LÖRDAG 31 JULI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Bilister vill ladda bilen hemma – inte på macken, visar studien “Sverige Laddar” från CTEK

Ladda vid bostaden är det absolut mest populära när ägare av elbilar och laddhybrider får välja enligt den landsomfattande studien “Sverige Laddar” som företaget CTEK låtit utföra.
Den visar också att Naturvårdsverkets bidrag för installation av laddboxar är viktigt i omställningen mot en elektrisk fordonsflotta.

Studien omfattar 550 svenska bilägare, varav 360 elbils- och laddhybridägare, som bland annat fått svara på frågor om hur de laddar sina fordon och var de helst vill se ny laddinfrastruktur för fordon.

Förutom vid hemmet (95 procent) är bilägarna positiva till installation av laddinfrastruktur på offentliga platser (90 procent), parkeringshus (91 procent) och gemensamma bostadsparkeringar (90 procent). Bensinstationer är undantaget där endast 76 procent är positiva till en installation av utrustning för laddning av fordon.

- Att ladda sin bil i hemmet underlättar för privatpersoner som då inte behöver planera utifrån när och var de ska tanka eller ladda sin bil. Med det sagt så används laddare på bensinstationer vid längre resor, men för de flesta är laddning i hemmet och på jobbet viktigast, säger Cecilia Routledge, globalt ansvarig för Energy & Facility på CTEK.

Fler insikter från undersökningen är:
• Majoriteten av deltagarna 96 procent är positiva till elbilar och 89 procent är positiva till en generell utvecklingen och utökning av installationer av laddinfrastruktur.
• 72 procent av de som har tillgång till/äger en elbil eller laddhybrid laddar för det mesta sin bil i hemmet.
• En något större andel av personer som bor på landsbygden vill i första hand ladda sitt elfordon i hemmet 76 procent, medan denna siffra är 71 procent bland de som bor centralt i stadsmiljöer.
Stödet “Ladda bilen” avgörande för utbyggnaden av laddinfrastruktur i Sverige
I undersökningen ställdes också frågan om man kände till Naturvårdsverkets bidrag Ladda bilen, vilket ger elbils- och laddhybridägare möjlighet att få stöd med 10 000 SEK för egen installation av laddinfrastruktur. Hela 85 procent kände till möjligheten och över 50 procent svarade att bidraget påverkar deras möjlighet att investera in en elbilsladdare till hemmet.

Schukoladdare används i stor utsträckning på fel sätt
De flesta av deltagarna i studien laddar sin elbil eller laddhybrid i hemmet och 63 procent av dem har installerat en laddbox i hemmet. En femtedel av alla som laddar i hemmet har dock ingen laddbox installerad utan använder en så kallad schukoladdare. Det vill säga laddning med vanlig stickkontakt från ett fast eluttag.

– Det är intressant att de flesta elbilsägare väljer att ladda sitt fordon hemma. Men det är oroväckande att en femtedel väljer att använda schukoladdaren som den primära laddaren. Schukoladdaren ska inte användas för laddning varje dag. Den är en portabel laddare som är smidig att ta med i bilen och att använda när man är på resande fot, vilket kan jämföras med ett reservdäck, säger Cecilia Routledge.

Ladda ner undersökningen Sverige Laddar här.

Presskontakt
Anna Ringborg, Cloudberry
tfn: +46 703 23 00 04
anna.ringborg@cloudberry.se

Om undersökningen
Undersökningen “Sverige Laddar” genomfördes i slutet av juni i år i form av en webbenkät till privatpersoner, fastighetsägare och installatörer över hela landet. 560 personer har deltagit i undersökningen.

Om CTEK
• CTEK SWEDEN AB är ett ledande globalt varumärke inom skötsel och underhåll av bilbatterier. Företagets kunskap och varaktiga investeringar i innovation innebär att CTEK ligger i framkant inom forskning och utveckling av ny och unikladdningsteknik.
• CTEK erbjuder marknaden högkvalitativa samt pålitliga laddare och tillbehör som är effektiva, användarvänliga och, viktigast av allt, säkra (för användare, fordonselektronik, batterier och laddare).
• CTEK:s portfölj av produkter och lösningar inom elbilssegmentet innefattar allt från laddboxar i hemmet till större företag- och kommersiella installationer med många laddningsstationer som har behov av laddtester, övervakning och betallösningar.
• Med produkter och lösningar för 6, 12 & 24V bly & litium (12V LiFePO4) samt elektriska fordonsbatterier är CTEK-produkter designade och testade för att leverera maximal prestanda i en rad olika situationer.
• CTEK säljer över en miljon batteriladdare globalt per år och får ofta utmärkelsen bäst i test i oberoende jämförande tester.
• CTEK tillhandahåller laddare till några av världens mest välkända tillverkare inklusive Audi, Bentley, BMW, Corvette, Ferrari, Jaguar, Maserati, McLaren, Mercedes, Porsche och Rolls-Royce.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling