Bilister vill ladda bilen hemma – inte på macken, visar studien “Sverige Laddar” från CTEK - industritorget.se
LÖRDAG 19 SEPTEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Bilister vill ladda bilen hemma – inte på macken, visar studien “Sverige Laddar” från CTEK

Ladda vid bostaden är det absolut mest populära när ägare av elbilar och laddhybrider får välja enligt den landsomfattande studien “Sverige Laddar” som företaget CTEK låtit utföra.
Den visar också att Naturvårdsverkets bidrag för installation av laddboxar är viktigt i omställningen mot en elektrisk fordonsflotta.

Studien omfattar 550 svenska bilägare, varav 360 elbils- och laddhybridägare, som bland annat fått svara på frågor om hur de laddar sina fordon och var de helst vill se ny laddinfrastruktur för fordon.

Förutom vid hemmet (95 procent) är bilägarna positiva till installation av laddinfrastruktur på offentliga platser (90 procent), parkeringshus (91 procent) och gemensamma bostadsparkeringar (90 procent). Bensinstationer är undantaget där endast 76 procent är positiva till en installation av utrustning för laddning av fordon.

- Att ladda sin bil i hemmet underlättar för privatpersoner som då inte behöver planera utifrån när och var de ska tanka eller ladda sin bil. Med det sagt så används laddare på bensinstationer vid längre resor, men för de flesta är laddning i hemmet och på jobbet viktigast, säger Cecilia Routledge, globalt ansvarig för Energy & Facility på CTEK.

Fler insikter från undersökningen är:
• Majoriteten av deltagarna 96 procent är positiva till elbilar och 89 procent är positiva till en generell utvecklingen och utökning av installationer av laddinfrastruktur.
• 72 procent av de som har tillgång till/äger en elbil eller laddhybrid laddar för det mesta sin bil i hemmet.
• En något större andel av personer som bor på landsbygden vill i första hand ladda sitt elfordon i hemmet 76 procent, medan denna siffra är 71 procent bland de som bor centralt i stadsmiljöer.
Stödet “Ladda bilen” avgörande för utbyggnaden av laddinfrastruktur i Sverige
I undersökningen ställdes också frågan om man kände till Naturvårdsverkets bidrag Ladda bilen, vilket ger elbils- och laddhybridägare möjlighet att få stöd med 10 000 SEK för egen installation av laddinfrastruktur. Hela 85 procent kände till möjligheten och över 50 procent svarade att bidraget påverkar deras möjlighet att investera in en elbilsladdare till hemmet.

Schukoladdare används i stor utsträckning på fel sätt
De flesta av deltagarna i studien laddar sin elbil eller laddhybrid i hemmet och 63 procent av dem har installerat en laddbox i hemmet. En femtedel av alla som laddar i hemmet har dock ingen laddbox installerad utan använder en så kallad schukoladdare. Det vill säga laddning med vanlig stickkontakt från ett fast eluttag.

– Det är intressant att de flesta elbilsägare väljer att ladda sitt fordon hemma. Men det är oroväckande att en femtedel väljer att använda schukoladdaren som den primära laddaren. Schukoladdaren ska inte användas för laddning varje dag. Den är en portabel laddare som är smidig att ta med i bilen och att använda när man är på resande fot, vilket kan jämföras med ett reservdäck, säger Cecilia Routledge.

Ladda ner undersökningen Sverige Laddar här.

Presskontakt
Anna Ringborg, Cloudberry
tfn: +46 703 23 00 04
anna.ringborg@cloudberry.se

Om undersökningen
Undersökningen “Sverige Laddar” genomfördes i slutet av juni i år i form av en webbenkät till privatpersoner, fastighetsägare och installatörer över hela landet. 560 personer har deltagit i undersökningen.

Om CTEK
• CTEK SWEDEN AB är ett ledande globalt varumärke inom skötsel och underhåll av bilbatterier. Företagets kunskap och varaktiga investeringar i innovation innebär att CTEK ligger i framkant inom forskning och utveckling av ny och unikladdningsteknik.
• CTEK erbjuder marknaden högkvalitativa samt pålitliga laddare och tillbehör som är effektiva, användarvänliga och, viktigast av allt, säkra (för användare, fordonselektronik, batterier och laddare).
• CTEK:s portfölj av produkter och lösningar inom elbilssegmentet innefattar allt från laddboxar i hemmet till större företag- och kommersiella installationer med många laddningsstationer som har behov av laddtester, övervakning och betallösningar.
• Med produkter och lösningar för 6, 12 & 24V bly & litium (12V LiFePO4) samt elektriska fordonsbatterier är CTEK-produkter designade och testade för att leverera maximal prestanda i en rad olika situationer.
• CTEK säljer över en miljon batteriladdare globalt per år och får ofta utmärkelsen bäst i test i oberoende jämförande tester.
• CTEK tillhandahåller laddare till några av världens mest välkända tillverkare inklusive Audi, Bentley, BMW, Corvette, Ferrari, Jaguar, Maserati, McLaren, Mercedes, Porsche och Rolls-Royce.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-09-04
Held Biker Fashion halverade personalens körsträcka per dagDITY SPRAY-systemet – en miljövänlig påfyllningsbar aerosolburk PlanRadar går in på svenska bygg- och fastighetsmarknaden
2020-09-03
Volvo CE förenklar varumärkningen som ett led i prisbelönt desingfilosofiNytt nätaggregat med energibesparing i fokusForskning: Underlättar samarbete mellan människor och robotarNu vet vi, det går bra för entreprenadbranschen!tado° lanserar Care & Protect - en ny tjänst som kan upptäcka fel på värmepannan
2020-09-02
Så minimerar standardkomponenter driftstopp och skapar kontinuitetRenta lanserar app för maskinuthyrningFörsäljningen ökade under sommaren för Star Servus Verktygsmaskiner AB.Nutanix underlättar för kunder som kör på Amazon
2020-09-01
ABB:s Dynamic Assembly Pack levererar den sista delen för automation av slutmonteringsapplikationerNCC åker på digital samtalsturné - Hur kan vi bygga oss ur den ekonomiska krisen?Elbilsboom! Elbilsladdningsföretaget CaCharge växer med Göteborgskontor Samarbete ska stärka erbjudande mot vindkraftparkerSignatur Fastigheter levererade starkt under andra kvartaletBolt lanserar sin taxitjänst i Malmö och Lund
2020-08-31
GBP Ergonomics tar över försäljning och agentur för BaTo Nordic på den svenska marknadenEvolv och Colliers erbjuder logistik med oändliga möjligheter3D Center lanserar nytt varumärke med fokus på efterbearbetningVaxxa anlitar Kiwa Inspecta för kontroller av begagnade entreprenad- och lantbruksmaskinerNystartad servicebyrå för 3D-utskrifter – AM Printservice Elektriska motorer och att spara energi med Chauvin-ArnouxAssemblin Elverkstad utför ännu ett arbete för kund! Unit4:s resultat för andra kvartalet 2020 – fortsatt god tillväxt för molntjänster
2020-08-28
industritorget.se önskar Hugo Nerman lycka till på Spa och Monza tillsammans med Formel 1Lasertool i Blekinge säljer verksamhetsområdet Trådgnistnig! Saab Dynamics har investerat i en 5-axlig Hurco VM30i.​Hos YrkesAkademin heter framtiden Volvo - 34 maskiner beställdaPadel – En sport som bara växer, Llentab skapar möjligheter.Nordkorea-allierad hotaktör utför riktade IT-attacker mot kryptovalutaföretag med global hackningskampanjHCL Technologies väljer Göteborg för sitt första europeiska säkerhetscenterFörbättrad prestanda till Telium Networks kunder tack vare ny lösning från Nutanix
2020-08-27
De senaste tillskotten stärker kapaciteten för formverktygsbearbetningABB:s robotar säkrar Delicatobollen till kaffetHCL lanserar en COVID-19-riskbedömningsapp för att hjälpa företag att tryggt återföra personalen till sina arbetsplatser
2020-08-26
Vatten en livsnödvändighet men ett gissel i tryckluftsanläggningar – så här blir du av med det.Stoppa tjuven: Sortimo tipsar om säker förvaring i servicebilenHydroscand lanserar ny PA12 svetsslang med skyddsmantelZert är med i arbetet när världens modernaste reningsverk byggsAhlsell lanserar ett komplett sortiment från FestoolPortabla bandsågar LXT® som erbjuder snabb och gnistfri kapning av metall​Samarbete med högskolan är bra business!Verizon Business tar fram nästa generations globala nätverksinfrastruktur för BayerKunskapskrav för välfärdsteknik
2020-08-25
VakuumskolanDENIOS vann pris för bästa innovationMCS Digital Signatur gör hyrdisken pappersfriVolkswagen Transportbilar gör sig redo för nya Mulitvan och ID. BUZZPeabs årliga säkerhetsvecka är igång: Om jobbet inte kan göras säkert, gör det inte!Smart finansiering används för att möta investeringsutmaningen under pandeminWorkfront lanserar Scenario Planner för optimerad arbetsplanering i större företag
2020-08-24
Volkswagen har startat serieproduktionen av sin nya eldrivna SUV ID.4Gebrüder Weiss väljer BluJays logistik-plattform för att leverera en förbättrad kundupplevelseLeuzes nya DRT 25 C-sensor är specialiserad på förpackningar för konfektyr och bakverkWorkfront Align kopplar ihop människor och arbetslag med organisationsmålHCL lanserar ett globalt hackathon för att hitta långsiktiga tekniklösningar på COVID-19-pandemin
2020-08-21
SCA utser ny kommunikationsdirektörIBC SOLAR i samarbete med AhlsellOrganisationerna som skapat förändringar i sina verksamheter genom data
Annonser