SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Centrala milstolpar kopplade till Enviros kommersiella utveckling

Utvinning av värdefulla råvaror ur uttjänta däck
Under det gånga halvåret har Enviro uppnått ett antal centrala milstolpar i arbetet med att kommersialisera och industrialisera bolagets patenterade teknologi för utvinning av värdefulla råvaror ur uttjänta däck.

Bland dessa kan nämnas ISCC-certifieringen av Enviros återvunna kimrök och pyrolysolja, miljötillståndsansökan för den kommande återvinningsanläggningen i Uddevalla samt aktiviteter relaterade till etableringen av den med Michelin gemensamt ägda återvinningsanläggningen i Chile.

– Världen har under den gångna hösten dessutom fått en tydlig påminnelse om det akuta behovet av minskad klimatpåverkan och en ökad cirkulär användning av värdefulla råvaror. Det motiverar verkligen oss, våra leverantörer och kunder, säger Thomas Sörensson, vd Enviro.

Enviro har kommunicerat en plan för hur bolaget steg för steg avser kommersialisera och industrialisera sin unika pyrolysteknologi. Till 2030 är bolagets mål att ha etablerat en total årlig återvinningskapacitet på 900 000 ton uttjänta däck. Av central betydelse för att lyckas med expansionsplanen är etableringen av effektiva processer kopplat till planering och genomförande samt fokus på modulkoncept och standardisering. Ett av de anläggningsprojekt som bygger på Enviros patenterade teknologi genomförs i Chile i form av ett joint venture tillsammans med Michelin. För anläggningen Chile tar just nu det internationella konsultföretaget McDermott fram en så kallad Front End Engineering Design, FEED, åt Michelin. Parallellt pågår rekryteringen av en chef för anläggningen.

I den expansionsplan som Enviro kommunicerat ingår även etableringen av en ny återvinningsanläggning i Västsverige. Här har bolaget under hösten beslutat om att lokalisera anläggningen till en identifierad industritomt i Uddevalla och även lämnat in en ansökan om miljötillstånd. För att klara att genomföra såväl den övergripande planen samt etableringen i Uddevalla, kommer Enviro att behöva rekrytera ett antal nyckelkompetenser. Även det arbetet fortskrider enligt plan.

ISCC-certifieringen avgörande
En avgörande milstolpe som bolaget kommunicerat under hösten är den hållbarhetscertifiering i enlighet med det internationella miljöcertifieringssystemet ISCC, International Sustainability & Carbon Certification, som bolaget erhöll för både sin återvunna kimrök och olja. Enviro blev därmed först i världen med lyckas certifiera kimrök i enlighet med kraven för både ISCC EU och ISCC Plus. Den erhållna certifieringen i kombination med övriga regelverk för hållbarhetsklassificering, såsom EU:s massbalansperspektiv, ger ett ännu högre kundvärde för den återvunna kimröken och oljan. Enviro har efter certifieringen också fått ett tydligt ökat antal kundförfrågningar kring leveranser av dessa återvunna material.

– Det ökande intresset har förbättrat vår förhandlingsposition eftersom fler parter nu vill förhandla om långsiktiga leveransavtal. Vår ambition är att sluta sådana avtal så snart det går men vi har ingen brådska så att dessa dröjt lite har inte varit till vår nackdel, snarare tvärtom, säger Thomas Sörensson, vd Enviro.

Ökat fokus på hållbarhet
Under det gångna halvåret har det också blivit än mer tydligt hur stort behovet är av en teknologi som Enviros, som kan bidra till minskade koldioxidutsläpp och en ökad cirkulär användning av värdefulla råvaror. Den senast rapporten från FN:s klimatpanel samt det efterföljande klimattoppmötet COP26 gav världen en dramatisk påminnelse om behovet av snabba åtgärder inom en lång rad områden.

– Medvetenheten om hur centrala hållbarhetsaspekterna är har ökat kraftigt och det i sin tur har ytterligare ökat kundvärdet hos vår teknologi och våra produkter. Vad vi tack vare vår teknologi kan erbjuda våra kunder inom såväl däckbranschen som oljeindustrin och den kemiska industrin, är produkter som hjälper dem att möta sina hållbarhetsmål. Eftersom de är satta under press från allt från lagstiftare och myndigheter till kunder, investerare och konsumenter blir värdet av det vi kan erbjuda alltmer tydligt för dem, säger Thomas Sörensson.

Michelin och Bridgestone i täten
Inom däckbranschen har flera av världens stora tillverkare svarat med att kommunicera väldigt ambitiösa mål för hur de ska öka sin hållbarhet. Vid en nyligen arrangerad internationell konferens i Amsterdam om återvunnen kimrök, meddelade Michelin och Bridgestone att de avser gå i bräschen för att göra däckindustrin mer hållbar genom att aktivt arbeta för bred och signifikant användning av återvunnen kimrök. Vid det gemensamma framträdandet aviserade de båda tillverkarna att de till 2050 avser vara helt koldioxidneutrala och att de till samma år skall ha 100 procent hållbara material i sina däck.

Även när det gäller den kort- som långsiktiga finansieringen av bolaget har det genomförts avgörande åtgärder under det andra halvåret 2021, däribland en riktad nyemission på 125 MSEK. Parallellt har bolaget tagit in Pareto Securities som rådgivare när det gäller kapitalstrukturen och den internationella finansrådgivaren Greenhill när det gäller den långsiktiga finansieringsplanen.

För mer information, vänligen kontakta:
Thomas Sörensson, vd Enviro, +46 (0)735-10 53 43, thomas.sorensson@envirosystems.se
Urban Folcker, CFO Enviro, +46 (0)760-00 13 11, urban.folcker@envirosystems.se
Alf Blomqvist, styrelseordförande Enviro, +46 (0)733 149 700, alf@blomqvistunlimited.com

Mangold Fondkommission AB, +46 8 503 01 550, ca@mangold.se, är Enviros Certified Adviser på Nasdaq First North Growth Market Stockholm.

Scandinavian Enviro Systems AB
Herkulesgatan 1K
417 01 Göteborg
info@envirosystems.se
www.envirosystems.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-01-13
77 entreprenadmaskiner i veckan får nytt liv genom KlaravikMolex uppdaterar din-kontaktenAhlsell tankar fossilfritt för mer hållbara fjärrtransporterIndustri påverkas av elpriser och inflation- fortsatt skärpt spelansvar för online casinoSvensk start-up främjar omställningen till grönt stålEssity först i världen med storskalig produktionFirst Stop värvar ny verkstad från stor koncernDoosan breddar sin produktportfölj med kompakthjullastareVolkswagen fördubblade de globala leveranserna av elbilar under 2021Nya papperspåsar för avfall testas i VärmlandJungheinrich bygger hel­automatiskt logistikcenter Nextbase presenterar världens första smarta bilkamera Xellas isoleringsvarumärke Multipor tar ansvar för CO2-utsläpp
2022-01-12
MGPK – Förstklassig cylinder blir ännu bättreHögpresterande fläktar med låg ljudnivå254 Volvo BM-traktorer bytte ägare på Klaravik under 2021Busch Vacuum Solutions expanderarEn säkrare, jämnare och snabbare materialhanteringNanoleaf öppnar upp stöd för Thread med HomeKitLoxam förnyar sitt Managed SD-WAN-nätverk med GTTStort intresse att etablera i KungsbackaMarknadens första helt delbara nyckel Uniwater förvärvar ABAT ABtado° förvärvar aWATTarManitou presenterar fem nya tunglyftande teleskoplastareVerktygsfritt kablage med M12 Push-Lock-kontakterHögteknologiska II-VI skalar upp sin produktion i SverigeProcurator säger nej till evighetskemikalierFranska startupen Ankorstore får enhörningsstatus Christos Selman tillträder som VD för Heco Nordiska AB
2022-01-11
Vi firar 50 år tillsammans 2022Franska startupen Ankorstore får enhörningsstatus efter ny investeringsrunda på 2,5 miljarder kronorACD 220 Ex – ett kompakt processutsug för explosiva gaserTrafikverket planerar för Sveriges första permanenta elvägHett med solceller efter höstens höga elpriserNetatmo offentliggör sin första Matter-produkt
2022-01-10
Upplev Volvos maskiner i ditt vardagsrum!Atlas Copco introducerar GA VSD[S]Ultrafilter har uppdaterat sitt sortiment av tankar Pålitligt gränssnitt för blindpluggning av modulära anslutningarAcronis utser Michael Callahan till Chief Marketing OfficerThomas Concrete Group expanderarHSB Göteborg köper andelar i en av Sveriges största solcellsparkerMöt Anders Ingemarsson – månadens innovatörSödertälje Science Park uppmärksammas inom EU
2022-01-07
OilQuick Americas kickade igång 1 januari 2022!Renault visar upp mer av Nya AustralFöreningen Industrilandskap samlar berättelser digitaltTrioworld höjer hållbarhetsmåletBeijer öppnar nytt topp­modernt byggvaruhus i Haninge
2022-01-05
Mobil syrgasgeneratorSKF licensierar teknologi för återvinning av avfallsoljaKjell på Swecon siktar mot 50 år på samma arbetsplatsBrett sortiment av termo­stater och överhettnings­skydd2021 bra år för Mercedes-Benz lastbilar i SverigeZeppelin-Cat startar samarbete med Utbildning NordKapsling – nu med displayer och knappsatserEfterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt CentrumNy VD för Swerock från årsskiftet
2022-01-04
Ni skottar väl säkert i vinter?Swecons HR-chef Paula Hernandez: "Tillsammans är vi safe@swecon"Conrad erbjuder nu kontakter från Molex