SÖNDAG 22 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Bilmarknaden augusti 2019

Uppåt på bilmarknaden även i augusti
Bilmarknaden Augusti 2019

Uppåt på bilmarknaden även i augusti

Precis som i juli fick vi även i augusti se en uppgång på bilmarknaden jämfört med samma månad förra året. Totalt nyregistrerades 29 086 personbilar och 5 925 lätta lastbilar vilket är en uppgång med 19% respektive 234%. Tittar man på försäljning nya bilar så ökade personbilsmarknaden med 2,8% och marknaden för lätta lastbilar med 14,3%.

Anledningen till uppgången i augusti är främst införandet av bonus malus den 1 juli 2018. Detta innebar att stora volymer bilar nyregistrerades i juni månad varefter väldigt få bilar registrerades i juli och augusti 2018.

Ny rapport - Drivmedel & Miljö

Från och med denna månad kommer vi även att publicera rapporten Drivmedel & Miljö i tillägg till våra rapporter Nyregistreringar och Försäljning nya bilar. I den nya rapporten återfinns bland drivmedelsfördelning för nyregistrerade personbilar samt topplistor på märke och modell för elbilar och laddhybrider. I rapporten redovisas även genomsnittligt utsläpp av CO2 samt andel laddbara bilar för de 20 största märkena på personbilsmarknaden.
Nyregistreringar

I augusti nyregistrerades 29 086 personbilar vilket var en ökning med 19% jämfört med augusti 2018. Största märke var Volkswagen med 15,2% av registreringarna, därefter Volvo med 14,3% och Kia med 7,8% andel. Hittills i år har 218 513 personbilar nyregistrerats vilket är en minskning med 15% jämfört med samma period 2018.

Antalet nyregistrerade lätta lastbilar ökade med 234% i augusti jämfört med samma månad 2018. Totalt nyregistrerades 5 925 lätta lastbilar i augusti. Största märke var Renault med 26,9% av registreringarna, därefter Volkswagen med 20,9% och Ford med 14,2% andel. Hittills i år har 31 334 lätta lastbilar nyregistrerats vilket är en minskning med 28% jämfört med samma period 2018.

Laddbara bilar

Laddbara bilar stod i augusti för totalt 9,0% av nybilsregistreringarna. Av dessa var 3,3% elbilar och 5,7% bilar med laddhybridteknik.

Antalet nyregistrerade elbilar ökade i augusti med 64% jämfört med augusti 2018 och landade på totalt 966 bilar. Största modell var Tesla Model 3 med 148 registrerade bilar, därefter Renault Zoe och Nissan Leaf med 139 respektive 120 bilar.

Hittills i år står laddbara bilar för 11,1% av alla nyregistreringar. Motsvarande period 2018 stod laddbara bilar för 7,1% av nyregistreringarna.

Försäljning nya bilar

I augusti månad såldes 13 383 nya personbilar enligt vrooms definition för nybilsförsäljning. Detta är en ökning med 2,8% jämfört med augusti 2018. Flest nya bilar sålde Volkswagen med 16,1% marknadsandel, därefter Volvo med 11,6% och Kia med 8,8%.

Hittills i år har 188 139 nya personbilar sålts vilket är en minskning med 16% jämfört med samma period 2018.

Privatmarknaden

På privatmarknaden såldes i augusti 13 383 nya bilar vilket är en minskning med 1% jämfört med augusti 2018. Mest sålda märke på privatmarknaden var Volkswagen med 13,5% marknadsandel, därefter Kia med 10,3% och Toyota med 10,1%. Privatleasingandelen på privatmarknaden var i augusti 39%.

Hittills i år har 97 918 nya personbilar sålts på privatmarknaden vilket är en minskning med 20% jämfört med samma period 2018. Hittills i år är privatleasingandelen på privatmarknaden 36%.

Tjänstebilsmarknaden

Tjänstebilsmarknaden ökade med 5% i augusti jämfört med samma månad förra året och landade på totalt 6 255 bilar. Största märke var Volvo med 21,6% marknadsandel, därefter Volkswagen med 17,4% och BMW med 7,9% andel.

Hittills i år har 56 673 nya personbilar sålts på tjänstebilsmarknaden vilket är en minskning med 17% jämfört med samma period 2018.

Begagnatförsäljning

Bilhandelns begagnatförsäljning av bilar upp till tio år minskade i augusti med 4% jämfört med augusti 2018. Genomsnittligt antal lagerdagar innan försäljning var 62 dagar.

Statistik och rapporter från vroom

Vroom publicerar månadsvis nyregistreringssiffror för fem olika fordonsslag. Personbil, lätt lastbil, tung lastbil, släp och husbil.

Vid sidan av nyregistreringssiffror redovisas även Försäljning nya bilar som visar utvecklingen på nybilsmarknaden, dvs vad som faktiskt säljs till slutkund. Begreppet definieras enligt följande:

❝ Fordon som säljs för första gången till slutkund av en bilåterförsäljare inom sex månader från första registreringsdatum❞

Försäljning nya bilar publiceras för personbilar och lätta lastbilar. För personbilar särredovisas även utvecklingen i de två största kundsegmenten, privatmarknaden och tjänstebilsmarknaden.

Förutom nyregistreringar och Försäljning nya bilar publiceras även en översikt av bilhandelns försäljning av begagnade bilar.

Följande fyra rapporter publiceras månadsvis;
✓ Nyregistreringar

- visar volym och utveckling för fem olika fordonsslag samt topplista märke för personbilar, lätta lastbilar och tunga lastbilar.
✓ Drivmedel & Miljö PB

-visar fördelning av drivmedel för nyregistrerade personbilar, genomsnittligt utsläpp av CO2 samt topplistor för elbilar och laddhybrider.
✓ Försäljning nya bilar PB

- visar nybilsmarknaden för personbilar uppdelad per kundtyp samt topplista märke för privatmarknaden och tjänstebilsmarknaden.
✓ Försäljning nya bilar LLB

- visar marknaden för lätta lastbilar uppdelad per kundtyp samt topplista märke för totalmarknaden.

vroom är sedan 1997 Sveriges ledande auktoritet inom statistik, historik och marknadsinformation på den svenska fordonsmarknaden. Vi hjälper våra kunder och partners att skaffa en gedigen förståelse för sin marknad och utifrån denna skapa och genomföra effektiva och pricksäkra marknadsförings- och säljaktiviteter.

vroom.nu

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-12
ITU-programmet får vara kvarTobias Håkansson blir ny regionchef för distrikt ÖresundHager har förstärkt försäljningsteamet i väst med ett par strategiskt viktiga rekryteringarNy undersökning från LTH visarPatrik Settlin utses till ny vd för LitiumPSA:s el- och hybridoffensiv – de första svenska priserna klaraHenkel Norden inleder samarbete med KW PartsKonjunkturvändningen är näraKlimatomställning och kompetensförsörjning i höstens regeringsförklaringAirmees cargocyklar breder ut sig över Stockholm Ökad automation och digitalisering med hjälp från Prevas och RobotlyftetABB inleder byggnation av ny robotfabrik i ShanghaiNy varumärkesprofil för Volkswagen TransportbilarIAAM Sverige arrangerar European Advanced Materials Congress
2019-09-11
Viktigare än någonsin att nätverka på mässgolvetFatpump – Bästa tipsen för ett bra köpStålåret 2019: Nu laddar vi omBesiktningstekniker till Opus i AkallaVälsmord hydraulikinspiration i Borlänge 23-24 oktoberProduktnyhet September 2019 - SortimentväskaRamirent blir totalleverantör till NCC:s bostadsprojekt i ÄngelholmSizes ingår partnerskap med Business Arena StockholmSTIHL invigde expansion av det nordiska huvudkontoretebm-papst lanserar nya fläktar för kommersiella fordonLand Rover Defender - Ikonen är tillbakaEngcon ökar sin omsättning för nionde året i rad BMW visar upp nyheter på IAA Cars i FrankfurtStena Recycling är officiell partner till ASAPRacing och konceptbilarVärldspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
2019-09-10
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationer
Annonser