AI ger oväntad och välbehövlig hjälp med stress och mental ohälsa - industritorget.se
ONSDAG 02 DECEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

AI ger oväntad och välbehövlig hjälp med stress och mental ohälsa

En stor global undersökning om hur Coronapandemin påverkat människors mentala hälsa visar på kreativa lösningar. 68 procent av deltagarna vill hellre prata med en robot än med sina chefer om stress och oro på jobbet.
Hur har Coronapandemin påverkat anställda på företag och i organisationer? Den frågan har Oracle låtit undersökningsföretaget Workplace Intelligence reda ut. 12 347 deltagare i undersökningen, från elva länder över hela världen, berättar att de upplever en ökad stress.

2020 upplevs som året med mest stress någonsin. 78 procent av deltagarna i undersökningen upplever att pandemin har påverkat deras mentala hälsa negativt. 70 procent har varit mer stressade och oroliga på jobbet än något annat år tidigare.

51 procent av de tillfrågade berättar att deras arbetsgivare har gett stöd för att handskas med mental ohälsa som är en följd av Coronapandemin. Trots det säger hela 76 procent att de tycker att arbetsgivarna borde göra mer. Och de har en klar uppfattning om hur den hjälpen ska utformas. Hela 68 procent vill hellre prata med en robot än med sina chefer om stress och oro på jobbet. 82 procent tror att robotarna kan ge en bättre hjälp än människor kan.

Vilka problem är det som folk behöver ha hjälp med? 85 procent anser att mental ohälsa som kommer sig av hur det är på jobbet påverkar deras privatliv. Bland exempel på hur den mentala ohälsan yttrar sig nämns sömnproblem (40 procent) och familjerelationer som blir lidande (30 procent). Isolering från vänner nämns också, vilket kan anses vara både ett resultat av och en bidragande orsak till mental ohälsa.

– Mental hälsa är ett mycket viktigt område vi alla borde bry oss om mer samt lyfta fram och tala om oftare inom näringslivet. Välmående medarbetare skapare framgångsrika verksamheter, det säger Pelle Ewald Sverigechef Oracle.

Trots att 62 procent är mer positiva till distansarbete nu än innan pandemin, så upplever 25 procent att de blivit utbrända. 35 procent har jobbat mer än 40 timmar mer per månad än innan pandemin. Utbrändheten upplevs trots att folk får mer tid att vara med sina familjer (51 procent), mer tid att sova (31 procent) och får mer gjort när de jobbar (30 procent).

Här är två möjliga förklaringar till de till synes motsägelsefulla uppgifterna:
Det är inte samma personer som upplever sömnproblem som de som tycker att de får mer tid att sova. Samma förhållande kan gälla för de som upplever sämre familjerelationer, jämfört med dem som upplever att de får mer tid med sina familjer.

Folk blir utbrända trots positiva effekter av distansarbete, eftersom de jobbar mycket mer nu.
I det här läget tonar AI-lösningar och robotar fram som lösningar som bidrar positivt. Faktum är att 75 procent av respondenterna tycker att AI-lösningar redan har varit till hjälp. Information om vad de ska göra och automatisering är exempel på AI-lösningar som har bidragit till minskade stressnivåer.

Det är faktiskt bara 18 procent av deltagarna i undersökningen som hellre pratar med människor än robotar om sin mentala hälsa. 34 procent anser att robotar inte är lika dömande som människor.
29 procent tycker att robotar ger snabba svar på frågor om hälsa.

AI-lösningar upplevs bidra positivt i största allmänhet. 51 procent har lyckats minska sin arbetstid tack vare dem och lika många har kunnat ta längre ledigheter. 63 procent tycker att AI-lösningar ökar den individuella produktiviteten och 54 procent att de bidragit till mer tillfredsställande arbeten. 52 procent tycker att de har ett ökat välmående i allmänhet.
En viktig slutsats av undersökningen är att modern teknik som AI kan bidra till att lösa problem på arbetsplatserna och till att ge människor ett bättre mående. Det gäller i synnerhet för de ökade problem med mental ohälsa som är en följd av Coronapandemin.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-11-19
SCHABLONER FÖR SOCIAL DISTANSERING FRÅN TECHNIMA NORDICNy innovativ lösning från ABB för smart energioptimering av byggnaderNy halvledarbeläggning kan bana väg för framtidens gröna bränslenFör snäll eller för snål? Svenskarnas omfattande lösenordsdelning öppnar upp för bedragare
2020-11-18
Höganäs Verkstads AB köper MTE bäddfräsCERTEX och Klätterteknik blir ett bolagÖppet brev till Maskinentreprenadmarknaden!ABB:s lösning Compact Interior Paint sparar utrymme och ger minskade målningskostnader samt mindre miljöpåverkan100 procent sortering av avfallet när Glöstorpsskolan byggs”Offentliga upphandlingar ett sätt att driva byggbranschen framåt”ChargePoint tillkännager integration med Apple CarPlay – Revolutionerar förarupplevelsen på en växande elbilsmarknad Veeam har nu över 400 000 kunder som använder dess backup-lösningar för att skydda, hantera och frigöra sina dataFörväntad stark julhandel – men ökade krav på flexibilitet
2020-11-17
Ännu vassare support med ny skärande tekniker Nya Mirka® AIROS är den första smarta elektroniska robotsliparenPUB, Singapores nationella vattenförvaltningsorgan, utser ABB att automatisera världens största membranbioreaktorDBT har fått ytterligare två nya medarbetare Cementas byte till A60H dumprar ökade produktiviteten med cirka 30 procentKundunika kapslingarDynabook utökar sitt prisvärda satellit pro-sortiment med ny C40- och uppdaterad C50-modell
2020-11-16
​Nu öppnar Veldi Bemanning i Malmö!Nya Iridium grovlekar för den perfekta finishenGreen Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radSkarpare lösning för rakelbladProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
2020-11-13
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Givande dialog om Sörgraninge mångfaldsparkBolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
2020-11-12
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
2020-11-11
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optionerAnimation av digital flödesvakt för vatten - PF3WB/C/S/R Nu ska södra Sveriges främsta entreprenör utsesMimecast: Tre av fyra medarbetare äventyrar företagets IT-säkerhetCTEK E-Mobility lanserar nästa generations elbilsladdare Honeywell och Vertiv satsar på hållbara datacenter
2020-11-10
Den tunnaste rotationsenheten med elektrisk bromsHälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörernaVolvo presenterar F-generationens ECR50 - enastående mångsidighet och användarvänlighetSmart vattennät hjälper Anglian Water att förebygga vattenbristBoliden Rönnskär – världsledande på metallåtervinningFörpackningsändring och ny färgkodning på Q&E-ringarNy rapport: 2,6 miljoner laddbara personbilar kan rulla på svenska vägar inom tio årJönköping Energi investerar i företaget Primrock tillsammans med fyra energibolagNy rapport pekar på behovet av hybrida molnlösningar som möjliggör kontinuerlig drift
2020-11-09
Schuchardt Maskin AB är med och skapar nästa generations tekniker
Annonser