FREDAG 23 AUGUSTI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Många fördelar med intelligent uppvärmning

Digitalisering och intelligenta kommunikationslösningar har under de senaste åren fått ett genombrott inom värmesystemsektorn.
För mindre gaspannor och mer decentraliserade värmesystem i bostadsområden har det dock saknats fläktlösningar som möjliggör en uppbyggnad av intelligenta värmesystem. ebm-papst utveckling av gasfläktar där kommunikation kan ske vid bussgränssnittet LIN har dock öppnat nya möjligheter till smidig digitalisering. Fördelarna är många för bland annat tillverkare av värmesystem, installatörer och även slutanvändare.

Moderna bilar som talar om när de behöver service och tvättmaskiner som kan startas via smartphones. Inom tillverkningsindustrin är automatiserade produktionsprocesser där arbetsstycken kommunicerar med varandra snart något självklart. Det finns knappast någon del av livet och knappast någon applikation som ännu inte har erövrats genom digitalisering - och det inkluderar även värmesystemsektorn. Under några år har användare kunnat utnyttja fördelarna med internet och mobil kontroll över sina värmesystem. Men det finns ändå en stor potential till vidareutveckling. Även om användare, värmesystem och olika komponenter i systemen redan kan interagera har det hittills varit nästan obefintlig digital kommunikation när det gäller systemen för gaskondenspannor. Med det avses kommunikation mellan förbränningsregulatorer, styrsystem, pumpar, ventiler och fläktar.

De enskilda komponenterna är välförsedda med intelligens och producerar mycket data, men centralförbränningsregulatorn har inte kunnat utnyttja detta. Allt detta håller nu på att förändras. Lokala nätverk med kommunikationslösningar baserade på LIN (LIN, Local Interconnected Network), som redan har använts inom bilindustrin under många år, etableras nu även för kondenseringskedjor. LIN är standardiserat enligt ISO 17987 vilket garanterar kommunikations-kompatibilitet mellan olika komponenter.

Gasfläktarna integreras i digitala värmekoncept
ebm-papst startade för några år sedan ett tekniskt utvecklingsarbete för att ta fram högeffektiva fläktar för mindre gaspannor som förenklar en övergång till digitala värmekoncept. Resultatet är serien RadiMix och de två gasfläktarna VG 71 och VG 100. En viktig nyhet är att dessa fläktar erbjuder kommunikation via bussgränssnittet LIN. Tidigare har specifika data som exempelvis gasfläktars energiförbrukning, luftflöde och effekt endast kunnat kontrolleras direkt vid en aktuell fläkt. Nu finns istället möjlighet för en värmeproducent att integrera fläktarna i digitala värmekoncept och sammanställa fläktdata med driftdata från andra komponenter i ett värmesystem. VG 71 och VG 100 är avsedda för en- och flerfamiljshus och med hjälp av LIN blir det lättare att producera värme mer energieffektivt och miljövänligt. Fläktarna har också utvecklats i linje med ebm-papst nya utvecklingsfilosofi GreenIntelligence.

För värmeproducenter blir det med de nya gasfläktarna möjligt att kommunicera data från sensorer direkt till en förbränningsregulator. Informationen kan exempelvis bestå av data om strömförbrukning, fäkthastighet och temperatur. En ny funktion är möjligheten till analys av spänningsfluktuationer vilket möjliggör en förenklad utvärdering av nätverkskvaliteten. Programvaran som ebm-papst utvecklat för de nya fläktarna skapar definierade datapaket, så kallade LIN-meddelanden, som kan hämtas av förbränningsregulatorn. Dessa data, liksom ytterligare sensorvärden, kommer i framtiden att göra det möjligt för tillverkarna att ytterligare optimera förbränningen och därigenom göra gaspannorna effektivare. Att LIN-kommunikationen är dubbelriktad har stor betydelse. Detta tjänar inte bara syftet att hämta data utan kan också användas för att överföra kommandon. På detta sätt blir det möjligt att placera hastighetsregulatorn direkt i fläkten. Hastigheten kan därmed regleras snabbare och mer exakt, vilket i sin tur ger utrymme för att utvidga moduleringsområdet.

Förenklat och ett mer proaktivt underhåll
Integrerade lösningar med möjlighet att kunna hämta fläktdata från övergripande nivå innebär stora fördelar även när det gäller underhållsplaneringen. Detta är sedan länge standard i bilar som har automatisk indikering om att motoroljan behöver byta eller att bromsbelägg börjar bli slitna. I händelse av ett fel ansluter verkstadsmekaniker en bärbar dator och läsa ut vad som är fel och diagnostiserar data för att kunna rätta till det specifika problemet. LIN gör det här till ett alternativ även för värmeinstallatörer. De kan identifiera problem direkt på bildskärmen och på så sätt undvika ett slumpmässigt och kanske onödigt byte av komponenter i ett värmesystem. Allt underhåll kan planeras proaktivt vilket har stor betydelse för att reducera underhållskostnaderna samt också för att göra serviceinsatser vid rätt tillfällen och innan det uppstår tekniska problem. Gaspannor kommer att kunna rapportera behovet av att byta komponenter - innan felet faktiskt uppstår.

Förbränningsregulatorn mottar sedan ett LIN-meddelande som indikerar att underhåll och utbyte är nödvändigt. Om pannan också är kopplad till internet skickas informationen automatiskt till montören, som sedan kan läsa ut diagnosen och ta med rätt komponent. För de boende kommer detta att ge fördelar i form av en jämnare inomhuskomfort utan plötsliga störningar som till exempel att varmvattnet i duscharna plötsligt blir kallt på grund av ett krånglande värmesystem!

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-08-16
APM Terminals anställer för framtidenRamirent deltar på GatherDerome förvärvar Woody bygghandel i AnderstorpNorden går i spetsen för bioflygbränsleOKQ8 och Tanka gör det enkelt för bilister att bli fossilfriaOrio fortsätter utveckla satsningen på Saab Original och LogisticsFrån lokal skrothandel till storföretag – Areco fyller 75 årVälkommen till Mapei, Fredrik Derwinger!GARO AB levererar laddinfrastruktur för elbussar Alexandra Stassais Söderblom ny affärschef på TyrénsFord drar 500 ton med elektrisk F-150 – firar med pickup-emoji
2019-08-15
Verizon Software-Defined Interconnect möjliggör anslutning av privata IP-nätverk på bara några minuterFortsatta utmaningar med lägre transportintäkterSchneider Electric hjälper till att framtidssäkra Norrlands universitetssjukhusAxelent tar över agenturer och breddar sitt utbudPressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtid Peab Asfalt vinner asfaltkontrakt i Säffle och Åmåls kommun5 goda skäl att besikta bilenJohan Edén är ny Försäljningschef på SoftOne GroupHelhetslösning från OEM Electronics hjälpte TylöHelo​Bilbranschen varnar för insmugglad AC-gasPorsche Carrera Cup Scandinavia: Prins Carl Philip och Jacques Villeneuve kör Kanonloppet.Anna och Oskar siktar på medalj i världens största tävling!Maskinstyrning på väg in i grävmaskinernaWiklund satsar tyngre med Kramer hjullastareOffentlig utvärdering av maskindirektivet med fokus på ny teknik​Elbilar kan laddas på fler platserNya Volkswagen T-Roc Cabriolet – en frisk fläkt i SUV-segmentetZmarta Group flyttar till nya lokalerOscar Eriksson, Sh bygg, sten och anläggning AB tävlar i Yrkes-VMXL-Bygg Habo blir en del av Woody-kedjanDi Luca & Di Luca väljer Aditro Logistics som 3PL-partner för sin framtida tillväxtProduktlansering HERU NEXT GENERATION
2019-08-14
Träffa Bastec på Fastighetsmässan i Göteborg 4-5 sept 2019Conrad fortsätter att expandera sitt B2B-sortimentLantmännen Maskin, Swecon och Försvarsmakten i samarbete om kompetensförsörjningAllkal anställer ny säljareIoT-experten: ”Enklare än du tror att göra stora vinster”Vd-succession i Lambertsson Sverige ABTobias Hansson utsedd till ny platschef för ABB i LudvikaBravida förvärvar ventilationsföretag i StockholmWürth ställer ut på Load Up North 29 – 31 augusti 2019 Alnova ställer ut på Fastighetsmässan i Göteborg den 4 - 5 septemberEM-kval och försmak inför NM i Timbersports Storsatsning med fokus på transportbilar på Load Up North i UmeåMaskiner för en miljon stals från byggarbetsplats i Jönköping – återfanns i HelsingborgGPA levererade till den nya avloppsledningen mellan Bua och Varberg
2019-08-13
Bra mix av mässbesökare ger affärerSchneider Electric når över hållbarhetsmålen för andra kvartalet 2019NCC bygger 65 bostadsrätter i ÄngelholmLaserrök – ett mycket hälsofarligt ämneNordens ledande Fastighetsmässor sedan 2009 är tillbaka till GöteborgHyundai kopplar upp nya modeller med Bluelink® Connected Car ServicesRobotar lockar rekordpublik till Tekniska – dubblade besökarsiffror för juliSöderberg & Haak visar upp BomagNolias vd: ”Norrlands tillväxtcentrum samlar de starkast växande branscherna under Load Up North” nVent visar digitala nyheter på Elmässan NorrBörja resan mot fossilfrihet - möt oss på FastighetsmässanMellansvenska Fasad går med i FasadgruppenTillförordnad vd Daniel Andoff blir ordinarie VD för Scandbio Hur säkrar din organisation informationssäkerheten i ICS- och SCADA system?Historiskt stark orderstock
Annonser