TISDAG 17 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Bygmastipendiat representerar Sverige i Yrkes-VM i Ryssland

Under måndagen begav sig det svenska yrkeslandslaget mot Kazan, Ryssland för tävla i en av världens största tävlingar, Yrkes-VM 2019.
Där ska 28 unga svenska talanger under fyra dagar tävla i yrkesskicklighet mot världseliten. Bland dem som försvarar Sveriges färger finns Bygmastipendiaten Filip Sandgren från Västerås.

En av världens största tävlingar, världsmästerskapet i yrkesskicklighet, eller WorldSkills/Yrkes-VM som det också kallas, invigs nu på torsdag. Efter månader av förberedelser och hård träning ska de svenska deltagarna få testa sin skicklighet mot världseliten. Tävlingen går av stapeln i en 260 000 m2 stor arena och expo, som byggts speciellt för Yrkes-VM 2019. Cirka 200 000 besökare beräknas följa mästerskapet på plats.

I årets upplaga, som är den 45:e i ordningen, tävlar man i hela 56 olika yrken, bland dem undersköterska, flygtekniker, kock, frisör, webbutvecklare, hudterapeut, hotellreceptionist och betongarbetare. Sveriges yrkeslandslag är med och tävlar i 25 av yrkena.

En av de tävlande är knappt 20-årige Filip Sandgren, som förutom att vara svensk mästare i plattsättning också var en av Bygmastipendiaterna 2018 - och det är också i plattsättning han kommer att tävla. Förberedelserna har bestått av träning, träning och åter träning, vissa veckor upp emot 20 timmar i veckan. Till sin hjälp har han haft tränaren Andreas Markstedt från Piteå.

- Vi har fått en skiss som vi ska bygga utifrån. Två dagar innan tävlingen får vi gå in i vår tävlingsyta, plocka upp våra verktyg och förbereda. Sedan när tävlingen startar ska vi göra allting precis som det är på ritningen, under sammanlagt 22 timmar fördelat på fyra dagar. Det är extremt tidspressat och man måste få det på millimetern precis som skissen. Domarna är inne med millimeterstickor och mäter, berättar Filip.

Filip Sandgren tävlar mot 26 andra personer från olika länder.

- Brasilien, Frankrike och Danmark är nog favoriter, men hamnar jag topp tio är jag grymt nöjd. Jag kommer ju möta heltidsproffs med lång erfarenhet medan jag själv bara har jobbat med det här i ett år. Jag satsar på att få en Medallion for Excellence, som man får om man visar stor yrkesskicklighet och får höga poäng, säger Filip vidare.

- Vi är naturligtvis oerhört stolta och glada över att en av våra Bygmastipendiater nu kommit med i Yrkeslandslaget och skall tävla för Sverige i ett VM. Oavsett hur det går är det ju en fantastisk bedrift av Filip. Vi önskar honom stort lycka till i Ryssland, kommenterar Carl Evedius, inköps- och marknadschef på Bygma.

Om Yrkes-VM
■ Den korrekta beteckningen är världsmästerskapen i yrkesskicklighet.

■ Pågår mellan den 22 - 27 augusti i Kazan, Ryssland.

■ Tävlingen är till för unga under 22 år.

■ Sverige representeras av Yrkeslandslaget.

■ Tävlingen visar upp över 50 olika yrkesgrenar.

■ Över 1 200 unga från cirka 70 länder kommer att vara med i tävlingen.

Källa: WorldSkills Sweden

Om Bygmastipendiet
Med Bygmastipendiet vill Bygma inspirera fler till att satsa på en utbildning och karriär inom byggbranschen liksom att ingjuta yrkesstolthet i de ungdomar som är på väg ut i arbetslivet. Därför instiftade man för sex år sedan Bygmastipendiet, där unga förebilder som går sista året på gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram belönas, antingen om man gjort en skolprestation utöver det vanligaeller om man lyckats vända en nedåtgående trend och visat att ”allt är möjligt”. Bygma samarbetar i dagsläget med femton skolor runtom i Sverige. Prissumman är på 10 000 kronor per skola.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-10
Nya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i SveviaRyobi lanserar flexibel lödning på ONE+batteri!Sydkoreanskt intresse för svensk fjärrvärmeteknik
2019-09-05
Kompetensförsörjning på agendan när Berendsen fick besökDu kommer väl?Leax ser affärsmöjligheter med Subcontractor ConnectPåminnelse pressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtidRedo för oljespill? Läs spillguidens ABCKom ihåg att förpackningen är en del av produkten!Schneider Electric utökar Easy UPS 3-serien Derome och Riksbyggen tecknar rikstäckande ramavtal​Hydroscand fyller 50 årHelhetslösningar från WeberMakita lanserar kompakt och lätt 12V borrskruvdragare Real Rails och Green Cargos transportsamarbete minskar klimatutsläppenKasthall välkomnar ny försäljningsdirektörVäxjö Energi inspirerar 250 högstadieelever till jobb i teknikbranschen
Annonser