Allt talar för mindre komponenter - industritorget.se
ONSDAG 27 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Allt talar för mindre komponenter

Även inom automationsbranschen måste vi hushålla med med våra resurser, spara energi och motverka den globala uppvärmningen.
Effektivare energianvändning och bättre resurshushållning går hand i hand.

I automationskomponenter ingår ofta aluminium. Att framställa ett kilo aluminium från bauxit kräver cirka 80 kWh elektrisk energi. Använder man återvunnet aluminiumskrot är det i stället 4–5 kWh, en rätt stor skillnad. Men det är genom att använda mindre aluminium det går att göra verklig skillnad. Ett ickeanvänt kilo aluminium kräver ingen elektricitet alls och genererar därmed heller ingen koldioxid som bidrar till den globala uppvärmningen.

Sättet att minska aluminiummängden i exempelvis cylindrar är många. En cylinder behöver inte ha ett cirkulärt tvärsnitt, kolven kan vara rektangulär eller åttkantig, bägge ger vid samma kraft betydligt mindre yttermått på cylindern och sparar därmed material. Av hävd och ohejdad vana är cylindrar tillverkade i några förutbestämda diametrar, vilket kommer från den tid vi mätte i tum. Ofta när man ritar ett system tar man dessutom till lite extra. Lösningen här är noggrannare dimensionering med en viktbesparing på ca 20 procent som resultat.

De nättare produkterna väger mindre, behöver mindre utrymme för luft och energi sparas i form av en lägre luftförbrukning. Många cylindrar är standardiserade enligt olika ISO-normer vilket betyder en mängd onödigt material på cylindern som kan tas bort utan att varken funktion eller installationsmått förändras. Mellan 20 och 30 procents viktminskning åstadkoms lätt. För ventiler gäller i princip samma sak. Men här är det kunskap inom strömningslära som ger en nättare och lättare produkt. Vid samma flöden har ventilbredden minskat dramatiskt de senaste åren. Det som var standard för 25 år sedan har minskat med upp emot 70 procent! En 30 mm bred ventil hade då ett flöde på ca 900 Nl/min. Idag har SMC ventiler som är 10 mm breda samma flöde. Materialbesparingen står i proportion till detta.

Riktningsventiler styrs av en magnetspole som öppnar en pilotventil som ställer om huvudventilen. 30 millimetersventilen drog 5 W elektricitet. SMC-ventil konsumerar 0,35 W med energisparkrets 0,1 W, motsvarande 98 procents minskning av energiåtgången.
Som en spin-off från miniatyriseringen av automationskomponenter kan en mindre robot användas och tidigare svårrobotiserade applikationer kan nu med lättare ställdon bli aktuella att robotisera. Kombinerar man allt detta med optimering av slangdimension, olika tryck vid arbetsrörelse och returrörelse kan man i många applikationer spara upp till 70 procent av energiförbrukningen. Detta inkluderar alltså energin för att producera tryckluft, till att producera materialet i våra komponenter samt elektricitet för att ställa om en ventil. Det är positivt för både miljö och plånbok!

Torbjörn Lundberg
VD SMC Automation
Kontaktinformation
Postadress
Ekhags­vägen 29-31
14171 Segeltorp
Besöksadress
Ekhags­vägen 29-31
SE-14171 Segeltorp
Region
Huddinge
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
556276-4034
Grundat: 1986
Anställda: 117
Välkommen till SMC Automation AB!

SMC utvecklar produkter och lösningar inom industriell automation och är världens största tillverkare av pneumatiska komponenter. Företaget omsätter ca 50 miljarder kronor och har 20 000 anställda globalt. I Sverige finns SMC etablerade sedan 1986 med huvudkontor i Huddinge och regionkontor i Göteborg, Lund, Borlänge och Växjö samt en mängd återförsäljare över hela i landet.

Kvalitet i allt vi gör

Vi är en pålitlig global marknadsledare med hållbarhet i fokus - både i egen tillverkning och i produkt. Tillsammans med våra kunder vill vi kontinuerligt förbättra och produktutveckla för en långsiktigt hållbar och konkurrenskraftig tillverkning. Vi investerar mycket i F&U och det ger produkter som är lättare, nättare och drar mindre energi.

Våra värdeord - Stolthet, Engagemang, Professionalism, Hänsyn & Mod

Välkommen att kontakta oss!

Kontakter

Edvard Larsheden
Marknad
08-603 12 00
Joka
08-603 12 00
SMC Kundinformation
08-603 12 40

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

SMC:s Produktöversikt 7.0

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-19
Magnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i Esbo
Annonser