SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Austin Engineering utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019

Austin Engineering har nominerats till Swedish Steel Prize 2019 för sin revolutionerande, tvådelade grävskopa för gruvindustrin, som skapar förutsättningar för nya innovativa skopkonstruktioner.
Swedish Steel Prize, som firar 20-årsjubileum i år, har som mål att uppmärksamma god ingenjörskonst, samarbete och stålinnovationer som leder till en bättre och mer hållbar värld. Austin Engineering från Australien är en av de fyra finalisterna vid årets prisutdelning som äger rum i Stockholm den 14 november. Prisutdelningen ingår i ett tredagarsevenemang med seminarier och ett företagsbesök på SSAB för hundratals internationella deltagare.

Austin Engineering är nominerad för sin tvådelade grävmaskinsskopa avsedd för gruvindustrin. Den består av två sammanfogade skopsektioner där den nedre sektionen snabbt och enkelt kan bytas ut i samband med planerat underhåll. Den delade skopan är även moduluppbyggd, med insatser som kan anpassas för specifik verksamhet och enkelt tas bort och bytas ut vid behov.

”För att minimera slitaget och öka livslängden på skopor kan man svetsa fast linerplåtar på insidan”, förklarar David Pichanick, Global Manager, Market Development & Innovation på Austin Engineering. ”Vi kontaktades för några år sedan av ett kundföretag inom gruvbranschen, där en anställd hade omkommit till följd av återfjädring vid byte av linerplåt i en skopa. Olyckan kom som en chock för branschen och kunden undrade om det inte gick att ta fram en säkrare skopkonstruktion utan linerplåt.”

Austin Engineerings utvecklare tog fasta på detta och tog fram ett förslag på en tvådelad skopa med en övre sektion i Strenx® 700 – ett segt, lättsvetsat och starkt stål. Den nedre sektionen består av Hardox®-stål, som valdes för dess förmåga att motstå hårt slitage. Hardox®-stål uppfyller även de krav på seghet och svetsbarhet som ställs på material som ska användas för lätta skopor i nötande miljöer.

Den tvådelade skopan kan anpassas till alla förekommande grävmaskinsmodeller, där de övre och undre skopsektionerna kan sammanfogas på mindre än 4 minuter och allt vara klart för svetsning på tre timmar. Det betyder att stilleståndstiden kan minimeras genom lagerhållning av nedre reservsektioner och snabba byten.

Skopans totalvikt kan även reduceras, och besparingar kan göras då endast den nedre sektionen behöver bytas ut eller renoveras. Det innebär att den totala ägandekostnaden kan sänkas med 25–30 procent.

”Den tvådelade skopan skapar helt nya förutsättningar för branschen. Den är revolutionerande eftersom den både är säker och effektiv”, säger Pichanick. ”Det är en fantastisk produkt som vi är mycket stolta över. Vi har åstadkommit en förändring och skapat ett riktmärke för framtiden.”

Juryns motivering för valet av Austin Engineering som finalist i Swedish Steel Prize 2019 lyder:

Austin Engineering har tagit ett stort och innovativt steg inom konstruktion och underhåll av grävskopor. Baserat på en modulär princip har de utvecklat ett innovativt koncept som kombinerar låg vikt med optimalt utnyttjande av produkten under hela dess livscykel. Lösningen drar nytta av de höghållfasta och slitstarka stålens egenskaper och har extremt låga implementeringströsklar. Detta skapar förutsättningar för utveckling av nya skopkonstruktioner.

Besök steelprize.com för ytterligare information eller kontakta:

Eva Petursson, juryordförande, Swedish Steel Prize, eva.petursson@ssab.com
Anna Rutkvist, projektledare, Sverige Steel Prize, anna.rutkvist@ssab.com
Kontaktinformation
Postadress
Klarabergs­viadukten 70
11164 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556016-3429
Grundat: 1918
Anställda: 13639
SSAB är ett högspecialiserat globalt stålföretag som verkar i nära samarbete med kunderna. SSAB utvecklar höghållfasta stål och tillhandahåller tjänster för bättre prestanda och utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Företaget är en ledande producent på den globala marknaden för avancerade höghållfasta stål (AHSS) och seghärdade stål (Q&T), tunnplåt och grovplåt, rörprodukter samt konstruktionslösningar inom byggsektorn. SSABs stål och tjänster bidrar till lägre vikt hos slutprodukten och ökar även produktens styrka och livslängd.

SSAB har ett kostnadseffektivt och flexibelt produktionssystem. SSABs produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA har en årlig produktionskapacitet av stål på 8,8 miljoner ton. Företaget har också kapacitet att bearbeta och färdigställa olika stålprodukter i Kina och en rad andra länder. I Sverige och Finland sker produktionen i integrerade masugnsprocesser. I USA sker skrotbaserad produktion i elektriska ljusbågsugnar.

Kontakter

Lasse Bengtsson
08-454 57 00
Patric Lidström
Säljchef
xx
Johan Lundin
-

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Superpowers of steel

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-09-21
Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
2022-09-20
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
2022-09-19
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
2022-09-16
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
2022-09-15
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security AllianceBeijer Almas dotterbolag Lesjöfors expanderar Hainbuch utökar portföljen för snabbväxlingTrumhanterare för fotgängare Dubbla utmärkelser till NSK vid Toyotas prisutdelningPeab storsatsar på drift och underhåll