TISDAG 18 MAJ 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Artikel i lokaltidningen HT

Befarade det värsta – nu rusar försäljningen
Under året har vi kontinuerligt rapporterat om stålbadet som många branscher genomgår. Just därför tycker vi också, i tunga tider som dessa, att det är minst lika viktigt att berätta om ljusglimtarna i näringslivet.

I en serie artiklar berättar vi om några av de företag som kommit ut på andra sidan.

HUDIKSVALL Den har kallats väggen, handbromsen och mycket annat – effekten av corona.

För Oilquick innebar den oro, inställda investeringar och stoppade rekryteringar.

Nu är det något helt annat.

– I januari, februari och mars har det bara exploderat kan man säga, säger Henrik Sonerud.
Restriktioner har fått oss att jobba hemifrån och undvika att träffa människor. Ett stålbad för många branscher som restaurang och hotell – men tvärtom för företag som Oilquick, vilka tillverkar snabbkopplingar till entreprenadmaskiner.

– Egentligen kan man säga att under mars och april förra året var det oro, för man visste inte vartåt det skulle gå. Under den perioden var det lite lägre orderingång och lite lugnare, säger företagets vd Henrik Sonerud.

– Plus att när vi pratade med tyskarna, som är vår största marknad, sa de att det nog kunde vara 30–40 procent ner.
Tjänstemännen fick flytta hem sina kontor, de planerade rekryteringarna stoppades, investeringar sköts fram och förutsättningarna för att permittera personal undersöktes.

– Vi förberedde oss för worst case.

Men den totala marknadskraschen kom inte – för vägar, broar och annan infrastruktur stoppades inte och entreprenadmaskinerna rullade på.

– Vi såg att reservdelsförsäljningen ökade lite i början på corona, för då lagade man det man hade och vågade inte köpa nytt, säger försäljningschef Johan Lindqvist.

Sommaren och semestrar kom, men ovissheten om framtiden var konstant.

Men så passerade augusti och något började hända.

– Efter sommaren och semestrarna behövde vi skruva upp lagernivåerna igen, för då såg vi att det tappet vi trodde skulle komma aldrig kom, förklara Johan Lindqvist.

September passerade, oktober och november lika så. Alla månader med konstant ökning av beställningar.

Och efter årsskiftet exploderade det.

– Det är precis som att man har hållit i tömmarna, för man inte har sett slutet på corona och har inte vågat investera. Nu ser man vaccinationerna komma och då får man en annan mental bild tror jag. Man vågar, säger Johan Lindqvist.

– Vi hade all time high i orderingång i februari och i mars, tillägger Henrik Sonerud.

Från bokslutet i september ligger företaget just nu 32 procent upp på orderingångarna.

När nu våren, med fjolårets något lägre siffror, närmar sig finns inget som tyder på att ökningen skulle avstanna.
Snarare är det tvärt om och företaget måste få in mer arbetskraft.

– Vi har kanske anställt tio eller tolv stycken sedan december och söker ett femtontal till, säger Henrik Sonerud.

Förutom nya kunder och kunder som återkommer står nya marknader för en del av ökningen som företaget nu upplever.

– Vi har dragit igång dotterbolag i Frankrike och England, vilket också gett effekt. Vi har dessutom pratat med våra amerikaner och diskuterat ett samarbetsbolag, vilket också gett effekt, säger Henrik Sonerud och får medhåll av sin kollega.

– Ja, där är det 200 procent upp, så USA kommer bli väldigt spännande framåt.

Lite drygt ett år har passerat sedan tjänstemännen började jobba hemma. En period där vissa upplevt sig bli effektivare, menar Johan Lindqvist, men också en period av saknad efter att få träffa sina kollegor och umgås.

Att företaget då, trots omständigheterna, för andra året i rad av utsågs till Sveriges bästa industriföretag och samtidigt klättrat från 15:e till nionde plats över Sveriges bästa arbetsplats gör dem stolta.

– Vi är nöjda och personalen stolt. De har gjort det grymt bra, säger Henrik Sonerud som medger att de längtar efter att återgå till en vardag.

– Vår plan är att tjänstemän ska vara hemma till sommaren, och efter sommaren ska man gå tillbaka till någon sorts nya normala.

Prognosen visar på fina siffror det kommande halvåret, längre har de inte haft möjlighet att se. Klart är dock att de ser positivt på framtiden och de pågående vaccinationerna.

– Sköter sig ”Linkan” bra kan vi passera en halv miljard i omsättning, säger Henrik Sonerud skämtsamt till Johan Lindqvist.

– Det vore en fjäder i hatten, svarar Johan Lindqvist och skrattar.

Text & foto från Hudiksvalls Tidning:
Kristoffer Pettersson

0650-35554
kristoffer.pettersson@helahalsingland.se
Kontaktinformation
Postadress
Hede-finnflo­vägen 6
82413 Hudiksvall
Besöksadress
Hede-finnflo­vägen 6
82431 Hudiksvall
Region
Hudiksvall
Gävleborgs län
Sverige
Orgnr:
556066-5530
Grundat: 1952
Anställda: 70
Välkommen till OilQuick AB!

VÄRLDENS MEST SÅLDA SNABBFÄSTESSYSTEM!
Fler än 31 000 sålda system världen över sedan 1993!


OilQuick AB har specialinriktning på helautomatiska redskapsfästessystem för grävmaskiner, hjullastare, truckar, materialhanteringsmaskiner och kranar. Produkterna marknadsförs och säljes under varumärket OilQuick. Företaget säljer sedan snart 30 år tillbaka även Grab John skopor, som är ett välbekant begrepp inom linjebyggnad.

Kontakter

Johan Lindqvist
Marknadsansvarig
0650-153 40
070-518 23 55
Joakim Bohlin
0650-76978
070-2552080
Tobias Dahlström
0703803209

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-05-06
KH-maskin öppnar i JönköpingStrömsnäs förpackningar ökade försäljning under Q1 Bränslepellets löser klimatkris i NederländernaNYHET: Energieffektiv synkronmotor som sätter en ny standardRISE växlar upp inom tillämpad AI - Rekryterar tio AI-forskare till ny centrumbildningFantastisk vecka för flera anläggningar i SverigeSpara tid och energi med en plugg som klarar alla bygguppdragTransportbranschen kan dra viktiga lärdomar från pandeminLogistic Contractor AS inleder samarbete kring en logistiktomt sydväst om OsloFacebook-efterlysning hittade julgäster från Tjeckien
2021-05-05
Grön energi sänker CO2-utsläppen med mer än hälften Länk för länk: Fördelarna med att se hela kedjanNomo förvärvar ABRA KulelagersenteretDoldisen som är navet i det nya restauranglandskapetGeomatikk tecknar avtal med SinfraUltimo Software Solutions går in på den nordiska marknaden På väg med Truckloads of InspirationAcronis säkrar en investering om 250 miljoner USD och värderas till 2,5 miljarder USD
2021-05-04
Nordomatic stärker strategiskt fokus på medarbetare och företagskulturSmart tillverkning & Industri 4.0: Mastercams femdelade vision lyfter framtidens tillverkningFasthållning med vakuum­teknikTvå starka familjföretag fusioneras - Polarica tar det stora klivet för framtidens bärhus tillsammans med Kaskein Marja Falu Mekaniska Verkstad AB förvärvar Svärdsjö Mekano ABManitou 180ATJ är en favorit hos Molins Saxliftar ABHydroscand satsar på ökad kapacitet i automatiserat centrallagerFiber och Elkraft i Norr AB blir en del av VINCI Energies nätverk i SverigeTrend Micro presenterar den första säkerhetslösningen som förhindrar avbrott i industriella kontrollsystemSom svar på elbristen - MVS lanserar hållbar energi­lagringslösningDell Technologies lanserar partnerprogrammet RISE
2021-05-03
Nu byggs Algecos nordligaste entreprenörsboendeToolbar från Edströms Verktyg förbättrar lönsamheten hos WelandSå enkelt är det att boka tågfrakt från Kina till Sverige hos DB SchenkerBolt ny taxiaktör i Linköping och Norrköping – "hög tid att östgötar slipper betala överpris"83 procent har använt en QR-kod för att genomföra en betalning det senaste året – men många känner inte säkerhetsriskerna som finnsAMAZONE lanserar en ny generation av sin självgående växtskyddspruta Pantera.Peab bygger ny containerhamn i SundsvallOptimera först i Sverige att sälja Ekolutions hampafiberisoleringKundanpassade filtreringslösningarNSK-lager ökar driftsäkerheten i drivlinan inom jordbrukssektorn
2021-04-30
Försvarsmakten förnyar maskinparken med ännu fler hjullastare från SweconKollaborativa robotar från ABB hjälper Husqvarna att bli mer kostnadseffektivaFANUC lanserar ny trådgnist modell!Manometer med hastelloy­membran från WIKANy AI och Maskinförordning föreslås av EU-kommissionenTerri släpper ny maskinserie med innovationen Terri AWS som standardIndustrirörmontörsutbildning på Hammarö fortsätter i Monticos regi – stor efterfrågan i branschenABB:s robot IRB 1300 förbättrad med nytt skydd för tuffa miljöer och renrumstillämpningarUpp till kamp för landets hårt kämpande småföretagareRenta expanderar i NorgeSafestate – Startupen som ska förenkla it-säkerhet och skydda svenska företag mot cyberhotFrån Trainee till Team LeaderProcessindustrin lockar - många kvinnliga sökande till YH-utbildningPalo Alto Networks Prisma Cloud får automatiserat skydd för hybrida multi-molnmiljöerJoakim Efraimsson utses till vd för Wästbygg AB
2021-04-29
Exakt reglering vid låga cylinderhastigheterKarl Magnus Skepö är ny säljare på det södra distriktetSchneider Electric lanserar flexibla och lättmonterade armaturen Exiway LightUtan servicetekniker stannar produktionenNy handbok om elsäkerhet i arbetslivetMer etanol i bensin ger stor klimatvinst, borde gjorts tidigare!Guide för gummibeläggningar på stickade arbetshandskar
2021-04-28
SMC lanserar robust och energisnål 2-portsventil
Annonser