AI har potential att skapa nya, bättre jobb visar färsk studie - industritorget.se
TORSDAG 28 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

AI har potential att skapa nya, bättre jobb visar färsk studie

Det är mer troligt att AI och automation kommer att skapa fler jobb än färre.
Såväl AI, robotar som automatisering kan också skapa mer avancerade jobb. Det visar en ny rapport från PA Consulting och CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development).

I rapporten "Människor och maskiner: från hype till verklighet", undersöks effekterna av artificiell intelligens (AI) och automatisering på arbetsplatserna. Rapporten föreslår att AI, robotar och automatisering totalt sett kommer leda till fler arbetstillfällen, om än med ett visst skifte i allokering av jobbens kompetensnivå. Generellt kommer jobben att bli mer komplexa, öppna för utvecklingsmöjligheter samt även blir mer flexibla i hur och när de utförs.

En tredjedel av de 759 brittiska företag som deltog i studien har investerat i AI och automatisering under de senaste fem åren och sysselsättningseffekterna var positiva. 35 procent såg fler arbetstillfällen i områden som automatiserats eller där investeringar skett i AI och bara 25 procent upplevde att arbetstillfällena blivit färre.

- Det är verkligen goda nyheter att AI inte begränsar efterfrågan på anställda. En vanlig uppfattning i dag är att AI kommer att skapa mer arbetslöshet. Studien har genomförts i England men slutsatserna är i högsta grad aktuella för svenska företag och organisationer som vi ser det, säger Peter Wardell, partner och specialist på digital transformation på PA Consulting i Sverige.

Enligt rapporten upplever 50 procent av de tillfrågade att monotona arbetsuppgifter minskat och 41 procent att de har bättre kontroll över sin arbetstid efter implementering av AI eller automatisering. I det avseendet finner rapporten att AI troligen kommer förbättra arbetsförhållanden, och i förlängningen skapa bättre förutsättningar för fysiskt och mentalt välmående.

- AI och automation har en enorm inverkan på både arbetsplatser, arbetskultur och arbetsmetoder. Möjligheterna att använda teknik för att ytterligare frigöra mänskliga resurser i arbete är stora, fortsätter Peter Wardell.

I omställningen till framtidens AI-integrerade arbetsplats spelar HR en viktig roll. Men rapporten visar att endast 55 procent av organisationerna konsulterar HR när de investerar i AI eller automatisering. Lägg därtill att endast 45 procent av HR-avdelningarna var involverade i själva genomförandet.

- HR-avdelningarna bör samverka med verksamheten och IT för att kartlägga framtida kompetenser, möjligheter och roller för företag och organisationer som satsar på stöd från AI-verktyg. Företag och organisationer som inte ger HR mer ansvar för att säkerställa balansen mellan tekniska resurser och mänskliga resurser kan hamna på efterkälken, konstaterar Peter Wardell.

Rapporten kan laddas ner från vår hemsida här.
www.paconsulting.com/globalassets/downloads/people-centred-organisations/cipd-people-and-machines.pdf

För mer information kontakta PA Consulting Group:
Pia Kullander, marknads- och kommunikationsansvarig, 0733-104780, pia.kullander@paconsulting.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovation
Annonser