SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

AI nyckel för konkurrenskraft

I snabbt föränderlig omvärld
Artificiell intelligens (AI) är en nyckel för många företags konkurrenskraft. Det säger dataanalysföretaget Qliks chefsstrateg James Fisher, som nämner tre grunder som företag bör ha på plats för att få ut så mycket som möjligt av AI vid användande av beslutsstödsystem.

-I dagens snabbt föränderliga omvärld är nyttjande av kraften i AI nyckeln för att förbli konkurrenskraftig. Integration av AI-funktioner i dataanalyser är ett sätt att nå djupare insikter i realtid, säger James Fisher.

Han pekar på tre grundläggande bitar som behöver finnas på plats för att kunna använda AI på ett effektivt sätt med beslutsstödsystem: bygga en tillförlitlig datagrund för AI, hitta och agera på insikter med AI-analys samt att bygga och driftsätta AI för avancerade användningsfall. Qlik jobbar med dessa tre delar för att stärka företag på deras AI-drivna resa, enligt James Fisher. Qlik har också byggt in dessa tre steg i lösningen Qlik Staige.

Bygga tillförlitlig datagrund för AI
Lösningar för datakvalitet och dataintegration behöver utnyttja AI för att automatisera dataleverans och transformation av data. Det kan bland annat handla om att AI-förstärkt datakvalitet erbjuder diagnostik och korrigering av ofullständiga och korrupta eller opålitliga data. Qlik hjälper bland annat franska flygplanstillverkaren Airbus med att leverera AI-redo data.

Hitta och agera på insikter med AI-analys
Det finns flera olika sätt att jobba med AI-analys. En viktig del är att, med inbyggd prediktiv analys i ett beslutsstödsystem, kunna identifiera vad som skapar störst inverkan på ett resultat och som en del av det kunna analysera viktiga drivkrafter för att få en djupare förståelse för påverkansfaktorer. Med AI går det även att automatiskt skapa de bästa visualiseringarna och hela instrumentpaneler med några få klick samt att med AI-genererade insikter tolka och sammanfatta resultat direkt i instrumentpanelen. Qlik har levererat AI-förbättrade och prediktiva analysfunktioner till stora företag som till exempel spanska CaixaBank.

Bygga och driftsätta AI för avancerade användningsfall
Med auto-machine learning kan organisationer skala upp investeringar i datavetenskap till fler användare samtidigt som tekniskt kunnig personal kan anpassa AI-lösningar för nya användningsområden. Det är bra att prioritera snabb datatransformering och modellernas noggrannhet. Många använder Qlik AutoML för att öka AI:s genomslagskraft, Ohio State University Physicians är ett exempel.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-11-22
Svenska konsumenter utsätts för risk Sex av tio svenskar känner sig nöjda på jobbetLEMO presenterar stolt sin nya hemsidaTvådelat överspännings­skydd M-LB-400Löjte AB hjälper bygg­branschen vara ”just in time”
2023-11-21
Ny funktion och app på ingångLuni Metall vidare mot en komplett systemleverantörISCAR Sverige presenterar en ny projektteknikerISCAR Sverige presenterar ny projektteknikerEn frisk fläkt inom global vindkraft
2023-11-20
Kostnadseffektiv och tillförlitlig lösningReThink Factory gör lokal 3D-printning möjligUnga väljer bort AIAnders är östra Sveriges främsta entreprenörDEFA klättrar mot toppen
2023-11-17
Revolutionerande EMC-skyddLansering av Bredels NR Transfer-slangXL-BYGG lanserar NätverketNy applikation gör det lättareHydroscand SlangExpress expanderar i Dalarna
2023-11-16
Lichron levererar en tredje Zayer till EurosteelBusch förvärvar centrotherm clean solutionsHydro Extrusion pressar ner energianvändningen Ny teknologi skapar ut­rymme för energibesparingRenovering av 2800 kg tung svarvspindel