SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Branschens första "opt-out"-återvinningsprogram

För hårdmetall i bergborrkronor
Sandvik introducerar branschens första återvinningsprogram för hårdmetallstift. Initiativet ska bidra till en förändrad användning av ett material som, om konsumtionen fortsätter som idag, förväntas ta slut inom 40 till 100 år.

Volframkarbid, en nyckelkomponent i hårdmetall, vilket är ett sällsynt och ändligt material. Att tillverka borrverktyg av återvunnen hårdmetall kräver 70 procent mindre energi och 64 procent mindre koldioxid. Det minskar också utsläpp av dikväveoxid.

Sandvik har som mål att samla in 90 procent av sina egna begagnade borrkronor år 2025, men även förbrukade stift från andra tillverkare ryms inom det nya återvinningsprogrammet.

"Vårt banbrytande opt-out-program stöder våra kunders strävan mot ökad hållbarhet och visar vårt engagemang för Sandviks ambitiösa hållbarhetsmål med halverade koldioxidutsläpp till 2030", säger Jens Holmberg, chef för Sandvik Mining and Rock Solutions Rock Tools-division. "Vi är fast beslutna att leda branschen in i en ny era och är fullt dedikerade till en viktig del av gruvdriftskomponents kretslopp”.

Efterfrågan på vissa mineral beräknas öka med 500 procent fram till 2050 (källa: World Bank Group, Report, Washington 2020), och återvinning av hårdmetallstift är därför en viktig del i att göra gruvindustrin mer hållbar.

Historiskt sett har återvinning av hårdmetall mött flera utmaningar. Insamlingen av förbrukade produkter har begränsats medan hårdmetallutvinningen har varit besvärlig, ineffektiv och bidragit till en farlig arbetsmiljö.
Zinkåtervinningsprocessen har inte heller gett samma kvalitet på hårdmetallens prestanda. Sandvik kan nu hjälpa kunder med dessa utmaningar genom sitt nya opt-out-program.

”Kundresponsen har varit överväldigande positiv”, säger Holmberg. "Vår bransch står inför en omställning med en aldrig tidigare skådad hastighet. Återvinningsprogrammet är ett av många nya initiativ som man kommer att få se från Sandviks Rock Tools-divisionen framöver. Vi är en branschledande leverantör inom gruvdrift globalt, och vi måste göra allt som står i vår makt för att stödja och driva branschen framåt."

För att ytterligare understryka vikten av återvinning av hårdmetall erbjuder Sandvik sina kunder branschens första återvinningshjälp. Detta kommer att göra det enklare, snabbare och säkrare att återvinna uttjänta borrstift med en ny patentsökt metod som kommer att bidra till minskade utsläpp från transporter med 93 procent.

NY KAMPANJ – CALMNESS OF RECYCLING
Lanseringen av opt-out-programmet sammanfaller med lanseringen av en ny global kampanj som tar itu med den stress som ofta kan förknippas med återvinning. Nästan 70 procent av människorna i USA är oroliga för klimatförändringarna och 51 procent uppger att de känner sig "hjälplösa". Och personer som arbetar inom gruvindustrin är inte mindre immuna mot den upplevda stressen.

Fler människor tar nu itu med sin ångest, stress och sitt mentala välbefinnande, ofta med hjälp av avkopplande och lugnande online-innehåll. Detta har inspirerat till kampanjen "Calmness of Recycling".

Den timslånga, avkopplande filmen är uppbyggd kring ett "långsamt” TV-format och lyfter fram fördelarna med hårdmetallåtervinning samtidigt som den uppmuntrar alla att uppleva lugnet och välbefinnandet med återvinning. Filmen kommer att finnas tillgänglig på https://youtu.be/725o3QHkof4

"Vårt återvinningsprogram för hårdmetall är inte bara ett bra beslut för miljön", säger Holmberg. "Det skapar också ett lugn i att göra rätt."
Kontaktinformation
Postadress
Stations­gatan 22
81133 Sandviken
Region
Sandviken
Gävleborgs län
Sverige
Organisationsnummer:
556000-3468
Grundat: 1897
Anställda: 44769
Välkommen till Sandvik

Sandvik är en högteknologisk och global industrikoncern med omkring 43 000 anställda med ett starkt fokus att förbättra kunders produktivitet, lönsamhet och säkerhet.

Vår verksamhet är baserad på unik kompetens inom materialteknik, omfattande kunskap om industriella processer och nära samarbete med kunder. Detta har, tillsammans med kontinuerliga investeringar inom forskning och utveckling (FoU), gett oss en världsledande position inom följande huvudområden:

Verktyg och verktygssystem för skärande metallbearbetning
Maskiner, verktyg, service och tekniska lösningar för gruv- och anläggningsindustrin
Avancerade rostfria stål och speciallegeringar samt produkter för industriell värmning

Kontakter

Carina Aspenberg
Presskontakt
-

Filmer

The Sandvik journey - ENG

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-09-22
Totalleverantör inom last och truck i GöteborgAutomatisering och fjärrstyrning?Luft är en framtidsbranschAlutrade firar 40-års jubileum Seco stärker sitt varumärke för framtida framgångar
2023-09-21
Tre år sedan lanseringen av Maeda MC285CB-3Trådbondning Ny maskin i Sveriges största tillväxtregion60 år av Busch vacuum solutionsSällsynt Massey Ferguson-traktor
2023-09-20
Rodin & Co AS tillkännager strategiskt förvärv Plåt & Ventföretagens vd lämnar sin rollInvesterar för framtiden i laserskärning Öka produktiviteten och drifttiden Skogsbruk - Kraftfullt & robust
2023-09-19
En innovativ lösning för fasadtvätt Utökar erbjudandet inom vätskeanalysStålåret 2023Att jobba med aluminium är att jobba med lösningarHans Sohlström ny VD och koncernchef för Stora Enso
2023-09-18
Fördelarna med mobil vägning EU-lånet - ett företagslån Hilti lanserar EXO-SKraftringen framtidssäkrar elnätet i HörbyAbkati lanserar en ny serie kraftfulla arbetslampor