SÖNDAG 01 AUGUSTI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Bättre färgåtergivning ger många fördelar

Caravan Mill förser sina kunder med grus och sand som de förädlar från sprängsten.
Ett arbete som kräver precision och kraftiga maskiner. Arbetsmiljön är dammig och ofta mörk och då blir belysningen på maskinerna avgörande för såväl medarbetarnas hälsa och säkerhet som produktiviteten i arbetet.

För att möta utmaningarna med reflektioner, färgåtergivning samt förarens arbetsmiljö och säkerhet har TYRI arbetat i över fyra år med att ta fram en LED-lampa som nu mäter upp 90-95 CRI (color rendering index). När belysningen närmar sig dagsljusets, 100 CRI, är det betydligt enklare att se variationer i miljön, materialets kvalitet, färger blir mer rättvisa och kontraster tydligare vilket påverkar bland annat avståndsbedömningen.

När TYRI ville testa de nya lamporna i en verklig miljö öppnades dialogen med Caravan Mill, ett företag som verkligen har förutsättningarna att testa lamporna i en tuff miljö. Resultatet blev både bättre arbetsförhållanden och ökad produktivitet.

– För oss är bra belysning i första hand en arbetsmiljö- och säkerhetsfråga. Vi arbetar långa dagar och stora delar av året är det mörkt både på morgonen och eftermiddagarna. Förare har svårt att hantera de stora skillnaderna mellan vitt starkt ljus från strålkastarna och den mörka miljön vid sidan av maskinen. När ögat under många timmar tvingas växla mellan vitt ljus och mörker blir konsekvensen många gånger huvudvärk och trötthet. Med TYRI:s nya lampor har det blivit mycket bättre. Vi har idag på våra testmaskiner en betydligt bättre belysning som gör att våra förare mår bättre och med det ökar säkerheten och produktiviteten, säger Pierre Jakobsson på Caravan Mill.

Det var i samband med snöröjning och den problematik som förarna har med bländande starkt ljus, samt vid sortering av olika stenmaterial och fraktioner, som TYRI först började arbeta med lampor som har en bättre färgåtergivning och varmare färgtemperatur. Detta har varit en utmaning med LED-lampor som man historiskt inte har kunnat lösa. Men när TYRI lade fokus på att hitta en lösning i sin egen forsknings- och utvecklingsavdelning visade det sig att det var möjligt.

– Bra belysning handlar inte alltid, eller egentligen väldigt sällan, om hur mycket ljus man får ut av en lampa, det man mäter i enheten lumen. Det viktiga är att skapa en ljussättning i arbetsområdet som är jämn och så nära dagsljuskvalitén som möjligt. Då ser man som bäst, omgivningen återspeglas på bästa sätt och ögat behöver inte anstränga sig lika mycket. Det gäller i alla miljöer oavsett om man arbetar med snöröjning, i skogen, på åkern eller i gruvor och stenbrott, säger Claes Laitinen, ansvarig på TYRI.

Med de nya lamporna närmar sig TYRI den dagsljuskvalitét som återspeglar de naturliga färgerna bäst. Tidigare har LED-lampor från premiumtillverkarna legat på mellan 70-75 CRI och användarna har vant sig vid den nivån. När man för ett antal år sedan gick från halogenlamporna, som många gånger låg på närmare 100 CRI, till LED var det färgåtergivningen som var en av de stora nackdelarna. Men det glömdes nästan bort eftersom det finns så många andra fördelar med LED.

– Vi vill hela tiden skapa bättre belysning för arbetsmaskiner, det är vårt uppdrag och vårt löfte till marknaden. Därför har vi hela tiden försökt att utveckla LED-belysning så att den kan nå sin optimala potential. Under flera år har vi arbetat med att öka färgåtergivningen för att vi vet att säkerheten och arbetsmiljön blir bättre när ljuset närmar sig dagsljus i sin kvalitet.

Tekniken har inte varit med oss historiskt och vi har haft utmaningar med att skapa tillräckligt starkt ljus med den nya tekniken, men nu ser vi att det går att hitta lösningar som gör det möjligt och då vill vi vara först ut att testa hur väl våra lampor fungerar i verklig miljö. Det samarbetet vi haft med Caravan Mill har varit viktigt i detta arbete.

Tillsammans med dem har vi lärt oss mycket om hur den nya typen av lampor bör appliceras för att skapa bästa möjliga förutsättningar och det ser mycket lovande ut att vi inom kort kan börja serietillverka den här typen av lampor, säger Claes Laitinen.

Kontaktinformation
Postadress
Aröds Industriväg 78
41705 Göteborg
Region
Göteborg
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556382-3037
Grundat: 1990
Anställda: 55
Välkommen till TYRI Sweden AB!

STRÄVAN EFTER OPTIMAL LJUSFÖRDELNING.
Många kan tillverka en lampa, men få har lika djupgående kunskaper om optisk teknik som TYRI. Vi utvecklar våra egna produkter och koncept, och vi skapar skräddarsydda arbetslampor som tillgodoser både dagens och framtidens behov i nära samarbete med våra kunder. Allt med högsta kvalitet in i minsta detalj.

SKRÄDDARSYTT AV TYRI – VI ÄR DIN DESIGNPARTNER.
Inom fordonsindustrin har design alltid varit mycket viktigt. Lamporna på en personbil är ett av de viktigaste designelementen och en tydlig varumärkessymbol. Lamporna blir nu allt viktigare även för tunga fordon. TYRI är både en strategisk och taktisk designpartner.

Vi axlar gärna rollen som strategisk designpartner tillsammans med dig som fordonstillverkare (OEM), ett samarbete där vi fungerar som belysningsspecialist och där vi integreras i ert designteam. Vi arbetar även med taktisk design där vi anpassar befintliga produkter efter kundens unika önskemål.

Välkommen att kontakta oss!

Företagets tjänster/produkter

Elmaterial : Arbetsbelysning, Belysning

Certifieringar

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015

Kontakter

Peo Axelsson
Marknadschef
0705401412
Anders Wärnman
Försäljning
+46 706 49 71 99

Filmer

TYRI INTELLilight - Världsnyhet med uppkopplade arbetslampor. Dimbara, justerbar färgtemperatur m m.

TYRI INTELLilight - Världsnyhet med uppkopplade arbetslampor. Dimbara, justerbar färgtemperatur m m.
TYRI Test labb - Så testas arbetslampor i världsklass
TYRI EMC testlabb - Håkan Dalsvik berättar om vikten av elektromagnetiska störningar för arbetsbelysning

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling