SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

64 procent beredda att byta jobb för hemarbete

Hemarbetet är här för att stanna
De arbetsgivare som tillåter att anställda kan jobba hemifrån eller annan plats som passar dem har starka fördelar när det gäller att rekrytera och behålla talang, visar en ny global undersökning från Cisco.

Den nya utgåvan av Svenskarna och internet har redan slagit fast att hemarbetet är här för att stanna, om de anställda själva får välja – nio av tio vill fortsätta även efter att pandemirestriktionerna lyfts. Och enligt en annan ny rapport kan även friheten att jobba från valfri plats påverka om man byter jobb eller inte. Nästan två av tre - 64 procent - av respondenterna i Ciscos undersökning Hybrid Work Index tycker det är så pass viktigt.

“Det är en väldig skillnad på att jobba hemifrån på grund av tvång från yttre omständigheter mot att göra det utifrån en möjlighet att hitta en bra balans mellan arbetsliv och fritid. Det här är en fråga som nästan alla arbetsgivare måste hantera, och signalerna från de anställda är tydliga – de vill ha den här möjligheten och värdesätter den”, kommenterar Jonny Bucht, lösningsarkitekt på Cisco Sverige.

Inställningen till distansarbete är ett av många områden där pandemin har påverkat och accelererat förändringar i samhället och arbetslivet. Kritiker mot resfria möten och hybrida arbetssätt har tvingats acceptera nya upplägg för arbetet under tiden som anställda avråddes från kontorsarbete i de fall det gick att genomföra. Och i många fall har dessa nödlösningar visat sig fungera bättre än väntat.

Samtidigt som många saknat den sociala gemenskapen på arbetsplatsen, är daglig pendling till kontoret inte nödvändigtvis något som alla längtar tillbaka till. Balansen mellan jobb och privatliv har helt enkelt blivit mycket lättare för många, samtidigt som produktiviteten på jobbet snarare förbättrats.

Efter pandemins restriktioner har det också skapats utrymme för diskussioner om vilken miljö som är bästa platsen för att lösa de arbetsuppgifter som genomförs just den dagen och kring förändrade arbetssätt. Enligt Hybrid Work Index används idag mobila enheter under över en fjärdedel av mötestiden, jämfört med bara nio procent av tiden innan pandemin.

“Den som nu måste lägga ett pussel är arbetsgivaren. Och det pusslet handlar om att skapa bästa möjliga arbetsupplevelse för den enskilde anställde och samtidigt upprätthålla en effektiv, säker och produktiv organisation.

Utvecklingen mot hybridarbete öppnar också upp arbetsmarknaden – om du kan jobba hemifrån är du inte bunden till närområdet utan kan söka jobb var som helst. Det ger nya möjligheter att skapa en mer inklusiv och mångfaldig arbetsmarknad, på de anställdas villkor”, säger Jonny Bucht.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-26
De investerar för fler lasertimmarPremiär för MVS energi­lagringslösning på eCar Expo på Svenska MässanVetlanda får högteknologisk biltvätt med abonnemangBranschöverskridande storsatsning på spårbarhet för hållbar industriNya Alfa Laval PlusClean-rengöringsmunstyckeABS Wheels tilldelas utmärkelsen Årets Superföretag 2021Utsetts till Årets Super­företag
2021-11-25
Steglös tryck- och vakuumkontroll med IO-Link9 av 10 arkitekter blir nöjda med slutresultatet när de väljer byggnadsplåtFem myter kring snabb­laddning av elfordonÖver 5000 nya snabb­laddningspunkter till 2025Webers storsatsning – återvunnet material minimerar spillGARO lanserar IP65 kapslingarDATRON CNC-verktyg för bearbetning i många olika materialE.ON-bolaget Avacon beställer Gomeros kontrollutrustning SIPPI Uppsala blir spik till ark – vi flyttar!
2021-11-24
Det handlar om både bekvämlighet och lönsamhetSanco väljer en motpart som kan erbjuda allt inom tryckluft och kvävgasOCS hjälper Ljusgårda med automatiserad salladsodlingLär dig mer om nivåteknik Underhålls- och rengörings­kit för bästa prestanda och lång livslängdCM605 - En läckströmstång för mätning av likströmmarSäkerhetsutmaningarna med IIoT och Industry 4.0Rekordmånga företag på årets AutomationsdagVälkommen till Plastteknik Nordic 2021Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbilDana Lim har växtvärk och bygger ut igenDescartes tar nästa innovationssteg 2021 det viktigaste året i företagets historiaValeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknik
2021-11-23
Koaxiala elektriska rundmat­ningsbord för exakt position­eringAhlsell stärker sitt verktygserbjudandeBalansering CNC-bearbetning och 3D-utskrift för metalldelarLindab förvärvar den svenska taktillverkaren ProfilplåtRenova prisas för miljöriktig vattenreningÅrets kvinnliga stjärnskottFjärrvärmen i Borås – en guldklimp i klimat­omställningenRobotar tar jobb på H22 City ExpoStockholmarna bryr sig minst om att minimera vattenförbrukningenFärger och framtidstro präglar Ebbepark i LinköpingDEFA utbildar bostadsrätts­föreningar inom elbilsladdningEftermarknaden avgjorde valet för Björnens Entreprenad AB
2021-11-22
Dimgenerator skyddar butiker från inbrottABB levererar robot i guldfärgPeab förvärvar byggrätter på Lilla Essingen i StockholmIVECO levererar 1 064 gasdrivna S-WAY-lastbilarBravida etablerar sig i HälsinglandInstabox ställer om till eldrivetVi kvinnor behövs i techbranschen!Sveriges nöjdaste fjärr­värmekunder finns i KarlstadVad vill ni att er robot skall kunna göra?Han är Stockholms främste entreprenör 2021
2021-11-19
Smart depåladdning från ABB för Göteborgs nya elbussarNya spiralformade PTFE-slangen från Parker Varför är digitalisering så viktigt?HCL Technologies har utsetts till ledare i IDC MarketScapeFörsta spadtaget för Ottosson Truck /Hyundais nya huvudkontorMikael Anjou ny VD för SizesLogistic Contractor etablerar sig med eget kontor i LuleåAdvenica har fått en ny order på cybersäkerhetsprodukterKB Components dubblar sin kapacitet med nytt logistiksystem Formica Capital investerar i ChargeNode