TISDAG 13 APRIL 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Alfing investerar!

Den imponerande ByStar Fiber med styrka på 12 kW kopplad till en ByTrans blir till en enhet som i styrka och snabbhet ersatte två andra laserskärmaskiner.
Skriver man Älmhult tänker många på…
…ett världsberömt företag. Men det finns även andra företag på tillverkar och säljer möbler i stora serier. Företaget Alfing i samma stad har under årens lopp levererat mer än 250000 sittplatser till idrottsanläggningar och aulor. Detta innebär att så gott som varje svensk vid något tillfälle suttit i en Alfingprodukt, eller legat i en, för företaget tillverkar nämligen även sängar, och en hel del annat. Nu har man, pandemin till trots, investerat ordentligt ibland annat den kraftfullaste och snyggaste fiberlasern på marknaden. Claes-Göran Claeson är VD och bjuder på en rundtur i lokalerna och berättar om verksamheten.

Tre företag i ett
Ryggraden och huvudverksamheten är legotillverkning vilken står för 60 % av företagets omsättning. Man har två produktionsenheter i Älmhult, Nord och Syd. De är lika stora med sina 11000 kvm produktionsytor vardera, där man i Syd har fokus på tunnplåt, och på Alfing Nord vi besöker idag, hanterar de grövre plåtarna och en hel del annat.
Bland några av företagets kunder återfinns Elme Spreader som hanterar de stora fraktcontainrar man ser i hamnar runt om i världen. En annan produkt är sjukhussängar till Invacare.

- Vi tillverkar allt som ligger under madrassen berättar Claes-Göran, och när vi gör det, har vi en produktionstakt på 90 sängar per dag.

Förutom legotillverkningen finns här även Alfing Seating, som tillverkar sittplatsläktare för konserthallar och liknande. Vi vandrar vidare och kommer till en vackert röd skogsmaskin vid namn TERRI med åtta hjul som fungerar både som skördare och skotare. Finska Valmet gjorde den första prototypen i början på 70-talet, Alfing köpte företaget och sedan dess tillverkas TERRI i Älmhult. Maskinen tar sig fram i terrängen överallt på grund av sin lätthet vilket uppskattas av skogsägare som inte vill lämna spår i marken där man arbetar.

Bytte två mot en 12-kilowattare!
I en av lokalerna står en kantpress på 400 ton med en bockningslängd på 4100mm med ett utökat verktygsutrymme på 200mm. Den här kantpressen har mjukvaran BySoft 7 Bending i sig, och är sammankopplad med den glänsande nya fiberlaserskäraren som installerades före jul.

- Tidigare hade vi två laserskärmaskiner, en på 3 kW och en på 6 kW, dessa byttes ut mot en på 12 kW och vi kunde räkna ut att de första 600 timmarna vi körde den motsvarade 2000 timmar med de två äldre säger Claes-Göran.

Operatörerna gillar den nya fiberlasern
De två laseroperatörerna Sebastian Persson och Tobias Nilsson ser nöjda ut där de står och ser hur snabbt nytillskottet arbetar.

- Till den nya fiberlasern har vi även en ByTrans Extended, ett materiallager som gör att vi kan ladda sex ton plåt på eftermiddagen, och när vi kommer tillbaka på morgonen dagen efter är allt färdigskuret säger Tobias.

- Så den nya fiberlasern är imponerande snabb, och killarna vet vad de pratar om. De har bägge åtta års erfarenhet som laseroperatörer.

En liten smidig kantpress på samma gång!
Strax intill den nya fiberlasern står en liten behändig kantpress där Sejla Pilipovic sitter och bockar på en Xpert 80, en liten smidig kantpress som kom samtidigt som lasern. Sejla är inne på 14:e året i företaget och räknas som en kantpressveteran.

- Jag trivs bra, säger hon bakom skyddsmasken där hon sitter och arbetar framför kantpressen, som trots sitt lilla yttre är fylld med smarta lösningar som gör att arbetet kan automatiseras.

Det fina med Bystronics program för metallbearbetning är sammankopplingen mellan just kantpress och laserskärning. Redan när plåten blir skuren i lasern ”vet” programmet hur många bockningar som ska ske i senare skede, och räknar ut vilken kompensation ska göras vid en större mängd bockningar av själva plåten. Med både den stora 400-tonnaren och den lilla nya på 80 ton som hopkopplade med den nya fiberlasern står nu Alfing i Älmhult rustade för en ljus framtid.

För mer information, vänligen kontakta:

Bystronic Scandinavia AB:
Per Göransson (VD); per.goransson@bystronic.com

Alfing i Älmhult AB:
Claes-Göran Claeson (VD); claes-goran.claeson@alfing.se
Kontaktinformation
Postadress
Box 151
34322 Älmhult
Besöksadress
Bäck­gatan 32
34322 Älmhult
Region
Älmhult
Kronobergs län
Sverige
Orgnr:
556216-5547
Grundat: 1964
Anställda: 70
Välkommen till Alfing i Älmhult AB.

FÖRETAGET – OM OSS
Alfing grundades för över 50 år sedan. År 2018 förvärvades Transpo Konstruktion AB vilket stärker företagets position på marknaden samtidigt som verksamheten utvecklas för att möta kundernas ökade krav.
Under Alfing finns grenarna Alfing Produktion, Alfing Komfortstolar, skogsmaskinstillverkaren Terri och möbelföretaget SOMA.
Företaget drivs sedan 1993 av Hans och Kerstin Johansson.


VÅR AFFÄRSIDÉ
Vi ska med hög teknisk kompetens i nära samarbete med våra kunder erbjuda konstruktion, tillverkning och ytbehandling av produkter i främst plåt och rör. Vi erbjuder ett helhetskoncept inkluderande montering, lagerhållning och distribution.

VÅR MÅLSÄTTNING
Vi ska leverera kompletta produkter och sätter mycket prestige i arbetet att ha hög service och visa ett stort engagemang gentemot våra kunder.

Vi lever efter vår slogan - Making your visions real.


Certifieringar

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2000

Kontakter

Hans Johansson
VD
0476-268 01
Hans Karlsson
Försäljning Lego
0476-268 11
William Ingvarsson
Försäljning Lego
0476-268 17
Jimmy Andersson
Försäljning Lego
0476-268 26
Arne Karlsson
073-413 80 84

Filmer

The Great Future - Alfing

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-03-29
Mikael 3D-printar innovativ skidstav av råvaror från skogenKB Components expanderar i Centraleuropa
2021-03-26
SourceMe:s vision om tillverkningsindustrins nästa generationABUS utvidgar radiostyrningsprogrammet ABURemoteLesjöfors Fjädrar ställer om till fossilfritt och sänker utsläpp med upp till 90 procentÄr ditt företag intresserad av formeln för en IT-driftslösning som verkligen gör skillnad?HCL Technologies lanserar ASM 2.0-ramverk för att omvandla applikations­hanteringen i den digitala eranSafe Control Materialteknik 2021 – firar 20 år och 2 miljoner framgångarAlicat scientific lanserar coda – en ny typ av coriolis massflödesinstrumentProtolabs lanserar ett unikt hackathon i hållbarhet för designingenjörerHar ergonomin hos industri­arbetare glömts bort?Coval GVMAX HD, Mångsidigt vakuum för alla branscherNy rapport från F-Secure: CISO-rollen har skiftat från IQ till EQNy rapport om cybersäkerhet för styrelseledamöter
2021-03-25
Ny HR-roll behövs i pandemins kölvattenAC-D – Ny modulär luftbehandling, helt utifrån dina behovKostnadsfri kompetenshöjning genom Veldi – ansök redan idag!Europeisk VD-allians förespråkar ambitiös klimatstrategiFIEPOS - Framtidens spänningsaggregatVeeam offentliggör nya förbättringar i sitt ProPartner-nätverk i EMEAABB-robotar förbättrar produktiviteten vid Nestlés brasilianska anläggningar med över 50 procentSM-finalerna i bandy 2021Red Bull Racing trimmar Formel 1-teamet med avancerade molnlösningar för dataanalysTA Associates köper majoritetsandel i Unit4 i affär värderad till 2 miljarder dollarBetala hur och var du villEtteplan introducerar HowTo
2021-03-24
Tillförlitlig strömförsörjning med nya kompakta nätaggregat från Schneider Electric Verizon utökar kundupplevelse- och kontaktcenter-erbjudandet med Genesys CloudNytt forskningsprojekt med klimatskyddsmål för pappersindustrinE.ON tecknar ramavtal med RejlersSolör Bioenergi med i satsningen på fjärrvärme i EkeröVarje vätska har ett fingeravtryck – och nu kan det mätas i realtid Södras nya fabrik för KL-trä närmar sig – ökar kapaciteten med tio gångerNytt grepp för att försöka minska klimatoroHCL stödjer företagens flytt till molnet med hjälp av RISE with SAPtado° släpper en rad nya funktioner i sin app TCS ska hjälpa Skanska att bli mer digitalt avanceradeRejlers förnyar ramavtal med Agder Energi i NorgeSTIHL lanserar ny grov­dammsugare för konsumenter
2021-03-23
Nytt webinarium om logistik­fastighets­marknaden i Norden ABB och ETH utökar samarbetet för att främja forskningen om framtidens robotarVertiv underlättar för partner med nya stödfunktionerKyltorn med EC-fläktarna AxiBlade hjälpte företag i tappningsindustrin att spara energiSveriges snabbaste superdator för AI är invigdLambertsson expanderar i Umeå – nu går flytten till nya större lokalerHållbar logistik och självledarskap skapar nya jobbmöjligheter i VästeråsUnik forskarutbildning lockar nya doktoranderCaroline Szyber ny styrelse­ordförande för CM-bolagen
2021-03-22
DENIOS Webinar belyser riskerna kring litium­batterierStockholm Norviks hamn är Årets bygge 2021Coronapandemin har fått offentliga verksamheter att satsa mer på distansarbete och molnlösningarHCL stödjer företagens flytt till molnet med hjälp av RISE with SAPStort genombrott för ”viktlös” energilagringVårens elpriser fem gånger högre än i fjolABB stöttar hållbar tillverkning i Kina
2021-03-19
Ny maskin i vårt TeknikcenterMer exakt grävning med uppdaterade Dig Assist-apparEnersize skriver avsikts­förklaring för att tillhanda­hålla tjänster i IndienSvemester ger högtryck för båtar och samlarbilarEn ny unik lösning för inkoppling av rör till värmepumparSå vårstädar du hemmet smart och få tid över till annat Oracle presenterar innovationer för det autonoma datalagret
Annonser