MÅNDAG 20 JANUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Alpha Therapy Solutions teknologi kan få fler att överleva cancer

Alpha Therapy Solutions har under hösten 2019 antagits till Chalmers Ventures Accelerator.
Astatinerade läkemedel anses ha bäst potential att bota spridd cancer och även göra behandling av cancer mer skonsam. Men hittills har forskningen inte kunnat genomföra större kliniska studier av prövningsläkemedel. Nu kan nystartade bolaget Alpha Therapy Solutions teknologi göra det möjligt och ett helt nytt fält inom den kliniska cancerforskningen kan öppnas upp.

Trots framstående forskning var cancerrelaterade sjukdomar orsak till 9,5 miljoner människors död i världen 2018.

Metastaserande cancer, eller spridd cancer, är en av de absolut mest svårbehandlade formerna, och drabbar drygt en tredjedel av alla cancerpatienter. Astat-211 som är en alfastrålande radionukleid anses av ledande forskare ha bäst potential att behandla den. Eftersom strålningen är riktad och lokal behöver inga friska celler i kroppen angripas och behandlingen ger färre biverkningar jämfört med kemoterapi.

Produktionsprocessen av dessa läkemedel har hittills varit för komplicerad och den korta halveringstiden för astat 2011 ett stort hinder. Alpha Therapy Solutions världsunika patenterade produktionsmodul kan få bort de här flaskhalsarna. Det är en unik lösning som kan göra standardiserad och reproducerbar tillverkning av astatinerade läkemedel möjlig.

– Vetskapen att det vi gör just nu har en potential att faktiskt rädda liv är en enorm drivkraft, säger Milton Lönnroth, entreprenör och vd för Alpha Therapy Solutions.

– Vi riktar oss mot en patientgrupp som i dagsläget har en mycket dålig prognos och som det finns lite hopp för. Kan man ta fram en skonsam behandlingsmetod för dem, och samtidigt reducera antalet patienter som måste genomgå tuffa behandlingar med kemoterpi, då har man verkligen tillfört något till det globala samhället, fortsätter Milton.

Nu tas det viktiga steget att få prototypen av produktionsmodulen konverterad till en kommersiellt gångbar produkt. Det starka team som satts samman ger mycket goda förutsättningarna för att det ska bli lyckat.

– Vi har två mycket engagerade forskare som är världsauktoriteter på sitt område och en ung entreprenör med helt rätt kvaliteter. Nyligen blev Fredrik Bergman tillsatt som bolagets styrelseordförande, en person med gedigen kunskap och högt renommé i läkemedelsindustrin från bland annat Getinge, säger Mattias Münnich, affärscoach på Chalmers Ventures, som har byggt upp flera liknande bolag tidigare.

Även om bolaget är helt färskt har ”letters of intent” skrivits med några potentiella kunder och offerter från potentiella produktionsparters är på väg in. I början av november kammade Alpha Therapy Solutions hem en delad förstaplats på Venture Day och intresset kring dem växer. Hypotesen som hela bolagets vision bygger på är att när befintliga forskargrupper runt om i världen kan nås av produktionsmodulen kommer den kliniska forskningen av alfastrålande radionukliden astat kunna växa och fler kan ägna sig åt den. Nu tyder alla signaler tyder på att det är många som vill bli en del av den visionen och därmed även göra det möjligt att rädda fler liv.

För ytterligare information och frågor kontakta:
Alpha Therapy Solutions: Milton Lönnroth, VD
milton.lonnroth@chalmersventures.com, +46 (0) 704 34 84 57
Chalmers Ventures: Mattias Münnich, Affärscoach
mattias@chalmersventures.com, +46 (0) 733 83 79 33

Bild t v - Milton Lönnroth, vd på Alpha Therapy Solutions tar emot pris under Venture Day 2019.
Bild t h - forskarna Emma Aneheim och Sture Lindegren.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-01-13
15 nya fossilfria regionbussar i Västerbotten - 88% lägre växthusgasutsläpp Planetväxlar i en klass för sig!Fantastiskt år för Mercedes-Benz lastbilar!
2020-01-10
Nytt spännande koncept för framtidens automation.Fräsarna går på djupetTrollhättans truck expanderarNy Mimecast-rapport visar att dataförlust är finans­branschens främsta oros­faktorBygg inte höga hus i trä – det är för farligtBengt Widstrand ny VD för Finja Betong ABSveriges största solcellspark på gång i SträngnäsRecirkulering av pallar – för miljöns skullEn motor som pallar trycketMikroorganismer matas med giftgas för att producera biobränsleHydroscand erbjuder nu UNO-MATICEngcons grundare: Branschkollegor – ta ansvar och ställ krav!Materialflödet reproduceras perfekt i miniatyr med LEGO® Spännande om svenska framsteg inom forskning och teknik 2019Wästbygg AB bygger handelshus i Kristianstad
2020-01-09
EB80 multifunktionsmodul – en nyhet från Metal Work PneumatikNy app från Atlas Copco ökar intelligensen hos vakuum­pumparSwecamp Bomstadbaden – nöjd BAGA-kundVolkswagen Tiguan − Sveriges populäraste bilmodell hos privatköpareABB ska leverera kraft­försörjningen till Europas största batterifabrikCramo AB uppgraderar sin arbetsmiljöcertifieringInsyn i processen Framtidens digitala sjukhus­fastigheter testas på Central­sjukhuset i Kristianstad20 nya företagare med Widrikssons nyföretagar­programTvå av tre konsumenter föredrar hållbara transporter framför korta transporttiderSvensk artificiell intelligens kan revolutionera prostatacancerdiagnostikenNya tjänsten hjälper svenskar köpa solceller till bäst prisHon ska ta Bygma till toppositionAGA byter namn till Linde i januari 2020
2020-01-08
norelem förankrar säker­heten med nya lastbärande öglor och skruvarNya CP7755-serien ger dig full kontroll över kraftenHexagon stärker sin produkt­portfölj inom smarta gruv­lösningar genom förvärvet av Blast Movement Technology (BMT)Swepart Transmission har investerat i en Fanuc Robocut trådgnistmaskin CareTrack ingår nu som standard för utvalda kompaktmaskiner från VolvoPanasonic förbättrar effektiviteten i populär luft-vattenserie Stor kunskapsbrist bland svenskarna om privat cybersäkerhet Sveriges nya mässhotell byter namn till Quality Hotel Arlanda XPONetgain öppnar kontor i GöteborgLuleå tekniska universitet och Swerim stärker samarbetetPressinbjudan frukostseminarium25 intressanta fakta om distansarbete inför 2020Från organiskt avfall till näringsrik jordförbättring på fem dagar
2020-01-07
Busch Vacuum Solutions har utsetts till ”World Market Leader 2020”Ny normbrytare lanseras av Sontheimer under kommande årskiftetEgmont investerar i ledande norsk digital byråProline Promag W 300/400/500Eldrivna kylfordon för fossil­fria livsmedels­leveranser i stadsmiljöHon vill utveckla det digitala ledarskapet i grundskolanSh Industri förvärvar APJ Betong & anläggningsteknik AktiebolagSatsning på små och medel­stora företagDe blev årets kvinnliga entreprenörerSöderberg & Haak växlar upp i Stockholm och MälardalenHydroscand erbjuder nu Filter Regulator KitXERVON förvärvar AC StällningsmontageRiksbyggens Brf Viva nominerad till World in Property AwardNytt vasst life science projekt!Första företaget klart för etablering på DuvehedÄlvsbyhus - landets största småhustillverkare 20 år i följd!
2020-01-03
Atlas Copco slutför förvärvet av tysk leverantör av appliceringslösningar
Annonser