SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Back to basics

Isolera ljud och bekämpa buller
I Back to basics-serien vill vi inte göra mycket buller utan tvärtom bekämpa det. Ljud kan ge mycket glädje till livet, men att hålla decibel på en rimlig nivå är viktigt.

Denna artikel är författad av vårt systerföretag Kespet i samarbete med Armacell.
Back to basics: Insulating sound and combating noise - Kespet Oy

Ljud är en del av livet, men det finns gränser för allt


Ljud berikar vårt liv, men vi vill helst inte höra vissa ljud. Till exempel, om man bor i en lägenhet vill man ha integritet för sig själv och sina grannar. Det är inte trevligt för någon att höra ljudet av varje toalettbesök eller dusch, varje gång barnen leker eller varje relationskris som ljuder genom väggarna.

Oavsett om det är hemma eller på jobbet, utomhus eller inomhus, finns ljudet nästan överallt - rymden är förmodligen det enda undantaget eftersom ljudet inte färdas genom vakuum. Ljud är en mekanisk rörelse av vågor, dessa uppfattas av hörselsystemet när ljudvågorna färdas genom luften till örat. Förutom luftburet ljud kan ljud också förekomma som vibration eller stomljud om vibrationen sker i ett fast föremål, som till exempel, ramen på en maskin eller apparat.

Vi strävar efter att isolera, dämpa och avvisa ljud och buller.

Med ljudisolering, strävar vi efter att förhindra ljudöverföring från ett utrymme till ett annat, antingen som luftburet ljud eller genom strukturer som strukturburet buller.
Med ljuddämpning vill vi minska ljudenergin.
Med bullerreducering strävar vi efter att minska effekterna av skadligt ljud. Utöver ljudisolering och dämpning är syftet även att förhindra ljudgenerering.
För att en person ska höra en förändring i lufttrycket som ljud måste frekvensen på förändringen vara tillräckligt hög - åtminstone cirka 16 gånger per sekund. Ljudets frekvens uttrycks i Hertz (Hz). Ett ljud över 16 000 Hz är ultraljud och kan inte höras av människor.

Ljud från omgivningen är ofta en blandning av flera ljud, och vi uppfattar vanligtvis kombinationen av flera ljud som buller. Enheten för ljudtryck är decibel (dB), vilket uttrycker intensiteten hos ljudet.

Vi bekämpar buller i många olika miljöer


Ljudisolering innebär att minska effektnivåerna för ljud när det passerar genom en isolerande struktur som exempelvis en vägg. Ljud kan antingen absorberas i ett material, passera genom det eller reflekteras från det.

Ljudisolering är viktigt eftersom buller orsakar tillfällig och permanent hörselskada - yrkesmässig bullerexponering är ansvarig för cirka 16% av hörselnedsättning hos vuxna över hela världen. Dessutom har buller negativa effekter på vår sömn och vår kropp, och gör det svårt att kommunicera genom tal.

Bullerreducering är uppdelad i tre sektorer:

Allmän bullerdämpning minskar buller på arbetsplatser.
Bullerreducering i vår miljö syftar särskilt till att bekämpa buller från trafik- eller bygg- och industribuller.
HVAC-buller/ljuddämpningsteknik syftar till att bekämpa buller från byggnadsutrustning och VVS.

Utan isolering, skulle teknisk utrustning i våra byggnader generera mycket buller och ljud


Teknisk utrustning genererar buller och ljud i hem- och arbetsmiljön, vilket gör att det är viktigt att isolera dessa. Du kan delvis eller helt omsluta en bullrig maskin eller apparat. För att dämpa ljudet som kommer från en kanal kan du isolera med ljudabsorberande material.

Avlopp är en vanlig källa till ljud och buller. Flödet av avloppsvatten genererar främst buller genom röret. De primära ljudkällorna är avstick och böjar, där plötsliga flödesstörningar uppstår.

För att förbättra ljuddämpningen av röret kan du välja ett rör av ljudabsorberande material eller med en tjockare vägg, eller belägga röret med ett extra lager av till exempel är Armacell Arma Comfort-produkter som är utmärkta för akustisk isolering av avloppsrör.
Prata med oss på ISOPARTNER om ljud och bullerdämpning! Vi har produkter på lager.

Låt oss vara tysta en stund, men håll utkik – det kommer mer!

Denna artikel publicerades ursprungligen av vårt finska systerbolag, Kespet Oy, i samarbete med Armacell och har översatts till svenska.
Kontaktinformation
Postadress
Industri­vägen 39c
43361 Sävedalen
Region
Göteborg
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556694-1653
Grundat: 2005
Anställda: 55
Välkommen till Isopartner AB!

Isopartner lagerför ett brett sortiment av produkter inom teknisk isolering, byggplåt och passivt brandskydd.

Isopartner är en grossist med inriktning på att förse professionella entreprenörer inom isolering, plåt och passivt brandskydd med tekniska lösningar, väl beprövade produkter och säkra leveranser. Personalen i Isopartner har lång erfarenhet och kunskap att ge dessa professionella entreprenörer rätt produkter, på rätt plats, i rätt tid.

Isopartners verksamhet kännetecknas av personligt engagemang och nära samarbete med branschens aktörer. Kan vi gemensamt få större förståelse för de olika yrkesgruppernas behov och problem inom branschen, kan vi också lösa dem på ett effektivare sätt.

Isopartner är sedan många år en av landets viktigaste leverantörer av teknisk isolering, lösningar inom brandskydd, akustik och plåt. Sedan starten har vi framgångsrikt levererat tekniska lösningar och expertis kring dessa över hela landet. Isopartner finns etablerade med säljkontor och lager på följande orter. Solna och Årsta i Stockholm, Malmö, Göteborg samt Växjö.

Vi har ett nära samarbete med våra leverantörer/partners. Vi arbetar enbart med Europas bästa producenter. Genom nära samarbeten kan vi tillsammans med våra leverantörer förmedla information och kunskap mellan slutanvändare och producent på ett effektivt sätt. Med detta syfte har vi ofta träffar där vi sammanför kunder och leverantörer för informationsutbyte och utbildningar på våra etableringar.



Välkommen att kontakta oss!

Företagets tjänster/produkter

Brandskydd: Branddörrar, Brandfiltar, Brandgardiner, Brandjalusier, Brandlarm, Brandluckor, Brandpaket, Brandposter, Brandprojektering, Brandskum, Brandskydd för kablar, Brandskyddsbesiktningar, Brandskyddsdokumentation, Brandskyddsfärg, Brandskyddsisolering, Brandskyddskontroll, Brandskyddsmassa, Brandskyddsteknik, Brandskyltar, Brandslangar, Brandsläckare, Brandsäkra hårdiskar, Brandsäkra skåp, Brandtätning, Brandvarnare, Brandventiler, Explosionsundertryckning, Fettsläckare, Flamestop, Flamskyddsmedel, Flamskyddsutrustning, Första hjälpen, Gasdetekteringsutrustning, Gnistsläckningsutrustning, Koldioxidsläckare, Kolsyresläckare, Läckageskydd, Miljösläckare, Pulversläckare, Punktsprinkler, Räddningsstege, Rökgardiner, Rökgashanteringsystem, Rökluckor, Skumsprinkler, Skumsprinklersystem, Skumutrustning, Släckanläggningar, Släckarskåp, Släckmedel, Släcksystem, Systematiskt brandskyddsarbete, Utrymningslarm, Utrymningsskyltar, Utrymningsstegar, Vattensprinkler, Vattensprinklersystem
Byggtjänster & Byggmaterial: Isolerelement, Isolering
Produkter: Arbetskläder & Skor, Batterier, Batteriladdare, Byggvaror, Byggverktyg, Cellgummi, Handverktyg, Isoleringsmaterial, Lim & Tätningsmedel, Ljudabsorbenter, Ljudisolering, Slang & tillbehör, Slipverktyg, Spännverktyg, Stansverktyg, Sticksågblad, Svetsbord, Svetsprodukter, Svetsverktyg, Takprodukter, Tejp
Rör & VVS: Ventilationsisolering
Smides & Plåtslageriarbete: Fasadplåt, Koppartak, Plåtbeklädnad, Plåtbeslag, Stuprännor, Takpannor, Taksäkerhet, Vattenavrinning, Väggplåt

Kontakter

Pierre von Sicard
Försäljningschef
+46 31 336 94 90
Christian Holm
Säljare industri & teknisk isolering
+46 31 757 75 97

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när