ONSDAG 19 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Bygmastipendiat representerar Sverige i Yrkes-VM i Ryssland

Under måndagen begav sig det svenska yrkeslandslaget mot Kazan, Ryssland för tävla i en av världens största tävlingar, Yrkes-VM 2019.
Där ska 28 unga svenska talanger under fyra dagar tävla i yrkesskicklighet mot världseliten. Bland dem som försvarar Sveriges färger finns Bygmastipendiaten Filip Sandgren från Västerås.

En av världens största tävlingar, världsmästerskapet i yrkesskicklighet, eller WorldSkills/Yrkes-VM som det också kallas, invigs nu på torsdag. Efter månader av förberedelser och hård träning ska de svenska deltagarna få testa sin skicklighet mot världseliten. Tävlingen går av stapeln i en 260 000 m2 stor arena och expo, som byggts speciellt för Yrkes-VM 2019. Cirka 200 000 besökare beräknas följa mästerskapet på plats.

I årets upplaga, som är den 45:e i ordningen, tävlar man i hela 56 olika yrken, bland dem undersköterska, flygtekniker, kock, frisör, webbutvecklare, hudterapeut, hotellreceptionist och betongarbetare. Sveriges yrkeslandslag är med och tävlar i 25 av yrkena.

En av de tävlande är knappt 20-årige Filip Sandgren, som förutom att vara svensk mästare i plattsättning också var en av Bygmastipendiaterna 2018 - och det är också i plattsättning han kommer att tävla. Förberedelserna har bestått av träning, träning och åter träning, vissa veckor upp emot 20 timmar i veckan. Till sin hjälp har han haft tränaren Andreas Markstedt från Piteå.

- Vi har fått en skiss som vi ska bygga utifrån. Två dagar innan tävlingen får vi gå in i vår tävlingsyta, plocka upp våra verktyg och förbereda. Sedan när tävlingen startar ska vi göra allting precis som det är på ritningen, under sammanlagt 22 timmar fördelat på fyra dagar. Det är extremt tidspressat och man måste få det på millimetern precis som skissen. Domarna är inne med millimeterstickor och mäter, berättar Filip.

Filip Sandgren tävlar mot 26 andra personer från olika länder.

- Brasilien, Frankrike och Danmark är nog favoriter, men hamnar jag topp tio är jag grymt nöjd. Jag kommer ju möta heltidsproffs med lång erfarenhet medan jag själv bara har jobbat med det här i ett år. Jag satsar på att få en Medallion for Excellence, som man får om man visar stor yrkesskicklighet och får höga poäng, säger Filip vidare.

- Vi är naturligtvis oerhört stolta och glada över att en av våra Bygmastipendiater nu kommit med i Yrkeslandslaget och skall tävla för Sverige i ett VM. Oavsett hur det går är det ju en fantastisk bedrift av Filip. Vi önskar honom stort lycka till i Ryssland, kommenterar Carl Evedius, inköps- och marknadschef på Bygma.

Om Yrkes-VM
■ Den korrekta beteckningen är världsmästerskapen i yrkesskicklighet.

■ Pågår mellan den 22 - 27 augusti i Kazan, Ryssland.

■ Tävlingen är till för unga under 22 år.

■ Sverige representeras av Yrkeslandslaget.

■ Tävlingen visar upp över 50 olika yrkesgrenar.

■ Över 1 200 unga från cirka 70 länder kommer att vara med i tävlingen.

Källa: WorldSkills Sweden

Om Bygmastipendiet
Med Bygmastipendiet vill Bygma inspirera fler till att satsa på en utbildning och karriär inom byggbranschen liksom att ingjuta yrkesstolthet i de ungdomar som är på väg ut i arbetslivet. Därför instiftade man för sex år sedan Bygmastipendiet, där unga förebilder som går sista året på gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram belönas, antingen om man gjort en skolprestation utöver det vanligaeller om man lyckats vända en nedåtgående trend och visat att ”allt är möjligt”. Bygma samarbetar i dagsläget med femton skolor runtom i Sverige. Prissumman är på 10 000 kronor per skola.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-12
ABUS Kransystem ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020Midroc deltar på Underhållsmässan!Energisnål pneumatisk närvarogivare lanseras med IO-linkDen är snabb, exakt och har låga vibrationer!Converflex väljer trygg fjärrvärme från ÖrnsköldsvikStor potential i den nya generationens elmätareByxan som förändrar förutsättningarnaAddSecure fortsätter att öka sin geografiska närvaro i EuropaeSite Power Systems får nya ägareProtolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutningSofthouse expanderar och växer ur 3 kontor samtidigtBesked från Mercedes-Benz, sopbilsfavoriten blir eldriven.Hydroscands SlangExpress växer i MalmöNu lanseras Galaxy Z Flip – Samsungs första mobil med vikbar glasskärmBravida förvärvar ventilationsföretag i Kiruna3 steg för att undvika phishing-bedrägerier om coronaviruset Optimera fortsätter att växa, köper Arboga Byggtjänst ABSvenska örter året om!
2020-02-11
Blinto expanderar inom nätauktionshandeln Verizon expanderar sitt internationella 5G-ekosystem med nya 5G Lab i LondonLesjöfors nya vd: ”Vi har både utmaningar och möjligheter för 2020”Nyhet! 1-skärig planfräs som ger en mycket fin ytkvalitetVakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhusOQTR-E – Helt nya tiltrotatorer från OilquickKompakt strypbackventil för trånga utrymmenMaskininvesteringar och ökat miljötänk viktiga prio­riteringar på Emballator i HjoFör att öka nöjdheten storsatsar Engcon på sina slutkunder genom sitt gedigna ambassadörsprogramNu byter vi till framtidens elmätare - ger bättre koll på förbrukningenOutSystems fortsätter att växa i SverigeGapwaves lanserar ny fasstyrd 5G-antennSLU och RISE tecknar nytt samarbetsavtalFinja utsedd till årets leverantörspartner 2019!Tre procents bränslebespar­ing för Wiklund TransportHisstillverkaren Aritco väljer hållbar inredningSticksågar med HiKOKIs smarta teknikSjälvfixerande märknings­slang för ledar- och kabelmärkning
2020-02-10
Slang med fuktutdrivande teknik förebygger kondens i tryckluftssystemAnpassning och flexibilitet utmärker norelems nya sortimentVolvos nya P8820D ABG asfaltläggare kombinerar storlek och flexibilitetVäxtvägg, DENIOS miljöbidrag till industrinReparbete med säkerheten i fokusDet började med en rostig amerikanare…Slipmedelstillverkare går samman för hållbarhet100 % tillverkarkompetens – innovativ och mångsidigHubSpots partnerprogram fyller 10 år – lanserar Solution Partner-programKährs träpellets certifierad enligt Sustainable Biomass Program för hållbar biomassaSolcellspark planeras för Hammarby SjöstadSchneider Electric vinnare av Elektroskandias utmärkelse – Årets leverantör 2019Helsingborgsregionen är i toppen av Sveriges viktigaste logistiklägen NCC renoverar bostäder i Danmark för en miljardÖrebroregionen utsedd till årets kompetenslyft av Intelligent LogistikTESAB företag fixar hållbar kyla till Ica supermarket butik
2020-02-07
Reparbete med säkerheten i fokusGillar du innovation och produktutveckling - då är det här något för dig!Gripen E och GlobalEye avslutar utvärdering i FinlandVolvo Cars rapporterar ökad rörelsevinst på SEK14.3 miljarder för helåret 2019Sverigepremiär för Fords laddhybrider på eCar ExpoSmal givar-, ställdonsplint för snabb och säker installationKONE lanserar världens första hissar med inbyggd uppkopplingCapgemini öppnar innovationscenter för att stötta företagÖresundskrafts nätunderhåll lockar internationell publikPremiär på svensk mässa för Volkswagens nya elbil ID.3
Annonser