TORSDAG 21 JANUARI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Cat M314 blir första hjulgrävaren i Next Generation som kommer till Sverige

När Caterpillars nya bandgrävmaskiner i Next generation-serien presenterades 2018 blev det en stor succé. Nu har turen kommit till hjulgrävmaskinerna. Första maskinen i Sverige är Cat M314 landar strax före årsskiftet. Tundo Schakt i Göteborg har redan förbeställt en maskin och blir därmed den första svenska kunden.
Nya Cat M314 är tillsammans med M316 och M318 de första nya hjulburna grävmaskinerna i Caterpillars nya generation. De innehåller flera uppdateringar inom drivlina, hydraulik och design som ökar maskineffektiviteten, förbättrar ergonomin och sänker drifts- och underhållskostnaderna.

Grävmaskinerna drivs av Caterpillars bränsleeffektiva Cat C 4.4-motor som uppfyller emissionskraven enligt EU steg V. Den nya vidareutvecklade hydrauliken är följsam och maskinen levereras med integrerad styrning för Cat TRS-tiltrotatorer.

Med upp till 15 procent mer svängkraft än F-serien kan föraren genomföra varje arbetsmoment med ökad snabbhet, precision och styrka.

Anpassningsbar maskin, lovordad hytt och nya elspakar
Fredrik Forsman är Zeppelin Sveriges produktchef för hjulgrävmaskiner. Han lyfter särskilt fram de nya grävmaskinernas hytt och alla inställningsmöjligheter.

– Den nya hytten är förutom ratten likadan som på de hyllade bandgrävmaskinerna. Hytten har samma fina sikt, rymlighet och ljuddämpning. Den är utrustad med den stora 10-tumsfärgskärmen som gör det enkelt att komma åt alla inställningar.

– Hjulgrävmaskinerna är också utrustade med moderna elspakar vilket gör maskinen ännu mer flexibel och bekväm att köra. Kunden kan anpassa maskinen helt efter sitt arbetssätt och det är lätt att skapa olika förarprofiler, fortsätter Fredrik.

Den uppgraderade spakstyrningen i Next generation-maskinerna medför också att hjulgrävarna, oavsett växel, kan köra upp till 15 km/h jämfört med tidigare då de endast gick att köra på ettans växel och 10 km/h.

Tyst hytt och premiumsäte
I nya generationen har Caterpillar lagt stor vikt vid att förbättra förarergonomin.

– Den nya hytten är rymlig och tyst. Spakarna är justerbara i höjdled och det är enkelt att konfigurera knappar och rullar. Pekskärmen är stor och ljusstark. Det går snabbt att göra förarunika inställningar som sedan lagras. Styrningen för AC:n är flyttad till skärmen, liksom radio- och mobiltelefonanslutningen, berättar Fredrik Forsman.

– För den svenska marknaden har vi dessutom valt att erbjuda Caterpillars premium-säte som standard. Sätet är en uppgraderad stol som bland annat har bättre dämpning, fler inställningsmöjligheter samt en inbyggd kylfläkt för de riktigt varma dagarna.

Hjulgrävmaskinerna har precis som bandgrävmaskinerna en Bluetooth-nyckel. Man kan även konfigurera en säkerhetskod om man vill använda den för start eller använda en smartphone-app.

Tundo Schakt blir först i Sverige med Cat M314
Johan Svensson äger och driver entreprenadföretaget Tundo Schakt norr om Kungälv utanför Göteborg och berättar varför han valde nya Cat M314:

– Jag gillar det som är nytt och fräscht. Cat M314 är en helt ny modell och det ska bli kul att testa Next generation i hjulformat. Jag har förstått att de som har bandgrävmaskinerna är jättenöjda.

Vem ska få köra maskinen?
– Det blir en av mina förare. När han började hos mig fick han först köra en inhyrd Cat 320 Next generation och sedan har han kört en Cat 315D. Han ser mycket fram emot att få köra nya Cat M314.

Vilka förväntningar har du på den?
– Att hydrauliken ska vara lika bra som i de andra grävmaskinerna och att den är driftsäker. Jag ser också fram emot elspakarna, nya komforten i hytten och att den har bättre sikt, till exempel har de planat av huven på högersidan.

Du har köpt nya Cat M314 helt osedd, hur känns det?
– Alla andra Caterpillar-grävare som jag köpt har varit fantastiskt bra från början och jag tror inte det kommer att vara någon skillnad med den här!

Rullar ut i Sverige under december
Cat M314, M316 och M318 går redan nu att beställa. De allra första M314-maskinerna kommer till Sverige före årsskiftet. Hjulgrävmaskinerna kommer att användas för demo men bland dem finns även några som redan är sålda.

Fler fördelar:

Upp till 15 procent mer svängmoment gör jobbet snabbare.
Upp till fem 5 procent lägre bränsleförbrukning jämfört med M314F.
Spara upp till 10 % i underhållsdelar tillsammans med färre serviceintervaller.
Allt dagligt underhåll sker på marknivå.
FAKTA TUNDO SCHAKT:
Grundat: av Johan Svensson
Antal medarbetare: 10 anställda
Omsättning: Cirka 14 MSEK
Utför: Allt inom mark- och anläggningsarbeten, grundläggning, vatten- och avloppsanläggningar, dränering och trädgårdsanläggning.
Arbetar i regionen: Kungälv och Göteborg med omnejd.
Caterpillar-maskiner:
Hjulgrävare: 1st Cat 313D, 1st Cat 315D, 1st Cat 315F.
Bandgrävare: 1st Cat 312

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-01-08
Sedan starten på 60-talet har Knutwall tillverkat märkning främst mot byggsektornSå här blir cirkulär ekonomi och återvinning en lönsam affär för tillverkande företag 2021Veldi godkänd nu som leverantör av Stöd och matchning även i Malmö och Göteborg! Ny samarbetsmodell kan underlätta återbruk av byggmaterialFem funktioner att tänka på när du ska köpa en bärbar datorEquinix säkrar flera nya etableringar under det gångna åretVeeam: Så blir teknikåret 2021
2021-01-07
Wallåkra mekaniska gasar sig igenom corona-tiderVår koncern står pall även i orostider Största robot­säkerhets­standarden för robotsystem på remissVad väger du egentligen?Utbyggnaden av laddinfrastruktur behöver påskyndas för att klara omställningen från dagens 11 000 laddpunkter till 250 000 år 2030Manovi Varberg utbildar personal under permitteringAllt inom positionering: Bygg en bättre framtid med fixering och positioneringCyberspionage träder fram ur skuggorna och in i rampljusetSkurup får högteknologisk biltvätt med medlemskap
2020-12-23
God Jul och Ett Gott Nytt År!CERTEXs Julhälsning!
2020-12-21
Kipp Scandiinavia AB önskar En God Jul och Ett Gott Nytt År!
2020-12-18
VD-skifte vid årsskiftet | Helge Nyberg ABNCC:s och Volvos digitala tjänst för schaktmassor har under första året sparat 1 600 transporter i GöteborgHögpresterande produkter från elesaKör du små cylindrar med snabb frekvens? - JASVABB leder elektrifiering och automationsinnovation för framtidens gruvdrift i Sustainable Underground MiningHelge Nyberg tar historiskt rekord i orderingång Företag i länet får nya perspektiv med ProduktionslyftetABB stödjer World Childhood Foundation med donationToyota gör ytterligare satsning på bränslecellsdrivna bussarVeeam anställer ny regionchef för Sverige och FinlandMolnlösningar för finansiella kärntjänster: Den oundvikliga framtiden
2020-12-17
OilQuick får ny logotyp och grafisk profilÖkad maskinsäkerhet utan att kompromissa med prestandanIndustrirobotar från ABB utrustas med Wizard Easy ProgrammingArcSave®-teknik från ABB ska öka effektiviteten för stora kinesiska ståltillverkareLitet men mäktigt, norelem lanserar kompakt linjärt komponentområdeAffärerna rullar på som vanligtKabelmärkning i rostfritt syrafast 316 stålMelin Carlsson firar 30 år!CATIA från Dassault Systèmes ska hjälpa Polestar öka takten på design av elbilarChargePoint: Därför är synergin med förnybar energi nödvändig vid elektrifiering av transporterNytt nummer av tidningen Din Skog
2020-12-16
Förnyade certifikat enligt miljö och kvalitet!Innovativ mottagar- och sändarteknik hos ConradChargePoint: Därför är synergin med förnybar energi nödvändig vid elektrifiering av transporterValeo lanserar ny motor med smart växellåda som passar alla typer av elcyklarSvenska CTEK växer på den europeiska marknadenDet personliga mötet blir återigen viktigt på banken
2020-12-15
Carlstad Machinetools säljer en correa bäddfräs!Fjädrar till epicentret för jordbävnings­stabiliserande byggprodukterÖkad effektivitet och ergonomi med utdragsenheterST-Koneistus Oy 50 years | Part 3Damaskus Maskinskydd förstärker sin säljorganisationDe tecknar exklusivt försäljningsavtal med NussbaumNästan ingen vill röja snö längre HCL Technologies etablerar sig i Vietnam
2020-12-14
ArcelorMittal Construction förvärvar panellinje av LlentabElektriskt slidbord med kulskruv ger hög precision - LESYH-X171 Definox piggingsystem - en ekologisk och ekonomisk lösningTensar förbinder sig till 100% förnybar energiStora Enso investerar 80 MEUR i Imatra-brukets virkeshanteringBränslecellsdrivna lastbilar testas i Los Angeles
2020-12-11
Kia investerar 70 miljoner euro i Europafabriken för att möta efterfrågan på elektrifierade bilar
Annonser