SÖNDAG 22 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Blogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?

Kapacitetsbrist. Effektbrist. Effektproblem. Ord som är tagna ur rubriker från årets energiseminarier i Almedalen och som beskriver tydligt vad som är årets hetaste tema.
Diskussionerna på scen och utanför vittnar om en ”sense of urgency”, som visserligen kan kännas frustrerande nu men som också skulle kunna uppfattas som hoppfull. Det finns en bred konsensus i branschen om att problematiken måste adresseras – för att kunna elektrifiera transport och industri för att nå klimatmålen, och för att skapa rum för ny industri och samhällsbygge.

Om orden som används för att beskriva problemet är många, så har svaret varit desto tydligare och det stavas F L E X I B I L I T E T. I måndagens seminarium ”Nya roller i ett flexibelt elsystem” hade både Henrik Wingfors från Energiföretagen och Björn Berg från Ngenic med sig samma budskap oberoende av varandra: ”Flexibilitet är det nya svarta”. Henrik på en hemmagjord t-shirt och Björn i en Power Point. Björn visserligen med en ytterligare tolkning att flexibilitet måste leda till svarta siffror på sista raden. En panel i samma seminarium bestående av GD från Energimyndigheten, Svenska Kraftnät och Energimarknadsinspektionen, höll med om budskapet.

På ett av tisdagens frukostseminarier stod en panel med deltagare från Ellevio, Fortum, Svensk Vindenergi och Alelion. Representanter för både nät och produktion, såväl central som decentraliserad sådan, planerbar och variabel – och var rörande överens om att vi i Sverige går mot ett förnybart system som till stor del baseras på vindkraft. Slutsatsen var enhälligt att ett konkurrenskraftigt elsystem med dessa förutsättningar bygger på att vi har stora flexibilitetsresurser.

Men vad ska till för att frigöra flexibiliteten?

Existerande marknader måste utvecklas och nya måste skapas – det är tydligt efterfrågat från både bransch och politiker. Men en marknad kräver att varan som handlas får ett tydligt värde, och här riktar elnätsbolagen blickarna mot Energimarknadsinspektionen med önskemål om en ökad tydlighet i intäktsregleringen, som idag styr mot att bygga nät och investera i väl beprövad teknik. Även elnätbolagens kunder, såsom exempelvis laddoperatörena, som ser att de idag sitter på värdefulla flexibilitetsresurser önskar mer tydlighet. Ett av budskapen från EI under dagarna har å andra sidan varit att elnätsbolagen redan idag har möjlighet upphandla resurser och att utveckla och experimentera med nättariffer för att få ett effektivt utnyttjande av nätet. Det finns oavsett ett behov av tydlighet och samverkan är viktigt för att komma framåt.

Dynamisk prissättning har varit ett annat tema. Själva elhandeln utgör för liten del av det totala priset på el mot kund för att vara en effektiv prissignal och det har diskuterats hur vi kan skapa tydligare incitament att vara effekteffektiv genom att jobba med nättariffen och skatten. Idéen om en ”Bonus-Malus på energiskatten” fick snabb spridning.

Idéerna är många och engagemanget är enormt. Idag skiner solen igen och vi är vid halvtid i Almedalsveckan, men jag märker att jag redan är nyfiken på vad vi kommer att diskutera nästa år. För ett år sedan pratade vi knappt om kapacitetsbrist. Vad kommer vi som bransch ha åstadkommit vid Almedalen 2020?

//Johanna Barr, sakkunnig Framtidens Elnät, Power Circle

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-12
ITU-programmet får vara kvarTobias Håkansson blir ny regionchef för distrikt ÖresundHager har förstärkt försäljningsteamet i väst med ett par strategiskt viktiga rekryteringarNy undersökning från LTH visarPatrik Settlin utses till ny vd för LitiumPSA:s el- och hybridoffensiv – de första svenska priserna klaraHenkel Norden inleder samarbete med KW PartsKonjunkturvändningen är näraKlimatomställning och kompetensförsörjning i höstens regeringsförklaringAirmees cargocyklar breder ut sig över Stockholm Ökad automation och digitalisering med hjälp från Prevas och RobotlyftetABB inleder byggnation av ny robotfabrik i ShanghaiNy varumärkesprofil för Volkswagen TransportbilarIAAM Sverige arrangerar European Advanced Materials Congress
2019-09-11
Viktigare än någonsin att nätverka på mässgolvetFatpump – Bästa tipsen för ett bra köpStålåret 2019: Nu laddar vi omBesiktningstekniker till Opus i AkallaVälsmord hydraulikinspiration i Borlänge 23-24 oktoberProduktnyhet September 2019 - SortimentväskaRamirent blir totalleverantör till NCC:s bostadsprojekt i ÄngelholmSizes ingår partnerskap med Business Arena StockholmSTIHL invigde expansion av det nordiska huvudkontoretebm-papst lanserar nya fläktar för kommersiella fordonLand Rover Defender - Ikonen är tillbakaEngcon ökar sin omsättning för nionde året i rad BMW visar upp nyheter på IAA Cars i FrankfurtStena Recycling är officiell partner till ASAPRacing och konceptbilarVärldspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
2019-09-10
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationer
Annonser