SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

150 000 kr till forskning om familjeföretag och tillväxt

Tilldelas ekonomie doktor Johan Karlsson
Entreprenörskapsforums pris till årets unga entreprenörskapsforskare 2023 tilldelas ekonomie doktor Johan Karlsson som vid nomineringen var postdoktor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Han prisas för sin forskning om familjeföretag och hinder för tillväxt. Priset på 150 000 kronor utdelas i Stockholm den 22 november.

Johan Karlsson disputerade i nationalekonomi vid Örebro universitet år 2020 med avhandlingen Essays on Family Firms and Firm Growth Barriers. Johan är en mycket produktiv forskare som redan två år efter sin disputation fått tio artiklar publicerade eller accepterade för publicering i välrenommerade vetenskapliga tidskrifter.

- En styrka i Johans forskning är stor öppenhet mot andra ämnen och en förmåga till fruktbara samarbeten med företrädare för andra ämnen såsom företagsekonomi och ekonometri. Han har byggt upp ett imponerande nätverk med nationella och internationella forskare, säger Ivo Zander, professor vid Uppsala universitet och priskommitténs ordförande.

Johans insatser var avgörande för att en forskargrupp vid Örebro universitet blev först med att identifiera familjeföretag i registerdata för ett enskilt land, vilket möjliggör unik forskning inom ett spännande och snabbt expanderande forskningsfält. Johans kunskaper inom maskininlärning gjorde det möjligt att klarlägga att den neo-schumpeterianska tillväxtteorin, trots vad som hävdas, inte återinfört entreprenören i den nationalekonomiska huvudfåran.

- Priset innebär både ett erkännande av mina och medförfattares egna forskningsinsatser, men även en viktig indikation för det ökande intresset av ägarfrågor och dess roll i entreprenörskap, säger Johan Karlsson.

För intervjuer och kommentarer:
Johan Karlsson, 070 - 294 42 19

För att stimulera unga forskare inom entreprenörskap, innovation och småföretagsutveckling delar Entreprenörskapsforum ut Unga forskarpriset. Priset delas ut årligen sedan 2003 och går till en forskare som har utmärkt sig genom sin forskning inom entreprenörskaps- och småföretagsområdet. Priset är på 150 000 kronor, prisets grundare är Entreprenörskapsforum och donator är Triton Advisers (Sweden) AB.
Mer information finns på Entreprenörskapsforums webbplats.

(Fotograf: Marja Brand)

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-27
Nordbygg planerar långsiktigt Samarbete vid byggnation i Boden.7 av 10 företag har otillräcklig kompetens
2024-05-24
Optiska mätsystem för modern industriFramstående svetsmetoder & maskiner Effektivitet och precision med vertikala svarvarMaximal flexibilitet för din säkerhetFörstärk arbetsplatsen med ruggade laptops
2024-05-23
Installationstestning som den borde varaNödstopp – Med belyst statusindikationProduktnyheter som måste upplevasAllt du behöver veta om hydraulhammareEtt viktigt verktyg för varje lyftbehov
2024-05-22
Skapa balkar och hela stommar i 3DNyanställda tjejer på SkrotSmart i TrollhättanMissa inte vår senaste nyhet!Hos DynaMate är mät­skalorna i trygga händerVakuumpumpars roll i moderna industrier
2024-05-21
Framtidens industrimaskiner Bli en luftens hjälteDamaskus Maskinskydd är involverad Scania öppnar för order Närproducerat i norr