Bladfjäder med livsviktig funktion i innovativ cykelairbag - industritorget.se
FREDAG 10 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Bladfjäder med livsviktig funktion i innovativ cykelairbag

När den tredje generationen av airbagcykelhjälmen Hövding skulle utvecklas tog företagets utvecklingsingenjörer hjälp av Lesjöfors.
I nära samarbete specialdesignades en tråddetalj till aktiveringsmekanismen samt fjädrande clips som håller gasgeneratorn på plats.

Hövding är en nyskapande airbaghjälm för cyklister, en svensk innovation från två unga industridesigners i Malmö. Vid en olycka utlöses airbagen från en nackkrage på 0,1 sekunder. Tester visar att den erbjuder cyklister ett överlägset skydd mot huvudskador, Hövdings airbagteknologi är upp till åtta gånger säkrare än en traditionell cykelhjälm. Hövding har hittills sålts i 185 000 exemplar på 16 marknader i Europa och Japan.

Under hösten 2018 kontaktade Hövdings utvecklingsingenjörer Lesjöfors Banddetaljer i Värnamo. De ville ha hjälp och stöd med design och materialval av dels en tråddetalj som är en viktig del i aktiveringsmekanismen som försätter Hövding i ett aktivt läge vid cykling och dels ett fjädrande clips, även kallad bladfjäder. Bladfjädrarna behövs för att fixera gasgeneratorn vars uppgift är att blåsa upp airbagen vid en olycka. Utmaningen var att ta fram två komponenter som skulle fungera dels monteringstekniskt och samtidigt uppfylla kraven på hållfasthet och bibehållen funktionalitet vid olika väderförhållanden och användarsituationer. Till exempel om produkten tappas i asfalten.

- Vi fick tidigt se designförslag på hur de tänkte sig att de båda detaljerna skulle fungera. Vi såg genast att tråddetaljen för aktiveringsmekanismen bäst skulle kunna tillverkas av Lesjöforsfabriken i Nordmarkshyttan så den släppte vi dit, medan bladfjädern utvecklades hos oss i Värnamo, säger Johan Gannerud, kundansvarig på Lesjöfors Banddetaljer.

Samtidigt som tråddetaljen justerades i samarbete med Nordmarkshyttan inleddes ett nära samarbete med möten både i Malmö och Värnamo för bladfjädern. De båda företagens utvecklingsingenjörer gick sida vid sida igenom designskisser, provade materialtjocklekar och utförde tester. En handfull olika prototypförslag med olika konturer, materialtjocklekar och brottgränser kokades så småningom ner till en modell av clipset vars egenskaper motsvarade Hövdings höga krav.

- Hövding presenterade en initial design med vissa designkriterier och funktionsbehov. Lesjöfors var ett bra bollplank och vi fick otroligt fin support och ett givande samarbete med stor flexibilitet och expertis från bland annat prototypverkstad och verktygstillverkning, säger Hanna Risén, Mechanical Design Engineer på Hövding.

Produktionen av tråddetaljen och bladfjädern till Hövding 3 startade under våren 2019 i både Nordmarkshyttan och Värnamo och redan har cirka 60 000 produkter levererats.

- Under en väldigt hektisk period inför semestrar och ett i övrigt tight schema har leveranser och kommunikation fungerat toppen. Vi ser fram emot fortsatt gott samarbete med Lesjöfors, säger Marie Hult Johansson, Strategic Sourcing på Hövding.

Jan-Eric Nordh, chef för Lesjöfors Industrifjädrar i Nordmarkshyttan gläder sig över framgångarna för Hövding och förutspår att försäljningen tar rejäl fart framöver i och med den snabba expansionen världen över.

- Vi är mycket glada och stolta över att få bidra till en så nyskapande produkt som räddar liv över hela världen. Det är också ett talande exempel på hur vi inom Lesjöforskoncernen samverkar på ett för kunden optimalt sätt.

Lesjöfors Springs & Pressings
Tel växel: +46 8 445 88 88
info.vby@lesjoforsab.com
Kontaktinformation

Lesjöfors Springs & Pressings AB

Postadress
Jämtlands­gatan 62
16260 Vällingby
Besöksadress
Hudene
SE-52492 Herrljunga
Region
Herrljunga
Västra Götalands län
Sverige
Orgnr:
556997-0675
Grundat: 1898
Anställda: 56
Välkommen till Lesjöfors Springs & Pressings AB

Vi är en ledande fjädertillverkare med internationellt välkända kunder. Lesjöfors har ett brett sortiment av fjädrar, både standardfjädrar och skräddarsydda lösningar helt utifrån kundens unika behov.

Vår problemlösningsförmåga är en av de starkaste argumenten för att anlita oss.

Välkommen till Lesjöfors!

Senaste annonser från Lesjöfors Springs & Pressings AB

Se alla företagets 14 annonser »

Företagets tjänster/produkter

Produkter: Fjädrar, Gasfjädrar

Certifieringar

ISO 14001:2000 – ISO 9001:2000 – ISO/TS 16949:2009

Kontakter

Henrik Berner
Försäljning industri
0513 220 22
Mårten Glas
VD
08-445 88 78
Erik Danell
Försäljning industri
08-445 88 72
Niklas Movitz
Försäljning industri
0513-220 21
Dan Larsson
Försäljning industri
0590-608 116
Erik Kolsrud
+47 22 90 57 00

Nyheter med koppling till företaget

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-04-03
Självförsörjande trästuga revolutionerar vårt sätt att levaElectrolux Professional effektiviserar sin tvättservice - satsar på digitaliseringNy 1000 V isolationsprovare från Chauvin-ArnouxHögskolan Väst tillverkar plastvisir till vårdenCamfil svenska AB förvärvar Resema AB & Resema A/Sweberfloor moisture control- trådlös fuktmätning för Webers avjämningsmassorBatteridriven hydraulpump förändrar elarbeten fundamentalt!Ryobis nya serie med fyra högtryckstvättar gör rent hus!Daloc investerar 250 miljoner i Töreboda
2020-04-02
norelem styr vidare med ny modulär precisionspositionsserie CEJNs ultraFLOW nu tillgänglig i rostfritt stålISCAR MILL – Spårfräsar med MultiMaster- och FlexFit-skaftPRISJUSTERINGHöj- och sänkbart utsugsbordIndustri 4.1 - Revolution­erande energieffektiviseringScantruck prioriterar grön omställningJobba effektivt ‒ borra dammfrittVolkswagens leveranser av laddbara bilar ökariLOQ 5-serien – nyckeln till smartare fastigheter Palo Alto Networks köper CloudGenix för att stärka erbjudande inom SD-WANBravida förvärvar kylteknikföretag i BohuslänPowerbox lanserar robust dual channel kraftaggregat för marin motorstyrningTL Bygg går mot strömmen – satsar på yrkesarbetareCELLINK erhåller order om 5,2 MSEK från SocialstyrelsenDyrare bioolja hindrar utfasning av fossila bränslenE.ON och System Verification tecknar treårigt ramavtalFrån tillverkning av bilar till respiratorerTjeders ställer om produk­tion för tillverkning av visir till Svensk vård- & omsorgNy arkskrivare i varioPRINT iX-serien med offsetkvalitet, digital flexibilitet och produktiv bläckstråleteknikUtmärkt tid för serviceMotordrifter – Reviderad standardNu finns alla Webers största lagervaror i lättare säckarMer solenergi i Hammarby SjöstadPlanera och gör dina inköp av konstruktionsplast i vår webbshop när det passar dig Från matproduktion till att producera skyddsvisir - Mixum ska tillverka 15 000 visir om dagenTeknikprodukter och Rönnes går samman till ett bolagKonkurserna ökar, högsta siffran på över 10 år
2020-04-01
Hur fungerar egentligen rengöringsmedel på virus?I Sysslebäck 3D-printas biobaserade skydd åt sjukvårdenEnvirozone tar hjälp av självkörande råttor Bristande cyberskydd orsakade dataförlust och driftsstopp för flera organisationer förra året Iggesunds engelska fabrik helt olycksfri under 2019Unit4 teamar upp med Arribatec för att leverera ERP-programvaraNu har vi öppnat i Uddevalla – Nr 40!Klimatsmartare byggbransch med Wood Tubes reglar av papperAkademiska Hus och NCC vinner pris för säker arbetsmiljöRed Dot design-utmärkelser till Mazda CX-30 och Mazda MX-30Kompetens och rådgivning var avgörande faktorerNytt verktyg hjälper inköpare ta strid mot det giftiga elavfalletAtt begränsa utsläpp från infrastruktur blir nyckel till klimatkrisenSnabbt snygga kanter med nya batteridrivna grästrimmern FSA 57 Är du klar med planeringen inför driftstoppet i sommar?Hälften av de västsvenska småföretagarna korttidspermitterarSolcellsstatistik 2019 – nu finns 44 000 solcellsanläggningar i SverigeAddSecure och Affärsverken utvecklar unik helhetslösning för smarta elnätJordan lanserar fler munvårdsprodukter av återvunnen plastDerome och Magnolia Bostad bygger bostäder i Borås
2020-03-31
Upprop: Plastföretag som kan hjälpa till i kampen mot CoronaTeknik med nålspetsprecisionVill du korta dina cykeltider?HCL lanserar BigFix 10 - en ny version av branschens ledande plattform för slutpunktshanteringKipp Scandinavia AB säker­ställer sin leveransförmåga
Annonser