Annons

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

AWS i samarbete med WindEurope och Accenture

För att snabba upp vindkraftsutbyggnad i EU
Tillsammans med branschorganisationen WindEurope och Accenture har AWS inlett ett projekt med målet att skapa en digital plattform som förenklar och snabbar upp tillståndsprocessen för nya vindkraftsanläggningar.

Vindkraft blir en allt viktigare lösning för att täcka Europas framtida energibehov, där målsättningen på EU-nivå är att förnybara energikällor ska stå för mer än 40 procent av all el år 2030, vilket slogs fast i april i år.

Enligt WindEurope:s beräkningar stod vindkraften 2022 för 17 procent av elförsörjningen inom EU, men utbyggnaden fortsätter i snabb takt. Så sent som i mitten av maj godkände den svenska regeringen exempelvis två stora nya parker utanför Hallands kust, som när de är fullt utbyggda ska bidra med 6,5 TWh el.

Men på regeringens bord ligger ytterligare flera havsbaserade vindkraftsparker i svensk ekonomisk zon som väntar på tillstånd – och över hela EU är tillståndsgivning en av de stora flaskhalsarna för utbyggnad. Takten måste fördubblas om målet ska nås. Det nya projektet, som genomförs med Amazon Web Services (AWS) och Accenture som partners, syftar till att skapa en digital process som gör det enklare och snabbare att komma till beslut.

”Processen för tillståndsgivning är i stor utsträckning manuell och kräver koordination med många olika aktörer på lokal, regional och nationell nivå. I många områden kan en ensam person vara ansvarig för att validera flera ansökningar på upp till 450 sidor, räta ut frågetecken med utvecklare, samla ihop rätt experter och samordna information från många olika källor, och även kommunicera varje steg till alla intressenter”, skriver Carol Yan, EMEA lead for energy transition and renewables på AWS, i ett blogginlägg.

Plattformen som utvecklats bygger på AWS S3, Lambda, Amplify, Cognito, Textract och Lex och utformas för att minska arbetsbördan för myndigheter genom att automatisera digitaliseringen och utvinningen av relevanta data ur dokument, skapa checklistor och notifieringar, och göra det enkelt för myndigheter och allmänhet att hitta relevant information om frågor som miljöpåverkan och ekonomiska effekter.

Företagen bjuder även in fler aktörer i branschen att hjälpa till med den fortsatta utvecklingen av plattformen. En av de intressenter som deltagit i framtagandet av den första versionen av plattformen är Jakob Hasselgreen, stadsplanerare i den danska kommunen Vesthimmerlands. Han kommenterar:
”Jag kan identifiera mig med alla smärtpunkter i processen. Det var en ögonöppnare för mig att se hur teknik som finns idag kan bidra till att effektivisera den för alla – för mig och mina kollegor, utvecklare och även de medborgare jag är i kontakt med. Genom att ha rätt system för att ta emot, arkivera och skicka dokument, använda mallar så jag inte behöver omarbeta information, så kan jag göra saker snabbare och lägga mer tid på den viktigaste delen av tillståndsgivningen: att säkerställa att projektet utvecklas med respekt för medborgarna och för den biologiska mångfalden. Jag ser mycket fram emot att pilottesta detta i kommunen.”

Amazon är idag även världens största företagsköpare av förnybar energi. Elva vindkraftsprojekt där företaget är involverat är under utveckling i Norden, varav fyra i Sverige och sju i Finland. Det första projektet, vindkraftsparken i värmländska Bäckhammar, togs i drift hösten 2020, och var då den första färdiga parken bland Amazons projekt i Europa.


SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-05-24
Specialist på områdesskydd öppnar nytt i HalmstadNya APEX-tjänster Stripe blir betalningspartner för Zara Pre-OwnedSavox Noise-COM 500 lanserasM-Files når Centaur-status
2023-05-23
Kundutbildning i fjädertek­nik hos lettiskt kundföretagAros Kapital blir officiell partner till IFK GöteborgHar ni behov av specialmaskiner?Bildanalys & Vision byter namn till Computer VisionConsilium Safety Group och Roxtec i samarbete
2023-05-22
Jämför lån online för att hitta det bästa erbjudandetSwift-Cut – Mycket maskin för pengarna!SSAB och BE Group sam­arbetar inom fossilfritt stålSamarbete för att nå hållbara lösningarMensapriset 2023 går till Fredrik Löfgren!
2023-05-19
Avsticknings- och spårsvarvningssortimentSwecon och Volvo på Sweden Rock FestivalUdda Volvo-lastbil med retrolook byter ägareWithSecure lanserar en ny uppsättning tjänsterCASE:s populära roadshow återkommer 2023
2023-05-17
Först ut i Skandinavien Årets plåtslagare gillar koppar och knepiga jobbCognizant lanserar Neuro® AINytt koncept ska förbättra tillgängligheten Clean Motion lanserar leasingerbjudande