SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Allt om relining

Stambyte bör utföras var 40-50 år
Ett stambyte är något som man bör göra var 40-50 år ungefär. Eftersom man som regel bara gör ett stambyte 1 gång per livstid blir många överraskade om hur dyrt och omfattande processen är.

Kort sammanfattat:


- Det kostar hundratusentals kronor
- Ni kan inte bo kvar i de veckorna som stambytet sker.
- Ditt hem blir en byggarbetsplats
- Mängder med byggdamm som rivs upp som finns kvar i luften veckor och till och med månader efter renoveringen.

Det bra med ett stambyte är att du får nya stammar. Så när det är gjort så behöver du inte göra om det på många många år.

I denna artikeln skrivet av firman Relining Göteborg skulle vi introducera en relativt ny metod som har ändrat spelreglerna för hur länge man kan ha stammar. Metoden heter relining.

Relining går ut på att man gjuter ett plaströr inuti det gamla rören. Det sker på någon dag och det blir ingen stor renovering. Bedömningen är att relining är hälften så billigt som stambyte och du åstadkommer ungefär samma sak.

Hur fungerar relining?


Relining kan delas upp i 4 steg.

Steg 1: Inspektion.


Först och främst behöver entreprenaden veta om det överhuvudtaget är möjligt att förnya stammarna genom relining. Detta görs genom en inspektion, då filmar man rören med hjälp av en liten kamera.

Steg 2: Spolning.


Om rören är kvalificerat så är det dags att spola rent.

Steg 3: Ny beläggning


Efter spolningen så är det dags att fodra in röret. Detta sker med många lager polyesterplast.

Steg 4: Sista kontroll


När beläggningen är gjord så måste hela stammen inspekteras igen med en kamera för att se att allt är intakt.

Fördelar med relining:


Snällt mot din plånbok (Eftersom du sparar ca 50% av det du hade betalat för ett stambyte)
Snällt mot miljön (Eftersom du förlänger det existerande materialets livslängd. Tänk hur mycket resurser som hade gått åt om du slängde allt det gamla materialet)
Logistikmässigt fördelaktigt (Ni kan bo kvar i fastigheten. Inget byggdamm eller stök)

Framtidens renovering


Vi tror på att i framtiden kommer relining vara en del av den Svenska byggnormen. Innan man ens börjar tänka på ett stambyte bör man tänka på relining först. När man väl har infodrat rören och det börjar bli dags att byta nästa gång kan man börja att fundera på ett stambyte.

Vi tror att i takt med att klimatfrågan blir viktigare och viktigare så kommer fler konsumenter och företagare välja de klimatvänligaste alternativen. Särskilt när de klimatvänligare alternativen både är billigare och enklare för slutkund.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-17
TECEs nya Smart Home-system: energieffektivtWästbygg Gruppen avyttrar logistikfastighetByggelement öppnar ny fabrik Trimble's connected For­est Management SystemNordkoreanskt kopplad hotaktör
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa