SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Axkid svarar på dyster europeisk krockstatistik

Lanserar ny bakåtvänd bilbarnstol
Axkid fortsätter att gå i bräschen för barns trafiksäkerhet och lanserar en bilbarnstol som förlänger det bakåtvända åkandet. Genom samtal med europeiska familjer har tillverkaren fått vetskap om att många undviker bakåtvända stolar, trots att de är säkrare.

I Europa skadas dagligen över 18 barn allvarligt i trafiken och ett barn omkommer. Över 6 000 barn avled tragiskt i trafiken mellan 2011–2020. Krockstatistiken och antal skadade barn i varierar stort mellan olika länder *. Den enskilt viktigaste åtgärden för att öka trafiksäkerheten för barn är att förlänga det bakåtvända åkandet, så att barn färdas baklänges högre upp i åldrarna **.

Den svenska tillverkaren Axkid ville ta reda på varför föräldrar väljer bort bakåtvända bilbarnstolar och frågade 250 barnfamiljer och butiker från över 10 länder. Resultaten visar att det finns uppfattningar om att bakåtvända bilbarnstolar anses begränsa barnets benutrymme och ta för stor plats i bilen. Samtidigt är bakåtvänt åkande upp till fem gånger säkrare för barnet. Mot denna bakgrund lanseras nu Axkid One 3.

– Intervjuerna visar att subjektiva tankar kring komfort många gånger väljs framför säkerhet. Dessutom finns det butiker som inte ens erbjuder ett sortiment som följer svenska rekommendationer för barnsäkerhet i bil. Vi behövde därför ta fram en stol med högsta möjliga säkerhet, bäst benutrymme på marknaden, som inte tar för mycket plats, säger Daniel Johansson, CEO på Axkid, och fortsätter:

– Det var så stolen kom till och vår förhoppning är att den ska bidra till att stärka barnsäkerheten i hela Europa. Ingen ska behöva kompromissa med säkerhet eller komfort, säger Daniel Johansson, CEO på Axkid.

Med en bakåtvänd stol fördelas kraften över ryggen vid en kollision. Sitter barnet i en framåtvänd stol koncentreras i stället kraften mot nacken, vilket kan utgöra livsfara.

– Det är oroväckande att många väljer bort bakåtvända stolar i tron om att det ger mer plats i bilen. Så ska det inte behöva vara och det är det vi vill ändra på nu, säger Daniel Johansson, CEO på Axkid.

Barn en sårbar grupp
I trafiken är barn mer sårbara än andra grupper. Inte minst beroende på att deras huvud utgör en fjärdedel av den totala kroppsvikten, att jämföra med vuxna där motsvarande andel är 6 procent.

Förutom åt vilket håll stolen är vänd, kan sättet den monteras på ha stor betydelse för säkerheten. Ett vanligt förekommande alternativ är bältesmontering, men med det finns uppenbara säkerhetsrisker om stolen felmonteras. Detta eftersom det helt enkelt kan förekomma handhavandefel vid monteringen. Trots att en korrekt installerad bältesmonterad bilbarnstol kan vara minst lika säker, brister säkerheten ofta på grund av felmontering ***. Axkids nya bilbarnstol monteras med så kallad ISOfix, i kombination med att stolen är bakåtvänd, är detta alternativ det säkraste.

– Det är mycket lättare att montera, vilket minimerar risken för felinstallation. När det gäller bakåtvänt åkande är det dessutom en mer naturlig sittposition. Någon anledning att välja andra alternativ för att göra det mer bekvämt för barnet finns alltså inte, avslutar Daniel Johansson, CEO på Axkid.

AXKID ONE 3 – PRODUKTSPECIFIKATION

Godkänd ålder: 0 – 7 år
Barnets maxvikt: 23 kg
Barnets längd: 61–125 cm
Stolens vikt: 10 kg
Benutrymme: 13 lägen
Utökat benutrymme: upp till 30 cm skjutbar framåt/bakåt
Installation: ISOFIX
Anpassningsbart huvudstöd: automatisk justering till barnets längd
Position: bakåtvänd
Sleepweell: lutningsbar mellan 0 - 42°
Easyclimb: Underlättar för äldre barn att självständigt kliva i och ur
Plus Test: godkänd
I-Size: godkänd
Installationstid: 30 sekunder
30 % lägre materialåtgång än motsvarande ISOfix-stolar på marknaden
Tillverkad av återvunna textilier


* https://etsc.eu/reducing-child-deaths-on-european-roads-pin-flash-43/

**https://www.trafikverket.se/contentassets/300afb3fe52e411ab94d48fa13150e72/s9109_barn_i_bil_rekommendation.pdf

*** https://www.folksam.se/forsakringar/barnforsakring/montera-bilbarnstol

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-06-04
Framgångsrikt Konvent och 60-årsfirandeHögkvalitativa packningssatser Specialanpassade mask­inskydd till ECMEC ABtwoday utser Elias Inderberg till ny VDNordens största kollegium
2024-06-03
Smidig materialhantering med ledstaplareSkärning när material är värmekänsliga ISCAR QUICK-X-FLUTEÄventyret börjar med Lesjöfors gasfjädrarOLSONS breddar programmet
2024-05-31
3D-printing för flexibel och innovativ tillverkning Karlslunds Marina på Dalarö väljer BioDisc® BN Framtidens svetsmetod Välj rätt kompressor för verkstaden Framstående teknik för effektiv kabelinstallation
2024-05-30
Ravema distribuerar ScandiTools Lännen deltar på Svenska Maskinmässan 2024 Nytillverkning av 77 år gammal reservdelDen optimala restaurangbelysningenVi hjälper företag
2024-05-29
Rengör och passiverar svetssömmarRätt borstar till din grävmaskin Volvo CE inviger nya anläggningarHögsta utmärkelse vid Red Dot Design AwardStort intresse för nya Plannja Infinity