LÖRDAG 22 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Bilmarknaden augusti 2019

Uppåt på bilmarknaden även i augusti
Bilmarknaden Augusti 2019

Uppåt på bilmarknaden även i augusti

Precis som i juli fick vi även i augusti se en uppgång på bilmarknaden jämfört med samma månad förra året. Totalt nyregistrerades 29 086 personbilar och 5 925 lätta lastbilar vilket är en uppgång med 19% respektive 234%. Tittar man på försäljning nya bilar så ökade personbilsmarknaden med 2,8% och marknaden för lätta lastbilar med 14,3%.

Anledningen till uppgången i augusti är främst införandet av bonus malus den 1 juli 2018. Detta innebar att stora volymer bilar nyregistrerades i juni månad varefter väldigt få bilar registrerades i juli och augusti 2018.

Ny rapport - Drivmedel & Miljö

Från och med denna månad kommer vi även att publicera rapporten Drivmedel & Miljö i tillägg till våra rapporter Nyregistreringar och Försäljning nya bilar. I den nya rapporten återfinns bland drivmedelsfördelning för nyregistrerade personbilar samt topplistor på märke och modell för elbilar och laddhybrider. I rapporten redovisas även genomsnittligt utsläpp av CO2 samt andel laddbara bilar för de 20 största märkena på personbilsmarknaden.
Nyregistreringar

I augusti nyregistrerades 29 086 personbilar vilket var en ökning med 19% jämfört med augusti 2018. Största märke var Volkswagen med 15,2% av registreringarna, därefter Volvo med 14,3% och Kia med 7,8% andel. Hittills i år har 218 513 personbilar nyregistrerats vilket är en minskning med 15% jämfört med samma period 2018.

Antalet nyregistrerade lätta lastbilar ökade med 234% i augusti jämfört med samma månad 2018. Totalt nyregistrerades 5 925 lätta lastbilar i augusti. Största märke var Renault med 26,9% av registreringarna, därefter Volkswagen med 20,9% och Ford med 14,2% andel. Hittills i år har 31 334 lätta lastbilar nyregistrerats vilket är en minskning med 28% jämfört med samma period 2018.

Laddbara bilar

Laddbara bilar stod i augusti för totalt 9,0% av nybilsregistreringarna. Av dessa var 3,3% elbilar och 5,7% bilar med laddhybridteknik.

Antalet nyregistrerade elbilar ökade i augusti med 64% jämfört med augusti 2018 och landade på totalt 966 bilar. Största modell var Tesla Model 3 med 148 registrerade bilar, därefter Renault Zoe och Nissan Leaf med 139 respektive 120 bilar.

Hittills i år står laddbara bilar för 11,1% av alla nyregistreringar. Motsvarande period 2018 stod laddbara bilar för 7,1% av nyregistreringarna.

Försäljning nya bilar

I augusti månad såldes 13 383 nya personbilar enligt vrooms definition för nybilsförsäljning. Detta är en ökning med 2,8% jämfört med augusti 2018. Flest nya bilar sålde Volkswagen med 16,1% marknadsandel, därefter Volvo med 11,6% och Kia med 8,8%.

Hittills i år har 188 139 nya personbilar sålts vilket är en minskning med 16% jämfört med samma period 2018.

Privatmarknaden

På privatmarknaden såldes i augusti 13 383 nya bilar vilket är en minskning med 1% jämfört med augusti 2018. Mest sålda märke på privatmarknaden var Volkswagen med 13,5% marknadsandel, därefter Kia med 10,3% och Toyota med 10,1%. Privatleasingandelen på privatmarknaden var i augusti 39%.

Hittills i år har 97 918 nya personbilar sålts på privatmarknaden vilket är en minskning med 20% jämfört med samma period 2018. Hittills i år är privatleasingandelen på privatmarknaden 36%.

Tjänstebilsmarknaden

Tjänstebilsmarknaden ökade med 5% i augusti jämfört med samma månad förra året och landade på totalt 6 255 bilar. Största märke var Volvo med 21,6% marknadsandel, därefter Volkswagen med 17,4% och BMW med 7,9% andel.

Hittills i år har 56 673 nya personbilar sålts på tjänstebilsmarknaden vilket är en minskning med 17% jämfört med samma period 2018.

Begagnatförsäljning

Bilhandelns begagnatförsäljning av bilar upp till tio år minskade i augusti med 4% jämfört med augusti 2018. Genomsnittligt antal lagerdagar innan försäljning var 62 dagar.

Statistik och rapporter från vroom

Vroom publicerar månadsvis nyregistreringssiffror för fem olika fordonsslag. Personbil, lätt lastbil, tung lastbil, släp och husbil.

Vid sidan av nyregistreringssiffror redovisas även Försäljning nya bilar som visar utvecklingen på nybilsmarknaden, dvs vad som faktiskt säljs till slutkund. Begreppet definieras enligt följande:

❝ Fordon som säljs för första gången till slutkund av en bilåterförsäljare inom sex månader från första registreringsdatum❞

Försäljning nya bilar publiceras för personbilar och lätta lastbilar. För personbilar särredovisas även utvecklingen i de två största kundsegmenten, privatmarknaden och tjänstebilsmarknaden.

Förutom nyregistreringar och Försäljning nya bilar publiceras även en översikt av bilhandelns försäljning av begagnade bilar.

Följande fyra rapporter publiceras månadsvis;
✓ Nyregistreringar

- visar volym och utveckling för fem olika fordonsslag samt topplista märke för personbilar, lätta lastbilar och tunga lastbilar.
✓ Drivmedel & Miljö PB

-visar fördelning av drivmedel för nyregistrerade personbilar, genomsnittligt utsläpp av CO2 samt topplistor för elbilar och laddhybrider.
✓ Försäljning nya bilar PB

- visar nybilsmarknaden för personbilar uppdelad per kundtyp samt topplista märke för privatmarknaden och tjänstebilsmarknaden.
✓ Försäljning nya bilar LLB

- visar marknaden för lätta lastbilar uppdelad per kundtyp samt topplista märke för totalmarknaden.

vroom är sedan 1997 Sveriges ledande auktoritet inom statistik, historik och marknadsinformation på den svenska fordonsmarknaden. Vi hjälper våra kunder och partners att skaffa en gedigen förståelse för sin marknad och utifrån denna skapa och genomföra effektiva och pricksäkra marknadsförings- och säljaktiviteter.

vroom.nu

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-17
CERTEX Svenska lanserar webshopE.ON och Trianon skapar omställning med mer förnybar energi2019: Ännu ett år av dynamisk tillväxt för arval
2020-02-14
Hanwha Cobots hos LichronLissmacs nyaste maskin SMD 335 Schneider Electric vinner guld för Mureva arbets­lampor LED i iF DESIGN AWARDNy hyresdepå för lyft­utrustning.85 % av eleverna har redan fått erbjudande om jobbMatHem bygger nytt, miljö­certifierat lager i LarsbodaBoden bygger för framtidenWürth ställer ut på Underhållsmässan 2020Besök Walraven på Nordbyggmässan!Nudging skapade säkrare byggarbetsplatsNy typ av konturmätning av gods Ökat intresse för Timbersports nybörjarläger – inte minst bland tjejer
2020-02-13
Produktnyhet Februari 2020 - Kulventil med högt handtagLys upp tillvaron i vintermörkret!Lätt, billigt att framställa och miljövänligt – ett nytt textilt material ser dagens ljusHydroscand utökar sortimentet med saneringssugslang M44Optimering på systemnivå gör internet energisnålareNytt eldrivet arbetsfordon gör fastighetsskötseln tyst och avgasfriSecure Meter AB säljer sin svenska undermätnings­verksamhet Cewe till Infometric ABTechbolaget Codemill tar in 30 miljoner och går globaltArbetsgivarna med de mest engagerade medarbetarna Konstfacks-elev vann skulpturtävling i Einar Mattssons kvarter SkulpturparkenXenits medarbetare får prestigefull utmärkelseTelenor Sverige och Ericsson rustar industrin för 5GECCO blixtljus klass 2 för dig med högre krav
2020-02-12
ABUS Kransystem ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020Midroc deltar på Underhållsmässan!Energisnål pneumatisk närvarogivare lanseras med IO-linkDen är snabb, exakt och har låga vibrationer!Converflex väljer trygg fjärrvärme från ÖrnsköldsvikStor potential i den nya generationens elmätareByxan som förändrar förutsättningarnaAddSecure fortsätter att öka sin geografiska närvaro i EuropaeSite Power Systems får nya ägareProtolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutningSofthouse expanderar och växer ur 3 kontor samtidigtBesked från Mercedes-Benz, sopbilsfavoriten blir eldriven.Hydroscands SlangExpress växer i MalmöNu lanseras Galaxy Z Flip – Samsungs första mobil med vikbar glasskärmBravida förvärvar ventilationsföretag i Kiruna3 steg för att undvika phishing-bedrägerier om coronaviruset Optimera fortsätter att växa, köper Arboga Byggtjänst ABSvenska örter året om!
2020-02-11
Blinto expanderar inom nätauktionshandeln Verizon expanderar sitt internationella 5G-ekosystem med nya 5G Lab i LondonLesjöfors nya vd: ”Vi har både utmaningar och möjligheter för 2020”Nyhet! 1-skärig planfräs som ger en mycket fin ytkvalitetVakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhusOQTR-E – Helt nya tiltrotatorer från OilquickKompakt strypbackventil för trånga utrymmenMaskininvesteringar och ökat miljötänk viktiga prio­riteringar på Emballator i HjoFör att öka nöjdheten storsatsar Engcon på sina slutkunder genom sitt gedigna ambassadörsprogramNu byter vi till framtidens elmätare - ger bättre koll på förbrukningenOutSystems fortsätter att växa i SverigeGapwaves lanserar ny fasstyrd 5G-antennSLU och RISE tecknar nytt samarbetsavtalFinja utsedd till årets leverantörspartner 2019!Tre procents bränslebespar­ing för Wiklund TransportHisstillverkaren Aritco väljer hållbar inredning
Annonser