Bladfjäder med livsviktig funktion i innovativ cykelairbag - industritorget.se
TORSDAG 22 OKTOBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Bladfjäder med livsviktig funktion i innovativ cykelairbag

När den tredje generationen av airbagcykelhjälmen Hövding skulle utvecklas tog företagets utvecklingsingenjörer hjälp av Lesjöfors.
I nära samarbete specialdesignades en tråddetalj till aktiveringsmekanismen samt fjädrande clips som håller gasgeneratorn på plats.

Hövding är en nyskapande airbaghjälm för cyklister, en svensk innovation från två unga industridesigners i Malmö. Vid en olycka utlöses airbagen från en nackkrage på 0,1 sekunder. Tester visar att den erbjuder cyklister ett överlägset skydd mot huvudskador, Hövdings airbagteknologi är upp till åtta gånger säkrare än en traditionell cykelhjälm. Hövding har hittills sålts i 185 000 exemplar på 16 marknader i Europa och Japan.

Under hösten 2018 kontaktade Hövdings utvecklingsingenjörer Lesjöfors Banddetaljer i Värnamo. De ville ha hjälp och stöd med design och materialval av dels en tråddetalj som är en viktig del i aktiveringsmekanismen som försätter Hövding i ett aktivt läge vid cykling och dels ett fjädrande clips, även kallad bladfjäder. Bladfjädrarna behövs för att fixera gasgeneratorn vars uppgift är att blåsa upp airbagen vid en olycka. Utmaningen var att ta fram två komponenter som skulle fungera dels monteringstekniskt och samtidigt uppfylla kraven på hållfasthet och bibehållen funktionalitet vid olika väderförhållanden och användarsituationer. Till exempel om produkten tappas i asfalten.

- Vi fick tidigt se designförslag på hur de tänkte sig att de båda detaljerna skulle fungera. Vi såg genast att tråddetaljen för aktiveringsmekanismen bäst skulle kunna tillverkas av Lesjöforsfabriken i Nordmarkshyttan så den släppte vi dit, medan bladfjädern utvecklades hos oss i Värnamo, säger Johan Gannerud, kundansvarig på Lesjöfors Banddetaljer.

Samtidigt som tråddetaljen justerades i samarbete med Nordmarkshyttan inleddes ett nära samarbete med möten både i Malmö och Värnamo för bladfjädern. De båda företagens utvecklingsingenjörer gick sida vid sida igenom designskisser, provade materialtjocklekar och utförde tester. En handfull olika prototypförslag med olika konturer, materialtjocklekar och brottgränser kokades så småningom ner till en modell av clipset vars egenskaper motsvarade Hövdings höga krav.

- Hövding presenterade en initial design med vissa designkriterier och funktionsbehov. Lesjöfors var ett bra bollplank och vi fick otroligt fin support och ett givande samarbete med stor flexibilitet och expertis från bland annat prototypverkstad och verktygstillverkning, säger Hanna Risén, Mechanical Design Engineer på Hövding.

Produktionen av tråddetaljen och bladfjädern till Hövding 3 startade under våren 2019 i både Nordmarkshyttan och Värnamo och redan har cirka 60 000 produkter levererats.

- Under en väldigt hektisk period inför semestrar och ett i övrigt tight schema har leveranser och kommunikation fungerat toppen. Vi ser fram emot fortsatt gott samarbete med Lesjöfors, säger Marie Hult Johansson, Strategic Sourcing på Hövding.

Jan-Eric Nordh, chef för Lesjöfors Industrifjädrar i Nordmarkshyttan gläder sig över framgångarna för Hövding och förutspår att försäljningen tar rejäl fart framöver i och med den snabba expansionen världen över.

- Vi är mycket glada och stolta över att få bidra till en så nyskapande produkt som räddar liv över hela världen. Det är också ett talande exempel på hur vi inom Lesjöforskoncernen samverkar på ett för kunden optimalt sätt.

Lesjöfors Springs & Pressings
Tel växel: +46 8 445 88 88
info.vby@lesjoforsab.com
Kontaktinformation

Lesjöfors Springs & Pressings AB

Postadress
Jämtlands­gatan 62
16260 Vällingby
Besöksadress
Hudene
SE-52492 Herrljunga
Region
Herrljunga
Västra Götalands län
Sverige
Orgnr:
556997-0675
Grundat: 1898
Anställda: 56
Välkommen till Lesjöfors Springs & Pressings AB

Vi är en ledande fjädertillverkare med internationellt välkända kunder. Lesjöfors har ett brett sortiment av fjädrar, både standardfjädrar och skräddarsydda lösningar helt utifrån kundens unika behov.

Vår problemlösningsförmåga är en av de starkaste argumenten för att anlita oss.

Välkommen till Lesjöfors!

Senaste annonser från Lesjöfors Springs & Pressings AB

Se alla företagets 14 annonser »

Företagets tjänster/produkter

Produkter: Fjädrar, Gasfjädrar

Certifieringar

ISO 14001:2000 – ISO 9001:2000 – ISO/TS 16949:2009

Kontakter

Henrik Berner
Försäljning industri
0513 220 22
Mårten Glas
VD
08-445 88 78
Erik Danell
Försäljning industri
08-445 88 72
Niklas Movitz
Försäljning industri
0513-220 21
Dan Larsson
Försäljning industri
0590-608 116
Erik Kolsrud
+47 22 90 57 00

Nyheter med koppling till företaget

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-10-08
BluJay hyllas för lösning för komplex logistikUtmärkelsen Busch Innovation in Vacuum Award tilldelas DiloSwerock vinner Nordbyggs Guldmedalj för satsningen på ECO-BetongMed nytänkande om hantering ger edgelösningar stora fördelarEnklare nätverk i molnet med EquinixArval Beyond - den nya strategiplanen för 2020-2025
2020-10-07
Bättre arbetsmiljö i sjukvården tack vare samarbetsrobot från ABB Därför ska du återvinna ditt guldStora Enso sponsrar världsmästerskapen i nordisk skidsport i Planica 2023 och Trondheim 2025Skräddarsydda spänningslösningar nu tillgängliga från norelemLyftanordningar och lyftredskap - CE-märkning och riskerSCA erhåller tillstånd för ett bioraffinaderi på ÖstrandNya helt eldrivna passagerarfartyg med teknik från ABB tas i trafik vid NiagarafallenEverest placerar HCL Technologies som ledare inom Digital Workplace ServicesHCL och IBM utökar sin allians för att hjälpa organisationer med digital transformation
2020-10-06
Därför kommer autonoma transporter till stenbrott och lättare gruvdrift förstKärnkraftverk berömmer Askalons serviceteknikerMidroc Automation huvudleverantör av tekniska system till VarbergstunnelnL&W Tearing Tester – en ny automatisk rivstyrkeprovare från ABB - ger säker, digital och snabb mätning av rivstyrka​Produktionen i Ystad uppgraderar maskinparken väsentligtSynsam Group flyttar produktion från Asien till Sverige – bygger fabrik med cirka 150 arbetstillfällen i OckelboArbetsmiljöverket inspekterar belastningsskadorFlexibel infrastruktur för IT blir absolut avgörandeAI-startupen Spacemaker säkrar rekordinvestering från Innovation NorgeMassiv breddning av Oracles affärssystem i molnet
2020-10-05
Första SPINNER-Maskinen med SIEMENS ONE GibbsCAM lanserar version 14Plåt & Ventföretagen beklagar utebliven LAS-överenskommelseABB slutför idrifttagning av världens mest kraftfulla transportsystemEnergifabriken förvärvar Vegoil Energy Provider ABB förvärvar Codian - utökar portföljen med industriella höghastighetsrobotarFamiljerätt för företagare med Marcus Bäckström på Enkla Juridik
2020-10-02
SMC presenterar sitt resultat och förväntar sig en stabilt ökande efterfråganI centrum av Sveriges postordertätaste bygdPMH International AB breddar sitt produktområde av lyftvagnarNy katalog för Machincal Face SealsNytt nordiskt klimatprojekt ska minska plåtspilletBlack Friday kommer till Helge NybergSvenskar saknar personliga möten på sin arbetsplatseeam utser sina 50 främsta EMEA-samarbetspartners och belönar dem med en Accredited Service Partner-utmärkelseFixa ett nätverk snabbt – utan utrustning
2020-10-01
Ny punktsvetsmaskin snabbar upp produktion i Lettland ännu merBinar Quick-Lift Systems AB byter namn ABB sätter nytt riktmärke för automation av renrumsapplikationerJaxal AB tillverkar formpressade släpvagnskåpor med hjälp av tryckluft och vakuum från Atlas CopcoBanbrytande verktyg för beräkning av kostnader för 3D-printing utvecklat av EtteplanMastercam 2021 levererar effektiva nyheter för ökad produktivitet och minskade produktionskostnader Ökad driftsäkerhet med ny investering på UddeholmLångsiktigt arbete ligger bakom de mest hållbara fabrikerna
2020-09-30
PICE AB Investerar i en Fiberlaser med rör laser del från MOVS AB Industrisamarbetet SUM förstärker med ny partner​Veldi – ny leverantör av tjänsten Stöd och matchning (STOM)BlueJeans by Verizon effektiviserar back-to-office-planering med molnbaserad videosamverkan för Microsoft Teams​Beijers nya logotyp sätter hantverkaren i fokusAhlsell ny huvudsponsor till Vasaloppet
2020-09-29
Unik metod renar förorenad mark i TeckomatorpABB lanserar virtuellt event om smarta byggnaderSCA beslutade idag om att tryckpapperstillverkningen avvecklas Rätt kompetens inom svets och maskinbearbetning avgjorde valet för LKAB MekaniskaDen nya digitala arbetsplatsen kringgår begränsningar som tid och platsHär är lösningarna på de digitala utmaningarna för tillverkande företagIvanti förvärvar Mobileiron och Pulse Secure
Annonser