LÖRDAG 19 JUNI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Anders Ygeman invigningstalar om elektrifierade transporter på eComExpo

Sveriges ledande beslutsfattare i transportindustrin, politiker och forskare möts på eltransportmässan eComExpo den 6-7 oktober i år för att diskutera en av de viktigaste frågorna i omställningen till fossilfria transporter.
Hur ökar vi takten för att nå miljömålen inom transportsektorn? Anders Ygeman, Energi- och digitaliseringsminister, invigningstalar och gräddan av transportnäringen samt forskare och experter deltar i transportforumet.

Transportbranschen i Sverige står inför en omställning av stora mått. Hälften av transportbilsflottan ska gå på eldrift och utsläppen av växthusgas ska ha minskat med minst 70 procent år 2030. Det är världens tuffaste klimatmål men politiskt brett förankrat.

eComExpo är det nya nordiska forum där industrin för nyttotransporter ska mötas och debattera vad som konkret måste göras för att nå de tuffa målen. Men det är också en fysisk och digital hybridmässa på Scandinavian XPO vid Arlandastad, med senaste teknologin, tjänster, produkter och provkörning av nya transportfordon, från liten lastcykel till stor lastbil.

– Elektrifieringen innebär ett systemskifte, inte enbart ett teknikskifte, säger Jessica Alenius, vice vd för Bil Sweden, som är en av eComExpos medarrangörer. Alla pusselbitar måste på plats för att bygga ett nytt ekosystem. Här krävs samverkan mellan fordonstillverkare, andra företag, politiker och akademin.

Knäckfrågorna handlar om behov och tillgång av el, hur laddinfrastruktur ska lösas och vad som krävs för att samhället ska klara elektrifieringen. I synnerhet gäller det lösningarna för tunga lastbilar i fjärrtrafik, men även för lätta lastbilar i stadstrafik. Målet är att enas om en ny svensk handlingskraft för att bidra till en snabbare omställning.

– Diskussioner behövs med marknadens aktörer där de presenterar sina elektrifieringsplaner och kommande transportbehov. Under en övergångsperiod behövs också statliga stöd och styrmedel, säger Johanna Lakso, VD för Power Circle, elkraftbranschens intresseorganisation för framtidsfrågor, som också är medarrangör.

Såväl regeringen som flera av industrins portalfigurer för omställningen till fossilfria transporter framträder på ComExpo. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman öppningstalar. Andra talare som är klara är Åsa Pettersson, VD för Energiföretagen, Linda Olofsson VD Swedish Electromobility Centre och Jenny Larsson VD Hitachi ABB Power Grids Sverige.

Seminarierna leds av två av Hållbarhetssveriges mäktigaste moderatorer, Mattias Goldmann, idag Hållbarhetschef på Sweco, och Jakob Lagercrantz, grundare av 2030-sekreteriatet, en av de viktigaste klimatrösterna inom transportsektorn.

För mer information, kontakta Presschef Lars-Ola Nordqvist, tel 070-689 11 20, lars-ola.nordqvist@nowa.se.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-06-10
VBN Components får genombrottsorder från amerikanska försvaretFC Maskin har sålt ytterliggare 1 Mitsubishi trådgnist!ABB PixelPaint vinner prestigefulla IERA-priset för innovation och entreprenörskapGeomatikk lanserar GeoDig, appen för gräventreprenörerKAMIC Group förvärvar Talema Group, en global tillverkare och leverantör av magnetkomponenterGasellföretag inom V/A köpte unik Manitou teleskoplastare från Scantruck ABStörre möjligheter för årets nyexaminerade – ingångsjobben ökarTillverkare av akustik­lösningar vill öka trivsel med nytt sortiment av färgerSvenska företag bland de mest utsatta för cyberangrepp
2021-06-09
Robusta miniatyrtryckgivareAdvanced Engineering Göteborg flyttar mässan till 19–20 april 2023ABB lanserar ny skräddarsydd digital övervakningstjänst för prediktivt underhåll av transportbandNytt ljus över tillverkningen av ultratunna polymererHögskolan Väst digitaliserar och utvecklar utbildning inom elektriska fordonUltraplatt bakgrundsbelysningAttraktiv kontorsmiljö lockar efter pandeminElektronikmässan Göteborg flyttar till 2023Cisco tar steget in i fram­tiden med nya Webex SuiteNCC bygger ut vattenkraftverk i Skellefteå
2021-06-08
ifm tilldelas: Årets fabrik 2020Ny teknik och rätt personal är utställaren Hygaps framgångsfaktorer Spara pengar med noggrann CIP-övervakningBli certifierad ventilations­montör – på nätetFrån smarta komponenter till Industry 4.0 Hur kan stål bidra till ett hållbart samhälle?MTRX inleder samarbete med EuropcarMångmiljonsatsning med fossilfri ånga till Örtofta sockerbruk utanför Eslöv ger betydande klimatfördelarGunnebo Fastening lanserar - Nytt koncept Ny förpackningFlexibel och enkel att installera - det nya operatörsassistanssystemet ifm mateMats Norberg ny vd för SwerockDana Lim anställer säljexpert för att stärka närvaron i SverigeÅrets Tjänstebilsbarometer från LeasePlan
2021-06-07
Schneider Electric levererar automationslösning till svenska exportföretaget PrimozoneKonfigurera givarparametrar via en app med BluetoothSoftronic bygger upp nytt specialistområde inom IT-arkitekturVi bygger hållbarhet, tillsammans - Saint-Gobain Sweden ABSmidmek fortsätter sin satsning - My Becker ny projektchefOOF Group och Eleiko Group bildar joint venture och uppför 18 700 m² logistik i HalmstadMowida förenklar livet i fastighetsbranschenMoa hjälper Solör att arbeta än mer klimatsmart i Vilhelminaifm trotsar Coronaviruskrisen
2021-06-04
Större ytor i Tyskland tack vare ökade affärsvolymerSMC lanserar retardationskontroll som alternativ till stötdämpareVolvo förbättrar och utökar utbudet av hybrid­grävmaskinerSyntronic tillverkar kretskort med nitrogen från Atlas CopcoPlåt- och ventbranschen lanserar lärlingspremie för företagSchunk Rota THW3FlixMobility expanderar i Sverige, får ny investerare och backas med 650 miljoner dollarSvenskt företag i framkant inom PVD-coatingDavids Volvo är gjord av legobitarParkers högpresterande flänssystem får en ny certifiering för marina tillämpningarSvenskt HealthTech-bolag skapar coronafria miljöer
2021-06-03
Har du också sett fördelen med IO-Link?Serviceteknikern Emma gillar att vara ute i fältCertifierad ballåsning till Western BalvagnarHögre upplösning med nya boost-serienMicke stärker upp servicen av Merlo i Stockholms­områdetSmidig integration med kompletta verktygssystemABB stärker satsningen på att minska koldioxid­utsläppenEnormt intresse för 3D-printad elsparkcykelBosch lanserar ergonomiska excenterslipar för proffsEndress+Hauser utmanar den traditionella industrin
Annonser