TORSDAG 18 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Blogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?

Kapacitetsbrist. Effektbrist. Effektproblem. Ord som är tagna ur rubriker från årets energiseminarier i Almedalen och som beskriver tydligt vad som är årets hetaste tema.
Diskussionerna på scen och utanför vittnar om en ”sense of urgency”, som visserligen kan kännas frustrerande nu men som också skulle kunna uppfattas som hoppfull. Det finns en bred konsensus i branschen om att problematiken måste adresseras – för att kunna elektrifiera transport och industri för att nå klimatmålen, och för att skapa rum för ny industri och samhällsbygge.

Om orden som används för att beskriva problemet är många, så har svaret varit desto tydligare och det stavas F L E X I B I L I T E T. I måndagens seminarium ”Nya roller i ett flexibelt elsystem” hade både Henrik Wingfors från Energiföretagen och Björn Berg från Ngenic med sig samma budskap oberoende av varandra: ”Flexibilitet är det nya svarta”. Henrik på en hemmagjord t-shirt och Björn i en Power Point. Björn visserligen med en ytterligare tolkning att flexibilitet måste leda till svarta siffror på sista raden. En panel i samma seminarium bestående av GD från Energimyndigheten, Svenska Kraftnät och Energimarknadsinspektionen, höll med om budskapet.

På ett av tisdagens frukostseminarier stod en panel med deltagare från Ellevio, Fortum, Svensk Vindenergi och Alelion. Representanter för både nät och produktion, såväl central som decentraliserad sådan, planerbar och variabel – och var rörande överens om att vi i Sverige går mot ett förnybart system som till stor del baseras på vindkraft. Slutsatsen var enhälligt att ett konkurrenskraftigt elsystem med dessa förutsättningar bygger på att vi har stora flexibilitetsresurser.

Men vad ska till för att frigöra flexibiliteten?

Existerande marknader måste utvecklas och nya måste skapas – det är tydligt efterfrågat från både bransch och politiker. Men en marknad kräver att varan som handlas får ett tydligt värde, och här riktar elnätsbolagen blickarna mot Energimarknadsinspektionen med önskemål om en ökad tydlighet i intäktsregleringen, som idag styr mot att bygga nät och investera i väl beprövad teknik. Även elnätbolagens kunder, såsom exempelvis laddoperatörena, som ser att de idag sitter på värdefulla flexibilitetsresurser önskar mer tydlighet. Ett av budskapen från EI under dagarna har å andra sidan varit att elnätsbolagen redan idag har möjlighet upphandla resurser och att utveckla och experimentera med nättariffer för att få ett effektivt utnyttjande av nätet. Det finns oavsett ett behov av tydlighet och samverkan är viktigt för att komma framåt.

Dynamisk prissättning har varit ett annat tema. Själva elhandeln utgör för liten del av det totala priset på el mot kund för att vara en effektiv prissignal och det har diskuterats hur vi kan skapa tydligare incitament att vara effekteffektiv genom att jobba med nättariffen och skatten. Idéen om en ”Bonus-Malus på energiskatten” fick snabb spridning.

Idéerna är många och engagemanget är enormt. Idag skiner solen igen och vi är vid halvtid i Almedalsveckan, men jag märker att jag redan är nyfiken på vad vi kommer att diskutera nästa år. För ett år sedan pratade vi knappt om kapacitetsbrist. Vad kommer vi som bransch ha åstadkommit vid Almedalen 2020?

//Johanna Barr, sakkunnig Framtidens Elnät, Power Circle

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronNya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser