ONSDAG 14 APRIL 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Cyberkriminella nöjer sig inte längre med att låsa data - att läcka data är den nya trenden

Sjukvård, finansbransch och leverantörer till offentlig sektor troliga offer den närmaste perioden
Ransomware-attacker där angripare stjäl data, skadlig kod som samlar in information och attacker som omfattar hela försörjningskedjan är tre av de allvarligaste IT-säkerhetshoten som företag och organisationer står inför. Det visar en färsk rapport som IT-säkerhetsföretaget F-Secure sammanställt utifrån data som samlats in under andra halvåret 2020.

En av de mest utmärkande trenderna 2020 är att ransomware-attacker, eller s.k. utpressningsattacker, har utvecklats från att i första hand kryptera och låsa tillgången till data, till att nu även stjäla den. Därigenom får cyberkriminella än mer makt över sina offer. Om de drabbade inte betalar för att återfå tillgången till sin data hotar angriparna med att läcka den till allmänheten, vilket kan leda till förödande konsekvenser då det ofta kan handla om ytterst personliga och känsliga data.

Den här utvecklingen, som i rapporten benämns Ransomware 2.0, var en betydande trend under 2020. Under 2019 upptäcktes endast en ransomware-familj som använde den här typen av utpressningsattacker, och under 2020 hade 15 ransomware-familjer utformats på det här sättet. Dessutom var nästan 40% av de ransomware-familjer som upptäcktes under 2020 utformade för att stjäla data från sina offer.

”Verksamheter med pålitliga backuplösningar och effektiva processer för återställning av data är väl positionerade för att klara av en traditionell ransomware-attack utan att behöva betala,” säger Martin Lindgren, Sverigechef på F-Secure. ”Men att hantera en potentiell dataläcka är en helt annan utmaning. Utvecklingen är skrämmande och frågan är nu inte om det kommer fler attacker utan vem som står näst på tur att drabbas. Troligtvis kommer det att vara verksamheter som hanterar särskilt känsliga data inom branscher som sjukvård, finans och leverantörer till offentlig sektor.”

Baserat på utvecklingen under andra delen av 2020 visar rapporten dessutom flera ytterligare trender inom cybersäkerhet, inklusive:
• Angripare som använder förinställda Excel-funktioner, vilka inte kan blockeras, för att dölja skadlig kod tredubblades under perioden.
• Outlook var det mest populära varumärket som angripare försökte lura sina offer med i sina nätfiskeförsök. Näst vanligast var att dölja sig bakom Facebooks varumärke och trea var Office365.
• Nästan tre fjärdedelar av de domäner som användes för nätfiske var webbhotellstjänster.
• Email stod för över hälften av alla försök att sprida skadlig kod under 2020.
• Skadlig kod som automatiskt samlar in data och information (infostealers) från offren fortsätter att vara vanliga hot; de vanligaste malware-familjerna under andra halvan av 2020 var båda infostealers (Lokibot and Formbook).
• 61% av de sårbarheter som identifierades i företagsnätverk upptäcktes redan 2016 eller tidigare.

Rapporten visar även att av de attacker som har angripit verksamheters försörjningskedja under de senaste 10 åren, var över hälften fokuserade på antingen energi- eller applikationsmjukvara. Ett exempel som förhoppningsvis skapar medvetenhet kring den skada som kan orsakas är SolarWinds-attacken.

”I säkerhetsbranschen är vi noga med att se till att verksamheter skyddar sig med robusta säkerhetsverktyg, processer för att upptäcka intrång samt planer och kapacitet för att hantera intrång,” säger Martin Lindgren. ”Verksamheter behöver dock bli bättre på att ställa krav på sina leverantörers säkerhet över olika branscher och landsgränser genom att samordna säkerhetsarbetet över hela försörjningskedjan. Detta kan bli en stor utmaning för många men faktum är att angripare är helt klart redo att utnyttja den svagaste länken i försörjningskedjan.”

Rapporten, Attack Landscape Update: Ransomware 2.0, automated recon, supply chain attacks, and other trending threats, finns tillgänglig på https://blog.f-secure.com/attack-landscape-update-h1-2021/

Om F-Secure
Ingen kan cybersäkerhet som F-Secure. Vi minskar klyftan mellan upptäckt av säkerhetsrisker och motåtgärder med hjälp av den oöverträffade intelligensen som finns hos hundratals av branschens främsta konsulter, miljontals enheter som kör vår prisbelönta programvara och innovationer inom artificiell intelligens. Vi hjälper världens största banker, flygbolag och företag att bekämpa världens mest avancerade hot. Tillsammans med vårt partnernätverk och fler än 200 tjänsteleverantörer ser vi till att alla har åtkomst till cybersäkerhet som vi alla behöver.

F-Secure grundades 1988 och är noterat på NASDAQ OMX Helsinki Ltd.
f-secure.com | twitter.com/fsecure | linkedin.com/f-secure

F-Secures medierelationer
Sanna Syrjäläinen
PR Manager, Nordics
+358 40 8349277

Björn Dahlgren
Northern Link PR för F-Secure
+46 76 160 37 60
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

Nyheter med koppling till företaget

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-03-31
Alfing AB sålt till Jönköpingsföretaget InevVeeam uppmärksammar vinnarna i 2020 års ProPartner Awards i SverigeFler än 220 000 svenskar har utvecklat sin digitala kompetens med hjälp av LinkedIn och MicrosoftNy undersökning visar bristerna i att använda flera olika cyberskyddslösningar simultant
2021-03-30
Väderstad utökar sin labbverksamhetUnik helsvensk intelligent robust radiostyrning inom 433-434MHzVolvo P2870D - en liten asfaltläggare med bred repertoarABB och Amazon Web Services styr fordonsflottor mot en helt eldriven framtidArval lanserar Arval Mobility Consulting-modellenVertiv och Green Mountain höjer ribban för hållbarhet i datacenterTetra Pak agerar mot nedskräpning och för en hållbar framtidSwerock lanserar ECO-Ballast
2021-03-29
OilQuick bäst igen!Utvidgningen fortsätter Material och miljö Mambu blir den första sharia-kompatibla SaaS-bankplattformenViya från SAS Institute ger dataanalys åt alla – nu också på Microsoft AzureCTEK lanserar en ny elbilsladdare - NJORD GO NJORD GO är en liten och smidig laddare som erbjuder snabb och säker EV-laddning Vanliga varningstecken på dataintrång ignoreras alltför oftaMikael 3D-printar innovativ skidstav av råvaror från skogenKB Components expanderar i Centraleuropa
2021-03-26
SourceMe:s vision om tillverkningsindustrins nästa generationABUS utvidgar radiostyrningsprogrammet ABURemoteLesjöfors Fjädrar ställer om till fossilfritt och sänker utsläpp med upp till 90 procentÄr ditt företag intresserad av formeln för en IT-driftslösning som verkligen gör skillnad?HCL Technologies lanserar ASM 2.0-ramverk för att omvandla applikations­hanteringen i den digitala eranSafe Control Materialteknik 2021 – firar 20 år och 2 miljoner framgångarAlicat scientific lanserar coda – en ny typ av coriolis massflödesinstrumentProtolabs lanserar ett unikt hackathon i hållbarhet för designingenjörerHar ergonomin hos industri­arbetare glömts bort?Coval GVMAX HD, Mångsidigt vakuum för alla branscherNy rapport från F-Secure: CISO-rollen har skiftat från IQ till EQNy rapport om cybersäkerhet för styrelseledamöter
2021-03-25
Ny HR-roll behövs i pandemins kölvattenAC-D – Ny modulär luftbehandling, helt utifrån dina behovKostnadsfri kompetenshöjning genom Veldi – ansök redan idag!Europeisk VD-allians förespråkar ambitiös klimatstrategiFIEPOS - Framtidens spänningsaggregatVeeam offentliggör nya förbättringar i sitt ProPartner-nätverk i EMEAABB-robotar förbättrar produktiviteten vid Nestlés brasilianska anläggningar med över 50 procentSM-finalerna i bandy 2021Red Bull Racing trimmar Formel 1-teamet med avancerade molnlösningar för dataanalysTA Associates köper majoritetsandel i Unit4 i affär värderad till 2 miljarder dollarBetala hur och var du villEtteplan introducerar HowTo
2021-03-24
Tillförlitlig strömförsörjning med nya kompakta nätaggregat från Schneider Electric Verizon utökar kundupplevelse- och kontaktcenter-erbjudandet med Genesys CloudNytt forskningsprojekt med klimatskyddsmål för pappersindustrinE.ON tecknar ramavtal med RejlersSolör Bioenergi med i satsningen på fjärrvärme i EkeröVarje vätska har ett fingeravtryck – och nu kan det mätas i realtid Södras nya fabrik för KL-trä närmar sig – ökar kapaciteten med tio gångerNytt grepp för att försöka minska klimatoroHCL stödjer företagens flytt till molnet med hjälp av RISE with SAPtado° släpper en rad nya funktioner i sin app TCS ska hjälpa Skanska att bli mer digitalt avanceradeRejlers förnyar ramavtal med Agder Energi i NorgeSTIHL lanserar ny grov­dammsugare för konsumenter
2021-03-23
Nytt webinarium om logistik­fastighets­marknaden i Norden ABB och ETH utökar samarbetet för att främja forskningen om framtidens robotarVertiv underlättar för partner med nya stödfunktioner
Annonser