TISDAG 12 NOVEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Austin Engineering utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019

Austin Engineering har nominerats till Swedish Steel Prize 2019 för sin revolutionerande, tvådelade grävskopa för gruvindustrin, som skapar förutsättningar för nya innovativa skopkonstruktioner.
Swedish Steel Prize, som firar 20-årsjubileum i år, har som mål att uppmärksamma god ingenjörskonst, samarbete och stålinnovationer som leder till en bättre och mer hållbar värld. Austin Engineering från Australien är en av de fyra finalisterna vid årets prisutdelning som äger rum i Stockholm den 14 november. Prisutdelningen ingår i ett tredagarsevenemang med seminarier och ett företagsbesök på SSAB för hundratals internationella deltagare.

Austin Engineering är nominerad för sin tvådelade grävmaskinsskopa avsedd för gruvindustrin. Den består av två sammanfogade skopsektioner där den nedre sektionen snabbt och enkelt kan bytas ut i samband med planerat underhåll. Den delade skopan är även moduluppbyggd, med insatser som kan anpassas för specifik verksamhet och enkelt tas bort och bytas ut vid behov.

”För att minimera slitaget och öka livslängden på skopor kan man svetsa fast linerplåtar på insidan”, förklarar David Pichanick, Global Manager, Market Development & Innovation på Austin Engineering. ”Vi kontaktades för några år sedan av ett kundföretag inom gruvbranschen, där en anställd hade omkommit till följd av återfjädring vid byte av linerplåt i en skopa. Olyckan kom som en chock för branschen och kunden undrade om det inte gick att ta fram en säkrare skopkonstruktion utan linerplåt.”

Austin Engineerings utvecklare tog fasta på detta och tog fram ett förslag på en tvådelad skopa med en övre sektion i Strenx® 700 – ett segt, lättsvetsat och starkt stål. Den nedre sektionen består av Hardox®-stål, som valdes för dess förmåga att motstå hårt slitage. Hardox®-stål uppfyller även de krav på seghet och svetsbarhet som ställs på material som ska användas för lätta skopor i nötande miljöer.

Den tvådelade skopan kan anpassas till alla förekommande grävmaskinsmodeller, där de övre och undre skopsektionerna kan sammanfogas på mindre än 4 minuter och allt vara klart för svetsning på tre timmar. Det betyder att stilleståndstiden kan minimeras genom lagerhållning av nedre reservsektioner och snabba byten.

Skopans totalvikt kan även reduceras, och besparingar kan göras då endast den nedre sektionen behöver bytas ut eller renoveras. Det innebär att den totala ägandekostnaden kan sänkas med 25–30 procent.

”Den tvådelade skopan skapar helt nya förutsättningar för branschen. Den är revolutionerande eftersom den både är säker och effektiv”, säger Pichanick. ”Det är en fantastisk produkt som vi är mycket stolta över. Vi har åstadkommit en förändring och skapat ett riktmärke för framtiden.”

Juryns motivering för valet av Austin Engineering som finalist i Swedish Steel Prize 2019 lyder:

Austin Engineering har tagit ett stort och innovativt steg inom konstruktion och underhåll av grävskopor. Baserat på en modulär princip har de utvecklat ett innovativt koncept som kombinerar låg vikt med optimalt utnyttjande av produkten under hela dess livscykel. Lösningen drar nytta av de höghållfasta och slitstarka stålens egenskaper och har extremt låga implementeringströsklar. Detta skapar förutsättningar för utveckling av nya skopkonstruktioner.

Besök steelprize.com för ytterligare information eller kontakta:

Eva Petursson, juryordförande, Swedish Steel Prize, eva.petursson@ssab.com
Anna Rutkvist, projektledare, Sverige Steel Prize, anna.rutkvist@ssab.com
Kontaktinformation
Postadress
Klarabergs­viadukten 70
11164 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
556016-3429
Grundat: 1918
Anställda: 13639
SSAB är ett högspecialiserat globalt stålföretag som verkar i nära samarbete med kunderna. SSAB utvecklar höghållfasta stål och tillhandahåller tjänster för bättre prestanda och utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Företaget är en ledande producent på den globala marknaden för avancerade höghållfasta stål (AHSS) och seghärdade stål (Q&T), tunnplåt och grovplåt, rörprodukter samt konstruktionslösningar inom byggsektorn. SSABs stål och tjänster bidrar till lägre vikt hos slutprodukten och ökar även produktens styrka och livslängd.

SSAB har ett kostnadseffektivt och flexibelt produktionssystem. SSABs produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA har en årlig produktionskapacitet av stål på 8,8 miljoner ton. Företaget har också kapacitet att bearbeta och färdigställa olika stålprodukter i Kina och en rad andra länder. I Sverige och Finland sker produktionen i integrerade masugnsprocesser. I USA sker skrotbaserad produktion i elektriska ljusbågsugnar.

Kontakter

Lasse Bengtsson
08-454 57 00
Patric Lidström
Säljchef
xx

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Superpowers of steel

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-06
Volvo får Europas största order på elbussarVR-glasögon nytt verktyg för lackprogrammerare i Väderstad
2019-11-05
Trelleborg lanserar unikt tätningsmaterial för dynamiska applikationerGuidelines för bearbetning ska få fler att använda additiv tillverkningKort lösning som vinner i längdenHubSpot förvärvar PieSyncKan IT-säkerheten ta överhanden?Mareld Pro Lighting är först ut med en digital produkt­väljare för tillfällig arbets­belysning.Nytt forskningsprojekt arbetar med höghållfasta stål i bilindustrinSizes tecknar tioårigt avtal med RikshemBättre vägar med hjälp av autonom teknikBahco förnyar och breddar sitt sortiment av moment­nycklarNy och förbättrad version av bränslecells­systemet MS-100Framtidens personbils­tekniker stöttas av lokalt UppsalaföretagAirmee inleder cirkulärt samarbete med handels­plattformen YaytradeEwellix moduler ger industrirobotar större räckvidd
2019-11-04
CEJN rustar för tillväxtNy gascontainer för uppställning utomhus – Från DENIOSStora vinster i att bli av med stoppet!Experter på karosspluggar - tack vare återvinning av gummiStark höst för Volvo Cars i SverigeNya Polarshine® 45 polermedelDigital signering ökar säkerheten inom industrinQuality Innovation Award 2019Företag söker studenter för problemlösningFörsta elbilen i Circle K:s hyrbilssortimentMILWAUKEE® MX FUEL™Världens första SIL/Pld2 radarsystem från InxpectMakita lanserar multitoolblad med STARLOCK-fäste​Ny koncernchef i Hydroscand Group
2019-11-01
Mångsidigt alternativ för djupare spår YstaMaskiner har åter större diagonalplogar i vårt sortiment. Shape Corp. utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019Polygon Sverige AB förvärvar Saneringsfirman Hedberg AB i BorlängeMilwaukee Tool utökar utbudet av M12 fuel™ spärrskaftÖver 5.000 besökare samlas för att starta och driva företag!Happy at Work utvalda i flera kategorier till Europas största tech-konferensGreen Cargo etablerar ramverk för grön finansierinAPI uppgraderar bränslesparkrav för att klara ny motordesign, problem och politiska utmaningarPrefabricering – En enklare, smartare och säkrare vardag för hela byggbranschenVärldens säkraste dosa för korttidsmätning av radon fyller 20 årSchneider Electric och NetApp presenterar unik infrastruktur för hybrida IT-molnmiljöer
2019-10-31
Lennart Ekdal och Simone Giertz på Elmia Subcontractor med Gnosjö AutomatsvarvningWM Press pressar på och investerar i ytterligare en snabb kantpress. Tre nya säljare hos Iscar SverigeDePalma Workwear i samarbete med Polartec®Sizes utser Niklas Andersson till VDArbesko genomför förändringar i produktionenSlangExpress växer i StockholmAndreas lär algoritmerna göra jobbetHyundai accelererar utvecklingen av vätgas­teknologi genom investering i svenska Impact CoatingsPeab bygger ut SCAs pappersbruk i Obbola”Yes” för Jess Schakt AB om KomatsulastarenAMV ökar kapaciteten med ytterligare en fiberlaserRoofit.solar utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019DBT växlar upp och stärker teamet
2019-10-30
Världsledande i dubbel bemärkelse!Koos kompass för kreativitet och detaljer visar vägenEurobattery Minerals går med i European Battery AllianceHållbara startups belönas med 100 000 kronorStarkt konjunkturläge för ingenjörstäta företagInterroll och Logstore levererar helautomatiserat reparationscenter för mobiltelefoner
Annonser