SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Cisco om hybridarebetesdebatten

Snabbspolning in i framtiden
Hybridarbetets fortsatta utveckling är ett hett debattämne och kommer att fortsätta prägla näringslivet under de kommande åren. Ett av de företag som arbetat med omställningen sedan långt innan pandemin är Cisco, och där ser ansvariga ingen väg tillbaka till det gamla.

Frågan om hur näringslivet ska förhålla sig till hybridarbete har varit hett omdiskuterat ända sedan restriktionerna till följd av Covid 19-pandemin lyftes under våren 2022. Två tydliga sidor av debatten har framträtt, en grupp som ser de digitala och distansbaserade arbetssätt som växte fram i pandemins skugga som en stor och nödvändig förändring, och en grupp som istället vill återgå till det som varit och ser traditionellt kontorsarbete som nödvändigt för företagets framtid. Ett exempel på det senare är ett uppmärksammat utspel från den globala konsultfirman Boston Consulting Group (BCG) som pekade ut distansarbetet som ”förödande” för företags utvecklingsförmåga och hänvisade till data från bolagets egna transformationsprojekt hos kunden. Utspelet möttes av skarp kritik från både forskare och näringslivsrepresentanter, och på många företag där man försökt återinföra obligatorisk närvaro på kontorer har besluten ofta mötts av starka reaktioner från anställda.

På Cisco har förändringsarbetet pågått under lång tid, och redan innan pandemin arbetade de anställda i Sverige på distans omkring 60 procent av arbetstiden. Sverige-vd:n Per Samuelsson, som varit Cisco-anställd sedan 2005 och upplevt hela förändringsresan inifrån, tror inte att det finns någon väg tillbaka, men konstaterar också att förändringen ställer höga krav på verksamheter och ledarskap.

”Om man säger att produktivitet och utveckling hämmas av distansarbete bör man vända på frågan – är det verkligen var man arbetar som är problemet, eller är det processerna som är omoderna? För att lyckas behöver man ta ställning till stora och ganska utmanande frågor om hur man kan stärka företagets kultur och hur ledarskapets roll måste anpassas, både i det dagliga arbetet och i den strategiska utvecklingen.

Det är inte en enkel omställning, men den är nödvändig”, säger Per Samuelsson.

Under 2022 släppte Cisco rapporten Hybrid Work Index, en global undersökning med 28 000 respondenter från 27 länder som fokuserar på hur enskilda personer upplevt distansarbetet under pandemin. Fler än sju av tio respondenter ville ha möjlighet att kombinera kontors- och distansarbete för sina framtida arbetsuppgifter. Endast nio procent vill arbeta heltid från det fysiska kontoret. Två tredjedelar svarade att frågan kommer att vara en viktig faktor i deras framtida val av arbetsplats och arbetsgivare.

En ny undersökning som genomförts av tidningen Chef visar att också företagsledare ser fler fördelar än nackdelar, framför allt när det gäller frigjord tid, stressnivå och familjerelationer.

”Vi vet idag att flexibelt arbete gör oss lyckligare, åtminstone när det är ett val och en möjlighet snarare än en påtvingad verklighet. Den heta debatten är också ett resultat av att anställda värdesätter möjligheten att anpassa sitt arbetsliv högt och reagerar starkt när de upplever att de tvingas till försämrade villkor”, säger Per Samuelsson.

För företagsledaren handlar det om att dra använda erfarenheterna, både de positiva och negativa, från de senaste årens påtvingade distansarbete för att skapa en helhet som kombinerar fördelarna med fysisk närvaro med möjligheterna som distansarbete erbjuder – helt enkelt det bästa av två världar. Ett första steg är att våga utmana traditionella och beprövade processer, och att acceptera att vinsterna inte kommer över en natt, snarare än att streta emot, säger Per Samuelsson:

”De som inser det först och agerar snabbast är de som kommer att vara vinnare – både i dragkampen om att rekrytera och behålla rätt personer, och i att uppnå de största vinsterna i produktivitet och effektivitet. Att betrakta distansarbetet som en parentes i stället för en snabbspolning in i framtiden är ett misstag.”


SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-03-22
Colt utökar sitt partnerskap med Equinix i Sverige M-Files visar rekordtillväxt under 2022Jätteinvestering i logistikHär mäter AI hur grönt det är i Örebro Fler rattonyktra fast vid landets gränskontroller
2023-03-21
Henkel erbjuder heltäckande monteringslösningarRobotCenter Laxå exporterar till FrankrikeABB lanserar filmserien Unstoppable Nu börjar vägen mot prispallen i EuroSkillsNy agentur
2023-03-20
Väderstad bygger ut fabrikenVälkommen till LogiMAT 2023Flexibla ventilationsexperterSwecon och Lantmännen i gemensam satsning Duntäcke för dig som arbetar inom industrin
2023-03-17
Rotoclear ger fri sikt till produktionenABB bygger ut Robotics-fabrik i USABlinto tar in 121 miljoner från VerdaneSemperis går med i MISAKan VR användas inom tillverkningsindustrin?
2023-03-16
Mission completed!Produktiv hörnfräsningHexagon i partnerskap med Scada Systems Verizon förändrar i ledningenOslagbart paket från Volvo och Swecon