SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Back to basics:

Ytbeklädnad är isoleringens skyddande pansar

Varför behöver vi ytbeklädnad på isolering?


När lämplig isolering har valts och installerats är det dags att titta på ytbeklädnad. I den här artikeln visar vi på fördelarna med beklädnader och vilken typ av alternativ som finns.

Isolering utan beklädnad är ungefär detsamma som om en joggare gick ut i regnet endast iklädd termounderkläder. Även i ett högkvalitativt lager håller du dig inte varm länge om du inte har ett vattentätt yttre lager.

Eller föreställ dig en riddare utan rustning. Även om han är en modig hjälte, utan skydd, skulle det vara ganska vågat att gå ut på slagfältet. Om han bär rustning av metall är allt okej även om det dök upp en drake och sprutade eld på honom.

Den viktigaste funktionen hos beklädnader är att skydda isoleringen.
Ytbeklädnad behövs som skydd mot yttre åverkan som tex:

mekanisk skada, stötar och slitage
vädrets effekter, såsom vätning, ultraviolett strålning och vinderosion
korrosion.
Ytbeklädnad ger också andra fördelar. De…

bidra till att hålla isoleringen ren.
förhindra att isoleringen dammar ut i miljön.
ge isoleringen ett snyggt utseende och möjliggör att den integreras i byggnadens arkitektoniska helhet.
Ytbeklädnader ökar isoleringens prestanda och livslängd

Olika ytbeklädnad för olika förhållanden


Vilken typ av ytbeklädnad är att föredra. Aluminium, rostfritt, lackat stål?

Valet av ytbeklädnad är beroende på många olika faktorer.

Vilka temperaturer rör det sig om?
Finns det en ökad brandrisk på platsen?
Finns det risk för korrosion ( från till exempel saltvatten, syror och baser)?
Plåtbeklädnader är de vanligaste beklädnaderna som används vid industriell isolering. Denna typ av beklädnad är gjord av slät eller profilerad plåt: slät plåt lämpar sig för rörsystem, utrustning och höljen, och en profilerad plåt för ytorna på stora tankar och väggar.

I en galvaniserad stålplåt skyddar zinkytan det underliggande stålet genom att korrodera och därmed förhindra skador på stålet. Olika tjocklekar från 0,4 millimeter till 1 millimeter används. När man använder denna typ av beklädnad måste man dock komma ihåg att zinksalter är giftiga och den galvaniserade plattan får inte komma i kontakt med livsmedel. Galvaniserade stålplåtar finns även med färgbeläggning, vilket gör att det inte behövs något korrosionsskydd.

Aluminiumplåt som används som beklädnad är olika blandningar av aluminium och andra material. Genom att legera aluminium med till exempel koppar, zink eller mangan kan aluminiumplåtens mekaniska och fysikaliska egenskaper justeras till önskad nivå. Fördelarna med aluminiumplåt är låg vikt och god motståndskraft mot surt klimat och havsvatten.

Rostfritt och syrafast stål används som beklädnad på platser där andra beklädningsmaterial inte uppnår tillräcklig hållbarhet. Rostfria stål är mycket sega, så att bearbeta dem kräver särskilt vassa verktyg. Materialens korrosionsbeständighet är god och de tål oxiderande syror, men endast i begränsad utsträckning icke-oxiderande syror, såsom svavelsyra eller saltsyra. På grund av sin hållbarhet är de även lämpliga för livsmedelsindustrin.

Dessutom finns isoleringsprodukter och delar med prefabricerad ytbeklädnad som endast behöver monteras och tätas.

Kespet-Specialist på plåtbeklädnader



Kespet är en finsk tillverkare som levererar högkvalitativa ytbeklädnader. För att göra beklädnad av isoleringen så enkel som möjligt tillverkar Kespet monteringsfärdiga plåtbeklädnader med standardmått eller efter kundens individuella behov, så delarna passar alltid.

Andra fördelar med plåtbeklädnader är t.ex.

Obrännbar.
Motstånd.
Effektivt skydd för isoleringen.
100 % återvinningsbar.
Mycket litet behov av underhåll.
ISOPARTNER har valt att lägga upp förtillverkad böj och mantel i aluminium på lager i Göteborg för snabba leveranser. Vi har mantel och böj i de mest förekommande dimensionerna i vårt sortiment. Att köpa prefabricerade mantlar och böjar spar både tid och pengar.

Denna artikel bygger på en artikel publicerad av Kespet.
Originaltitel: Back to basics: Claddings are the insulation's protective armor - Kespet Oy

Läs även andra delar av denna artikelserie: Back to basics

Kontaktinformation
Postadress
Industri­vägen 39c
43361 Sävedalen
Region
Göteborg
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556694-1653
Grundat: 2005
Anställda: 55
Välkommen till Isopartner AB!

Isopartner lagerför ett brett sortiment av produkter inom teknisk isolering, byggplåt och passivt brandskydd.

Isopartner är en grossist med inriktning på att förse professionella entreprenörer inom isolering, plåt och passivt brandskydd med tekniska lösningar, väl beprövade produkter och säkra leveranser. Personalen i Isopartner har lång erfarenhet och kunskap att ge dessa professionella entreprenörer rätt produkter, på rätt plats, i rätt tid.

Isopartners verksamhet kännetecknas av personligt engagemang och nära samarbete med branschens aktörer. Kan vi gemensamt få större förståelse för de olika yrkesgruppernas behov och problem inom branschen, kan vi också lösa dem på ett effektivare sätt.

Isopartner är sedan många år en av landets viktigaste leverantörer av teknisk isolering, lösningar inom brandskydd, akustik och plåt. Sedan starten har vi framgångsrikt levererat tekniska lösningar och expertis kring dessa över hela landet. Isopartner finns etablerade med säljkontor och lager på följande orter. Solna och Årsta i Stockholm, Malmö, Göteborg samt Växjö.

Vi har ett nära samarbete med våra leverantörer/partners. Vi arbetar enbart med Europas bästa producenter. Genom nära samarbeten kan vi tillsammans med våra leverantörer förmedla information och kunskap mellan slutanvändare och producent på ett effektivt sätt. Med detta syfte har vi ofta träffar där vi sammanför kunder och leverantörer för informationsutbyte och utbildningar på våra etableringar.



Välkommen att kontakta oss!

Företagets tjänster/produkter

Brandskydd: Branddörrar, Brandfiltar, Brandgardiner, Brandjalusier, Brandlarm, Brandluckor, Brandpaket, Brandposter, Brandprojektering, Brandskum, Brandskydd för kablar, Brandskyddsbesiktningar, Brandskyddsdokumentation, Brandskyddsfärg, Brandskyddsisolering, Brandskyddskontroll, Brandskyddsmassa, Brandskyddsteknik, Brandskyltar, Brandslangar, Brandsläckare, Brandsäkra hårdiskar, Brandsäkra skåp, Brandtätning, Brandvarnare, Brandventiler, Explosionsundertryckning, Fettsläckare, Flamestop, Flamskyddsmedel, Flamskyddsutrustning, Första hjälpen, Gasdetekteringsutrustning, Gnistsläckningsutrustning, Koldioxidsläckare, Kolsyresläckare, Läckageskydd, Miljösläckare, Pulversläckare, Punktsprinkler, Räddningsstege, Rökgardiner, Rökgashanteringsystem, Rökluckor, Skumsprinkler, Skumsprinklersystem, Skumutrustning, Släckanläggningar, Släckarskåp, Släckmedel, Släcksystem, Systematiskt brandskyddsarbete, Utrymningslarm, Utrymningsskyltar, Utrymningsstegar, Vattensprinkler, Vattensprinklersystem
Byggtjänster & Byggmaterial: Isolerelement, Isolering
Produkter: Arbetskläder & Skor, Batterier, Batteriladdare, Byggvaror, Byggverktyg, Cellgummi, Handverktyg, Isoleringsmaterial, Lim & Tätningsmedel, Ljudabsorbenter, Ljudisolering, Slang & tillbehör, Slipverktyg, Spännverktyg, Stansverktyg, Sticksågblad, Svetsbord, Svetsprodukter, Svetsverktyg, Takprodukter, Tejp
Rör & VVS: Ventilationsisolering
Smides & Plåtslageriarbete: Fasadplåt, Koppartak, Plåtbeklädnad, Plåtbeslag, Stuprännor, Takpannor, Taksäkerhet, Vattenavrinning, Väggplåt

Kontakter

Pierre von Sicard
Försäljningschef
+46 31 336 94 90
Christian Holm
Säljare industri & teknisk isolering
+46 31 757 75 97

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när