koldioxidutsläppen från cementindustrin.

– Att handeln med utsläppsrätter nu skärps i Europa är en väntad utveckling som vi har sett komma och det understryker vikten av vårt långsiktiga klimatarbete. Det förtydligar också behovet av samverkan och engagemang genom hela värdekedjan, för att hitta långsiktiga lösningar för cement och betong som är samhällsnödvändiga byggmaterial, säger Cementas vd Magnus Ohlsson.

Cementa avvecklade under våren 2019 cementproduktionen i Degerhamn, bland annat som en följd av det kraftigt ökade priset på utsläppsrätter. Det innebär att klimatprofilen för kvarvarande svensk cementindustri förbättras, men också att tillverkningen i Sverige minskar då exporten utanför Europa inte längre är lönsam.

Så fungerar handeln med utsläppsrätter

EU:s handel med utsläppsrätter (EU ETS) är ett system för att minska unionens utsläpp av koldioxid och ett av de viktigaste styrmedlen för att nå klimatmålen. Varje anläggning som ingår i utsläppshandelssystemet måste lämna en utsläppsrätt för varje ton koldioxid som de släpper ut. Elproducenter måste köpa alla sina utsläppsrätter. Industrianläggningar som konkurrerar med andra företag utanför EU som inte har samma klimatkrav får en viss andel utsläppsrätter fritt tilldelat och detta gäller cementindustrin.

Från och med 2021 kommer den fria tilldelningen av utsläppsrätter till industrianläggningar att ytterligare stramas åt. Under 2018 ökade priset på utsläppsrätter markant, från cirka 5 euro per ton till cirka 25 euro per ton, vilket betyder att kostnaden för de utsläppsrätter som Cementa nu behöver köpa är mycket kännbar. Underskottet 2018 uppgick till 728 000 ton.

Cementas klimatarbete avgörande för att nå Sveriges klimatmål

För att det svenska samhällsbyggandet ska kunna bidra till det svenska klimatmålet om noll nettoutsläpp år 2045 behövs förutsättningar för svensk cementindustri att klara klimatomställningen. Klimatåtgärder som Cementa redan vidtagit är till exempel 60 procent utfasning av kol som bränsle. Tillsammans med en betydande användning av biprodukter från annan industri i produktionen har de årliga utsläppen redan sänkts med mer än 350 000 ton. Före år 2030 ska i princip allt kol vara ersatt.

Det utvecklingsarbete som pågår för att begränsa de processutsläpp som kommer från råmaterialet kalksten blir allt mer angeläget. Det kräver lösningar för att avskilja koldioxid och lagra den geologiskt, så kallad CCS-teknik. Cementas norska systerverksamhet Norcem siktar mot en implementering av en fullskalig CCS-kedja tillsammans med norska staten och andra aktörer till 2024. Detta är ett viktigt steg för att etablera en infrastruktur för lagring så att också lagring av svenska utsläpp framöver kan bli blir möjligt.

Mer information om vad som görs och vilka förutsättningar som krävs går att läsa i dokumentet Färdplan cement för ett klimatneutralt betongbyggande.

För mer information, vänligen kontakta:
Magnus Ohlsson, vd Cementa, 0708-83 59 32, magnus.ohlsson@cementa.se eller Karin Comstedt Webb, Sustainability Manager HeidelbergCement Northern Europe, karin.comstedt.webb@heidelbergcement.com, tel. +46 70-8649907.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-14
Schneider Electric vinner guld för Mureva arbets­lampor LED i iF DESIGN AWARDNy hyresdepå för lyft­utrustning.85 % av eleverna har redan fått erbjudande om jobbMatHem bygger nytt, miljö­certifierat lager i LarsbodaBoden bygger för framtidenWürth ställer ut på Underhållsmässan 2020Besök Walraven på Nordbyggmässan!Nudging skapade säkrare byggarbetsplatsNy typ av konturmätning av gods Ökat intresse för Timbersports nybörjarläger – inte minst bland tjejer
2020-02-13
Produktnyhet Februari 2020 - Kulventil med högt handtagLys upp tillvaron i vintermörkret!Lätt, billigt att framställa och miljövänligt – ett nytt textilt material ser dagens ljusHydroscand utökar sortimentet med saneringssugslang M44Optimering på systemnivå gör internet energisnålareNytt eldrivet arbetsfordon gör fastighetsskötseln tyst och avgasfriSecure Meter AB säljer sin svenska undermätnings­verksamhet Cewe till Infometric ABTechbolaget Codemill tar in 30 miljoner och går globaltArbetsgivarna med de mest engagerade medarbetarna Konstfacks-elev vann skulpturtävling i Einar Mattssons kvarter SkulpturparkenXenits medarbetare får prestigefull utmärkelseTelenor Sverige och Ericsson rustar industrin för 5GECCO blixtljus klass 2 för dig med högre krav
2020-02-12
ABUS Kransystem ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020Midroc deltar på Underhållsmässan!Energisnål pneumatisk närvarogivare lanseras med IO-linkDen är snabb, exakt och har låga vibrationer!Converflex väljer trygg fjärrvärme från ÖrnsköldsvikStor potential i den nya generationens elmätareByxan som förändrar förutsättningarnaAddSecure fortsätter att öka sin geografiska närvaro i EuropaeSite Power Systems får nya ägareProtolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutningSofthouse expanderar och växer ur 3 kontor samtidigtBesked från Mercedes-Benz, sopbilsfavoriten blir eldriven.Hydroscands SlangExpress växer i MalmöNu lanseras Galaxy Z Flip – Samsungs första mobil med vikbar glasskärmBravida förvärvar ventilationsföretag i Kiruna3 steg för att undvika phishing-bedrägerier om coronaviruset Optimera fortsätter att växa, köper Arboga Byggtjänst ABSvenska örter året om!
2020-02-11
Blinto expanderar inom nätauktionshandeln Verizon expanderar sitt internationella 5G-ekosystem med nya 5G Lab i LondonLesjöfors nya vd: ”Vi har både utmaningar och möjligheter för 2020”Nyhet! 1-skärig planfräs som ger en mycket fin ytkvalitetVakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhusOQTR-E – Helt nya tiltrotatorer från OilquickKompakt strypbackventil för trånga utrymmenMaskininvesteringar och ökat miljötänk viktiga prio­riteringar på Emballator i HjoFör att öka nöjdheten storsatsar Engcon på sina slutkunder genom sitt gedigna ambassadörsprogramNu byter vi till framtidens elmätare - ger bättre koll på förbrukningenOutSystems fortsätter att växa i SverigeGapwaves lanserar ny fasstyrd 5G-antennSLU och RISE tecknar nytt samarbetsavtalFinja utsedd till årets leverantörspartner 2019!Tre procents bränslebespar­ing för Wiklund TransportHisstillverkaren Aritco väljer hållbar inredningSticksågar med HiKOKIs smarta teknikSjälvfixerande märknings­slang för ledar- och kabelmärkning
2020-02-10
Slang med fuktutdrivande teknik förebygger kondens i tryckluftssystemAnpassning och flexibilitet utmärker norelems nya sortimentVolvos nya P8820D ABG asfaltläggare kombinerar storlek och flexibilitet
Annonser