Austin Engineering utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019 - industritorget.se
TORSDAG 28 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Austin Engineering utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019

Austin Engineering har nominerats till Swedish Steel Prize 2019 för sin revolutionerande, tvådelade grävskopa för gruvindustrin, som skapar förutsättningar för nya innovativa skopkonstruktioner.
Swedish Steel Prize, som firar 20-årsjubileum i år, har som mål att uppmärksamma god ingenjörskonst, samarbete och stålinnovationer som leder till en bättre och mer hållbar värld. Austin Engineering från Australien är en av de fyra finalisterna vid årets prisutdelning som äger rum i Stockholm den 14 november. Prisutdelningen ingår i ett tredagarsevenemang med seminarier och ett företagsbesök på SSAB för hundratals internationella deltagare.

Austin Engineering är nominerad för sin tvådelade grävmaskinsskopa avsedd för gruvindustrin. Den består av två sammanfogade skopsektioner där den nedre sektionen snabbt och enkelt kan bytas ut i samband med planerat underhåll. Den delade skopan är även moduluppbyggd, med insatser som kan anpassas för specifik verksamhet och enkelt tas bort och bytas ut vid behov.

”För att minimera slitaget och öka livslängden på skopor kan man svetsa fast linerplåtar på insidan”, förklarar David Pichanick, Global Manager, Market Development & Innovation på Austin Engineering. ”Vi kontaktades för några år sedan av ett kundföretag inom gruvbranschen, där en anställd hade omkommit till följd av återfjädring vid byte av linerplåt i en skopa. Olyckan kom som en chock för branschen och kunden undrade om det inte gick att ta fram en säkrare skopkonstruktion utan linerplåt.”

Austin Engineerings utvecklare tog fasta på detta och tog fram ett förslag på en tvådelad skopa med en övre sektion i Strenx® 700 – ett segt, lättsvetsat och starkt stål. Den nedre sektionen består av Hardox®-stål, som valdes för dess förmåga att motstå hårt slitage. Hardox®-stål uppfyller även de krav på seghet och svetsbarhet som ställs på material som ska användas för lätta skopor i nötande miljöer.

Den tvådelade skopan kan anpassas till alla förekommande grävmaskinsmodeller, där de övre och undre skopsektionerna kan sammanfogas på mindre än 4 minuter och allt vara klart för svetsning på tre timmar. Det betyder att stilleståndstiden kan minimeras genom lagerhållning av nedre reservsektioner och snabba byten.

Skopans totalvikt kan även reduceras, och besparingar kan göras då endast den nedre sektionen behöver bytas ut eller renoveras. Det innebär att den totala ägandekostnaden kan sänkas med 25–30 procent.

”Den tvådelade skopan skapar helt nya förutsättningar för branschen. Den är revolutionerande eftersom den både är säker och effektiv”, säger Pichanick. ”Det är en fantastisk produkt som vi är mycket stolta över. Vi har åstadkommit en förändring och skapat ett riktmärke för framtiden.”

Juryns motivering för valet av Austin Engineering som finalist i Swedish Steel Prize 2019 lyder:

Austin Engineering har tagit ett stort och innovativt steg inom konstruktion och underhåll av grävskopor. Baserat på en modulär princip har de utvecklat ett innovativt koncept som kombinerar låg vikt med optimalt utnyttjande av produkten under hela dess livscykel. Lösningen drar nytta av de höghållfasta och slitstarka stålens egenskaper och har extremt låga implementeringströsklar. Detta skapar förutsättningar för utveckling av nya skopkonstruktioner.

Besök steelprize.com för ytterligare information eller kontakta:

Eva Petursson, juryordförande, Swedish Steel Prize, eva.petursson@ssab.com
Anna Rutkvist, projektledare, Sverige Steel Prize, anna.rutkvist@ssab.com
Kontaktinformation
Postadress
Klarabergs­viadukten 70
11164 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
556016-3429
Grundat: 1918
Anställda: 13639
SSAB är ett högspecialiserat globalt stålföretag som verkar i nära samarbete med kunderna. SSAB utvecklar höghållfasta stål och tillhandahåller tjänster för bättre prestanda och utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Företaget är en ledande producent på den globala marknaden för avancerade höghållfasta stål (AHSS) och seghärdade stål (Q&T), tunnplåt och grovplåt, rörprodukter samt konstruktionslösningar inom byggsektorn. SSABs stål och tjänster bidrar till lägre vikt hos slutprodukten och ökar även produktens styrka och livslängd.

SSAB har ett kostnadseffektivt och flexibelt produktionssystem. SSABs produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA har en årlig produktionskapacitet av stål på 8,8 miljoner ton. Företaget har också kapacitet att bearbeta och färdigställa olika stålprodukter i Kina och en rad andra länder. I Sverige och Finland sker produktionen i integrerade masugnsprocesser. I USA sker skrotbaserad produktion i elektriska ljusbågsugnar.

Kontakter

Lasse Bengtsson
08-454 57 00
Patric Lidström
Säljchef
xx

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Superpowers of steel

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-20
ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande?
Annonser