ONSDAG 19 JUNI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Många fördelar med intelligent uppvärmning

Digitalisering och intelligenta kommunikationslösningar har under de senaste åren fått ett genombrott inom värmesystemsektorn.
För mindre gaspannor och mer decentraliserade värmesystem i bostadsområden har det dock saknats fläktlösningar som möjliggör en uppbyggnad av intelligenta värmesystem. ebm-papst utveckling av gasfläktar där kommunikation kan ske vid bussgränssnittet LIN har dock öppnat nya möjligheter till smidig digitalisering. Fördelarna är många för bland annat tillverkare av värmesystem, installatörer och även slutanvändare.

Moderna bilar som talar om när de behöver service och tvättmaskiner som kan startas via smartphones. Inom tillverkningsindustrin är automatiserade produktionsprocesser där arbetsstycken kommunicerar med varandra snart något självklart. Det finns knappast någon del av livet och knappast någon applikation som ännu inte har erövrats genom digitalisering - och det inkluderar även värmesystemsektorn. Under några år har användare kunnat utnyttja fördelarna med internet och mobil kontroll över sina värmesystem. Men det finns ändå en stor potential till vidareutveckling. Även om användare, värmesystem och olika komponenter i systemen redan kan interagera har det hittills varit nästan obefintlig digital kommunikation när det gäller systemen för gaskondenspannor. Med det avses kommunikation mellan förbränningsregulatorer, styrsystem, pumpar, ventiler och fläktar.

De enskilda komponenterna är välförsedda med intelligens och producerar mycket data, men centralförbränningsregulatorn har inte kunnat utnyttja detta. Allt detta håller nu på att förändras. Lokala nätverk med kommunikationslösningar baserade på LIN (LIN, Local Interconnected Network), som redan har använts inom bilindustrin under många år, etableras nu även för kondenseringskedjor. LIN är standardiserat enligt ISO 17987 vilket garanterar kommunikations-kompatibilitet mellan olika komponenter.

Gasfläktarna integreras i digitala värmekoncept
ebm-papst startade för några år sedan ett tekniskt utvecklingsarbete för att ta fram högeffektiva fläktar för mindre gaspannor som förenklar en övergång till digitala värmekoncept. Resultatet är serien RadiMix och de två gasfläktarna VG 71 och VG 100. En viktig nyhet är att dessa fläktar erbjuder kommunikation via bussgränssnittet LIN. Tidigare har specifika data som exempelvis gasfläktars energiförbrukning, luftflöde och effekt endast kunnat kontrolleras direkt vid en aktuell fläkt. Nu finns istället möjlighet för en värmeproducent att integrera fläktarna i digitala värmekoncept och sammanställa fläktdata med driftdata från andra komponenter i ett värmesystem. VG 71 och VG 100 är avsedda för en- och flerfamiljshus och med hjälp av LIN blir det lättare att producera värme mer energieffektivt och miljövänligt. Fläktarna har också utvecklats i linje med ebm-papst nya utvecklingsfilosofi GreenIntelligence.

För värmeproducenter blir det med de nya gasfläktarna möjligt att kommunicera data från sensorer direkt till en förbränningsregulator. Informationen kan exempelvis bestå av data om strömförbrukning, fäkthastighet och temperatur. En ny funktion är möjligheten till analys av spänningsfluktuationer vilket möjliggör en förenklad utvärdering av nätverkskvaliteten. Programvaran som ebm-papst utvecklat för de nya fläktarna skapar definierade datapaket, så kallade LIN-meddelanden, som kan hämtas av förbränningsregulatorn. Dessa data, liksom ytterligare sensorvärden, kommer i framtiden att göra det möjligt för tillverkarna att ytterligare optimera förbränningen och därigenom göra gaspannorna effektivare. Att LIN-kommunikationen är dubbelriktad har stor betydelse. Detta tjänar inte bara syftet att hämta data utan kan också användas för att överföra kommandon. På detta sätt blir det möjligt att placera hastighetsregulatorn direkt i fläkten. Hastigheten kan därmed regleras snabbare och mer exakt, vilket i sin tur ger utrymme för att utvidga moduleringsområdet.

Förenklat och ett mer proaktivt underhåll
Integrerade lösningar med möjlighet att kunna hämta fläktdata från övergripande nivå innebär stora fördelar även när det gäller underhållsplaneringen. Detta är sedan länge standard i bilar som har automatisk indikering om att motoroljan behöver byta eller att bromsbelägg börjar bli slitna. I händelse av ett fel ansluter verkstadsmekaniker en bärbar dator och läsa ut vad som är fel och diagnostiserar data för att kunna rätta till det specifika problemet. LIN gör det här till ett alternativ även för värmeinstallatörer. De kan identifiera problem direkt på bildskärmen och på så sätt undvika ett slumpmässigt och kanske onödigt byte av komponenter i ett värmesystem. Allt underhåll kan planeras proaktivt vilket har stor betydelse för att reducera underhållskostnaderna samt också för att göra serviceinsatser vid rätt tillfällen och innan det uppstår tekniska problem. Gaspannor kommer att kunna rapportera behovet av att byta komponenter - innan felet faktiskt uppstår.

Förbränningsregulatorn mottar sedan ett LIN-meddelande som indikerar att underhåll och utbyte är nödvändigt. Om pannan också är kopplad till internet skickas informationen automatiskt till montören, som sedan kan läsa ut diagnosen och ta med rätt komponent. För de boende kommer detta att ge fördelar i form av en jämnare inomhuskomfort utan plötsliga störningar som till exempel att varmvattnet i duscharna plötsligt blir kallt på grund av ett krånglande värmesystem!

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-06-14
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
2019-06-13
Volvo Cars och Uber presenterar produktionsbil som är redo för självkörandeBrist på byggställningar bakom rekordförsäljningCEJNs snabbkopplingar med NFC-identifiering för motorprovningMora CNC har investerat i sin 5:e Biglia svarvSkanska säljer kontorsprojektet Juvelen i Uppsala till Vasakronan för drygt 560 miljoner kronor Söderberg & Haak växer med generalagentur för BomagAliaxis avyttrar sin keramiska verksamhet till kyocera fineceramicsNy Augmented Reality funktion i Solid Edge ger bättre visualisering av design och underlättar samarbeten.Rejlers flyttar in i Midrocs fastighet The Edge, MalmöMaskinia visar upp hela sitt breda sortimentVeras första uppdragKlart för byggstart av batterifabrikenFjärrstyrning av autonoma fordon möjligt tack vare 5G-nätetSnabbare fuktmätning underlättar handeln med trädbränsleBlåkläder producerar med hjälp av solenVolkswagen investerar i NorthvoltIT-säkerhet i industrinFem Instalcobolag i gemensamt uppdrag i VästeråsVälj säsongens hållbara och skönaste T-shirtsBella Hedbom från Einar Mattsson nominerad till Årets unga fastighetskvinna
2019-06-12
Nomo lanserar tillsammans med premiumtillverkaren NTN-SNR, KIZEI - det första plåttätade sfäriska rullagret på marknaden. ABB Azipod® elektriska framdrivningssystem kan spara 1,7 miljoner dollarVi söker en servicetekniker till VästkustenABS Wheels utökar serien med transportfälgar Här är nya BMW 3-serie Touring – snart som plug-in hybridSmart uppvärmning av bussar sparar energi motsvarande två vindkraftverkRekordhögt intresse för ingenjörsyrket bland tjejerPlus X Award tilldelas Uponor S-Press PLUSFinja lanserar garageprojekt med rörliga arbetsanvisningar och DIY-beskrivningThermotech - ny leverantör till RörvikshusFullständig elektrifiering är inom räckhåll – och billigare än man kan troDePalma Workwer i samarbete med Beijer byggmaterial Deutz-Fahr specialutgåva 6215 TTV WARRIOR, ett perfekt verktyg för alla uppdragSäljstart för nya Volkswagen Passat – mer digital, mer komfortabel och mer utrustadQTF ställer ut på Skånes Energiting 2019Peter Sjödahl ny vd för Woody-kedjanFujitsu sjösätter AI-baserad tjänst för minskade utsläpp till sjöss Serneke bygger bostadsrätter i Sorgenfri i Malmö
2019-06-11
Komatsu bandschaktare schaktar krossmaterial i StockholmSnowflakes nya marknadsplats för datautbyte ska bryta ner databarriärer Vagnar för kontor & konferensrumCEJNs guide till kopplingar för olika testmiljöer
Annonser