Andreas lär algoritmerna göra jobbet - industritorget.se
MÅNDAG 25 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Andreas lär algoritmerna göra jobbet

Bakom det enkla systemet Ecosense Trailer Assist för automatisk inställning av takluftriktare jobbar avancerade algoritmer i det tysta.
Att ställa in takluftriktaren manuellt är krångligt, tar tid och kan vara riskfyllt. Då är det smartare att låta algoritmerna göra jobbet, säger Andreas Persson, teknikchef på Rumblestrip.

Rumblestrips teknikchef Andreas Persson leder arbetet med att lära algoritmerna att hitta den bästa vinkeln.

Andreas Persson är civilingenjör med en examen i farkostteknik från KTH. Efter examen jobbade han i sju år som konsult med fokus på fordon och specialinriktning på aerodynamik på lastbilar. Under två år var han konsult på Scania där han var med och designade nya lastbilar och andra Scaniaprodukter. Sedan ett år tillbaka är han chef för teknik och utveckling på Rumblestrip.

– Ecosense Trailer Assist är en perfekt kombination av det jag jobbat med tidigare, med aerodynamik, algoritmer och maskininlärning, säger Andreas.

Ecosense Trailer Assist fungerar så att en sensor läser av att man bytt trailer eller annan last. Sedan räknar systemet ut en ny optimal position för takluftriktaren och ställer in den. Det är ett enkelt system som sköter sig själv utan inblandning av bilens förare. Men bakom enkelheten finns avancerade maskininlärda algoritmer som gör jobbet.

– Maskininlärning innebär förenklat att man tränar en dator att hitta samband mellan olika parametrar. I vårt fall lär vi algoritmerna att räkna ut den optimala vinkeln på takluftriktaren med hjälp av parametrar som exempelvis lastens höjd, hur långt bort från dragbilen lasten är och vilken form lasten har. Vid varje byte av last räknar systemet ut hur takluftriktaren ska stå för att lastbilen ska få så lågt luftmotstånd som möjligt.

En vanlig missuppfattning är att om man endast kör med fyrameterstrailrar, så behöver inte takluftriktaren justeras. Men för att få bästa resultat bör den ställas in varje gång man byter last.

– Om du skulle kontrollmäta tio fyrameterstrailrar skulle du få tio olika höjder. Sedan kan höjden på samma trailer variera beroende på hur dragbilen är ställd. När föraren justerar luftfjädringen kan det ge olika höjd på trailern, påpekar Andreas.

Man kan tycka att det skulle vara enkelt att ställa in takluftriktaren manuellt. Men det är krångligt, tar tid och kan vara riskfyllt.

– Det tror jag är en anledning till att många inte ställer om sina takluftriktare. Det är svårt att mäta rätt med tumstock eller måttband. Det kan också vara farligt att klättra omkring mellan bil och last. Den tid det skulle ta riskerar dessutom att äta upp vinsten med bränslebesparingen. Då är det smartare att låta algoritmerna göra jobbet, understryker Andreas Persson.

Ett annan specialkunskap som Andreas tillfört Rumblestrip är CFD-simulering. Det innebär att matematiska modeller används för att simulera aerodynamik i en dator.

– CFD-simuleringar är ett alternativ till tester i vindtunnel. Förutom att det är billigare innebär det även att man kan beräkna luftmotståndet redan innan produkten är tillverkad, påpekar Andreas.

Han ångrar inte att han tog jobbet på Rumblestrip. Det är ett litet bolag vilket innebär att han får rycka in och supporta där det behövs.

– Det finns en charm i att jobba i ett startup-bolag. Man får jobba mycket fritt, det är korta beslutsvägar och varje medarbetare har ett stort inflytande på slutprodukten. Det är stimulerande att enkelt kunna se sitt bidrag till produkten.

Milad Pouyanmehr
VD
milad@rumblestrip.tech
+46767607403

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-15
Växande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i EsboStålproduktionen minskade i april
2020-05-13
Med 40 års erfarenhet och ny teknik skapas nya möjligheterDigital körjournal ger mer tid till kundernaFörsta IOT OUT OF THE BOX levererade till kundHydroscands smidiga tryck­luftslang finns nu i butik och webbutikInnovativ konsulting med inriktning på användandet av ConTech inom byggbranschen.Nya Hyundai i10 lanseras i samarbete med Rädda BarnenDet nya Gotlandsflyget presenterar sin VDNatali Engstam Phalén utsedd till en av framtidens kvinnliga ledareVehco byter namn till AddSecureMischa Moszkowicz ny marknadschef på XL-BYGGHär är årets Drömjobbare!Ingen extra kostnad att gå över till elfärjorSpecial-Elektronik förstärker sin position inom AV-teknik och utökar sin säljkår​Renault största elbilsmärket i aprilLindab lanserar TEKNOsim 6.0Gaser centrala i världens största polarexpedition
2020-05-12
Kompakt lösning för kantpressrobotiseringSträckfilmsmaskinen PallPack 2000F ökar plantskolans produktivitetProducera mer konkurrens­kraftigt med en CobotPrima Power presenterar Prima@HomeSwecons diplomerade servicetekniker gör kundupplevelsen ännu mer premiumFörsta vindkraftstornet i trä står klartParker lanserar IQAN-XC4x-expansionsmodulfamiljen för att utöka de hydrauliska maskinstyrningsfunktionernaUponor lanserar nytt värme- och kabelskyddsrörFörsta spadtaget för Örebro läns största markförlagda solparkGyproc Monteringshandbok i ny upplagaNorconsult samarbetar internationellt i nytt uppdrag för Svenska KraftnätViktiga standarder för ångturbiner under omarbetningRobotar kan hjälpa företag i regionenNya krav när litiumjonbatterierna tar över50% mer utrymme i distributionsboxar med Siemens nya RCBO-switchar
Annonser